Burun Tıkanıklığı Sorununundan Bir Dakikada Kurtulun
Burun tıkanıklığı, mikrop ve alerjenlerin varlığından dolayı burundaki mukus zarlarının iltihaplanmasıyla oluşan bir sağlık problemidir. Bu durumu tetikleyen birçok faktör vardır. Bazen öylesine rahatsız edici bir hal alır ki, insanları günlük aktivitelerini yapamaz duruma getirir.
Burun tıkanıklığı çoğu zaman soğuk algınlığı, grip ya da başka bir nefes yolu rahatsızlığına yakalanmak üzere olduğunuzun belirtisidir. Alerji, mevsim değişikliği ve hava kirliliği de bu rahatsızlığı tetikleyen diğer faktörlerdir.
Tıkanıklığın sebebi ne olursa olsun çok rahatsız edicidir. Çünkü, normal şekilde nefes almanızı engeller ve hatta şiddetli baş ağrılarına bile neden olabilir.
Burun tıkanıklığının ve akıntısının temel sebepleri
Daha önce de söylediğimiz gibi, burun tıkanıklığı grip, soğuk algınlığı ve alerjinin sık görülen semptomlarından biridir. Tıkanıklığa neyin sebep olduğunu bulmak oldukça önemlidir. Böylece onunla nasıl mücadele edeceğinize karar verebilirsiniz.
Soğuk algınlığı
Soğuk algınlığı burun tıkanıklıklarının temel sebeplerinden biridir. Üşüttüğünüz zaman burnunuz size rahatsızlık vermeye başlar. Neredeyse 5 dakikada bir hapşırmak zorunda kalırsınız.
Alerjiler
Burun tıkanıklığına neden olabilecek çeşitli alerjiler vardır. Toza, polene, kire, evcil hayvanlara ve daha pek çok şeye alerjisi olan insanlar vardır.
Bu tip bir tıkanıklık, savunma amaçlı olarak akciğerlere yabancı maddelerin girişinin engellenmeye çalışılmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca böyle bir durumda, alerji veya başka bir hastalığın varlığını anlamak için hapşırıp hapşırmadığınıza bakabilirsiniz.
Mevsim değişiklikleri
Hızlı mevsim değişiklikleri vücudunuzun direncini düşürebilir ve alerjik rahatsızlıklara neden olabilir. Burun tıkanıklığı aşırı rüzgara maruz kaldıktan hemen sonra da görülebilir.
Burun tıkanıklığıyla mücadele
Burun tıkanıklığına neyin sebep olduğunu bulduktan sonra onunla mücadele etmek için en etkili yolu aramaya başlayabilirsiniz. Mümkünse her zaman semptomlarınızı yok edecek tedavileri uygulamaya çalışın.
Elbette tıkanıklıktan tamamen kurtulmanın ne kadar zor bir şey olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu durumdan bir dakika içinde nasıl kurtulacağınızı gösteren alternatif bir yöntem paylaşacağız.
Burun tıkanıklığı ile mücadele etmek için bu harika yolu öğrendikten sonra bu problemin tedavisi için haplara ve ilaç tedavisine ihtiyacınız kalmayacak. Bahsedeceğimiz yöntem, tıkanıklıkla mücadele etmek için başvurabileceğiniz kolay, sağlıklı ve etkili bir yöntemdir.
Bunu da okuyun:
6 Ev Yapımı İlaçla Bronşit Semptomlarını Kontrol Altına Alın
Burun tıkanıklığı bir dakikadan kısa sürede nasıl tedavi edilir?
Tıkanıklığı bir dakika içerisinde tedavi etmek imkansız gibi görünüyor olabilir. Ancak bu, geleneksel Çin tıbbından türetilen akupresür tekniği sayesinde mümkündür.Aslında bu kolay teknik, burun deliklerinizi açmaya yardım etmesinin yanında, farklı ağrılarınızı da dindirmeye yardımcı olur.
Parmak uçlarınızı vücudunuzun belli bir noktasına bastırıp bırakma şeklinde uygulanan akupresür tekniği oldukça etkilidir. Verimli olabilmesi için günde üç defa uygulanmalıdır.
- 1. baskı noktası kulak memesi: Kulak memenize 10 defa nazikçe masaj yapın.
- 2. baskı noktası kulak memelerinin arkası, kıkırdaklı kısmın biraz altı: Doğrudan kıkırdağa baskı uygulamadan 10 defa bastırıp bırakın.
- 3. baskı noktası burun kemerinizin üstü, gözlerinizin arası: Bir dakika boyunca bu bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Bu, özellikle sinüslerin iltihaplanmasını ve kurumasını engellemede etkilidir.
- 4. baskı noktası yanaklarınızın göz bebeklerinizle aynı hizada olduğu alt kısımları: Yüzünüzün bu bölgesine bastırıp bırakın. Bu baskı noktası, tıkanıklıkla mücadele etmesi için sinüslerin açılmasını sağlar.
- 5. baskı noktası burun deliklerinin altı: Parmak uçlarınızı burun deliklerinizin hemen altına yerleştirin ve dairesel hareketlerle hafifçe bastırın ve bunu 10 defa tekrarlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baraniuk JN. Subjective nasal fullness and objective congestion. Proc Am Thorac Soc. 2011 Mar;8(1):62-9.
- Kjaergaard T, Cvancarova M, Steinsvåg SK. Nasal congestion index: A measure for nasal obstruction. Laryngoscope. 2009 Aug;119(8):1628-32.
- Inoue A, Chiba S, Matsuura K, Osafune H et al. Nasal function and CPAP compliance. Auris Nasus Larynx. 2019 Aug;46(4):548-558.
- İriz A, Düzlü M, Köktürk O, Kemaloğlu YK et al. Does nasal congestion have a role in decreased resistance to regular CPAP usage? Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Nov;274(11):4031-4034.
- Ren L, Zhang L, Duan S, Zhang W, Zhang Y. Nasal airflow resistance measured by rhinomanometry in a healthy population of China. Int Forum Allergy Rhinol. 2018 Nov;8(11):1308-1314.
- Marple BF. Targeting congestion in allergic rhinitis: the importance of intranasal corticosteroids. Allergy Asthma Proc. 2008 May-Jun;29(3):232-40.