Cildinizdeki Kolajeni Tazeleyecek 8 Yiyecek
35’inize bastıktan sonra cildinizin esnekliğini ve sıkılığını kaybettiğini ve yüzünüzde kırışıklıkların çıkmaya başladığını fark ederseniz, size bu konuda kimin suçlu olduğunu hemen söyleyebiliriz: kolajen.
Kolajen, fibroblast olarak bilinen bağ dokusu hücrelerinin oluşturduğu bir proteindir türüdür. Vücudunuzun toplam protein kütlesinin yaklaşık % 30’unu ve bağ dokusunun % 80’ini oluşturur.
Daha anlaşılır terimlerle, bu protein tüm vücudunuzu birbirine bağlayan tutkaldır. Kolajen olmadan, vücudunuz parçalarını birleştiremezdi.
Kolajen ve cildiniz
Kolajen, toksinler ve diğer zararlı dış etkenlere karşı bir bariyer oluşturarak cilt yapısını korur. Bu nedenle cilt sağlığınız için oldukça önemli bir proteindir.
Saçlar ve tırnakların ana bileşenidir, aynı zamanda bağlar ve bağ dokularını da oluşturur. Daha net olmak gerekirse, bu protein cildinizin sıkılığından sorumludur ve dermisin çoğunu oluşturmaktadır.
Bu nedenle, kolajeni kaybettiğinizde, cildinizin sıkılığını ve esnekliğini kaybedersiniz.
Ayrıca bakınız: Kırışıklıkları ortadan kaldırmanın 8 yolu
Kolajen kaybı ne zaman ve neden başlar?
İnsanlar 25 yaşlarındayken kolajen kaybetmeye başlar ve 35 yaşından sonra bu daha belirgin hale gelir.
Kolajeniniz azaldığında epitel yapıları zayıflar, cilt incelir, saçlarınız kuvvetini kaybeder ve kırışıklıklar ile sarkık cilt görünümü ortaya çıkmaya başlar.
Ayrıca tendon, bağ ve eklemlerinizin esnekliği azalır.
Kolajen kaybını hızlandıran faktörler
- Aşırı güneşe maruz kalma, sigara içme, kirletici maddeler, toksinler, stres ve aşırı fiziksel egzersiz mevcut kolajeni yok edebilecek serbest radikallerin üretimini artırır.
- Menopoz ve yaşlanma sırasında azalan hormon üretimi de kolajenin üretimini etkiler.
- Vücudun vitamin ve mineral emilimini engelleyen tedaviler de bu durumun etkilerini kötüleştirir.
Cildinizdeki kolajeni tazelemek için ne tüketebilirsiniz?
Üretimi azalmaya başlamış olsa da, vücuttaki kolajenin tamamı kaybolmaz. Bu protein açısından zengin ya da bunu üretebilen bazı gıdalar var.
Bu gıdaları tüketerek cildinizin sıkılığını, tazeliğini ve esnekliğini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kolajen zengini gıdalar şunlardır:
1. Et
Et, diyetin önemli besleyici unsurlarından biridir.
Yüksek kolajen içeriği için tüketilebilecek en iyi etler şunlardır:
- Sığır
- Tavuk
- Keçi
Örneğin deri, sakatat ve kemikler hayvanın protein ve kolajen açısından en zengin kısımlarıdır.
2. Balık
Balık, diğer protein kaynaklarına göre daha düşük bir konsantrasyona sahip olmasına rağmen, özellikle balık pulları bu protein açısından zengindir.
Ayrıca, somon ve orkinozda bulunan omega-3 yağ asitleri cilt hücrelerindeki zarları korumaya yardımcı olabilir.
Böylece iltihaplanma ihtimali azalır ve cilde esneklik ile sıkılık sağlar.
3. Jelatin
Jelatinin % 90’ı kolajenin türevlerinden oluşur. Ayrıca kalorisi de çok düşüktür.
4. Kırmızı meyveler ve sebzeler
Elma, çilek, kiraz, pancar, kırmızı biber ve benzerleri gibi kırmızı meyveler likopen içerir. Likopen mükemmel bir antioksidan olmanın yanı sıra kolajenin üretimini arttırmaya da yardımcı olur.
5. C vitamini bakımından zengin meyveler
C vitamini, kolajenin üretimi için gereklidir. Portakal, limon, kivi, greyfurt, mango ve ananas bol C vitamini içeren meyvelerdir.
Bu meyveler ayrıca, kırışıklıkların oluşmasını önleyen antioksidanlar içerirler.
6. Sebzeler
Lahana, patlıcan ve ıspanak gibi sebzeler kolajen üretimi için mükemmeldir.
7. Sülfür bileşenleri açısından zengin gıdalar
Kereviz, yeşil ve siyah zeytin, sarımsak, salatalık, muz, soğan ve tofu gibi gıdalar kolajenin üretimini arttıran yüksek kükürt içeriğine sahiptir.
Ayrıca bakınız: Jelatin saç sağlığına nasıl yardım eder?
8. Diğer gıdalar
Diyetinize dahil etmeniz gereken diğer gıdalar soya sütü, peynir, çay, fındık fıstıklar ve lizin açısından zengin patates, yosun ve bira mayası gibi gıdalardır.
Tüm bu ürünlerin bulmak ve satın almak kolaydır. Bu besinlerin kendi damak tadınıza göre yemeklerinize dahil edebilirsiniz. Beslenme düzeninizin sağlıklı ve dengeli olduğundan emin olun. Vücudunuz kolajen üretimini arttırmaya başladığında cildinizdeki etkilerini fark etmeye başlayacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
- Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
- Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
- Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
- Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
- Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
- Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
- Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).