Cilt Tahrişini Önlemek için Yeni Doğan Bebeğin Giysilerini Nasıl Yıkayacağınızı Öğrenin
Yeni bir anne veya baba olarak en büyük arzunuz, çocuğunuzun her zaman iyi durumda olmasını sağlamaktır. Bu heyecanlı dönemde çocuğunuzun giyiminin bakımını da ihmal etmemeniz önemlidir. Yeni doğmuş bir bebeğin kıyafetlerini uygun şekilde yıkayarak tahriş olmasını önleyebilir ve hassas cildine sevgiyle bakım yapabilirsiniz.
Yenidoğanın kıyafetlerini yıkamak için hangi sabunu kullanmalısınız?
Yeni doğan bebeğinizin kıyafetlerini yıkamak için sabun seçerken, koku ve boya içermeyen ve hipoalerjenik veya nötr olarak etiketlenmiş bir sabun seçmek iyi bir fikirdir. Ek olarak, bir bebeğin cildinin pH’ının 6,34 ile 7,5 arasında olduğunu dikkate almak önemlidir. Bu nedenle kıyafetlerini yıkamak için sabun seçerken de bu aralığı koruyan seçenekleri tercih etmeliyiz. Özellikle bebeğiniz atopik ciltten muzdaripse, bu hususları aklınızda bulundurun.
Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Çamaşır Makinesindeki Küf İçin 5 Doğal Çözüm
Yeni doğmuş bir bebeğin kıyafetlerini yıkamak için 6 ipucu
Artık yeni doğmuş bir bebeğin cildinin ne kadar hassas olduğunu bildiğinize göre, giysilerini güvenli ve düzgün bir şekilde yıkamanıza yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulunmanın zamanı geldi. Not alın!
1. Bebeğinizin giysilerini ailenin geri kalanınınkilerden ayırın
Yeni doğan bebeğinizin kıyafetlerini yıkamadan önce, onları ailenin diğer üyelerinden ayırmanız tavsiye edilir. Bu şekilde, mikroplarla çapraz bulaşmayı ve tahriş edici maddelere maruz kalmayı önleyeceksiniz.
2. Elde mi yoksa çamaşır makinesinde mi yıkanmalı?
Her iki seçenek de geçerlidir!
Bir çamaşır makinesi kullanmayı seçerseniz, onu hafif bir sıkma döngüsüne ayarlamak ve ekstra bir durulama eklemek önemlidir. Bu şekilde deterjan kalıntısının önüne geçmiş olursunuz. Makineyi kullanmanın çocuğunuzun kıyafetlerine zarar vereceğinden korkuyorsanız, onları korumak için bez çantalar veya saç fileleri satın alabilirsiniz.
Elde yıkama ise dantel, yün veya işlemeli giysiler için daha iyi bakım sağlar. Bebeğinizin giysilerini elde yıkamaya karar verirseniz, tüm sabunu liflerden çıkarmak için birkaç kez durulayın.
3. Sadece önerilen dozda deterjan kullanın.
Deterjan şişesinin üzerindeki talimatlara uyulması ve sadece tavsiye edilen miktarda kullanılması önemlidir. Cleveland Clinic’teki uzmanların ayrıntılı olarak açıkladığı gibi, çok fazla deterjan koymak giysileri daha temiz yapmaz, ancak bebeğinizin cildinin tahriş olmasına neden olur.
4. Asla çamaşır suyu kullanmayın
Bebek kıyafetleri sıklıkla idrar, kusmuk veya dışkıdan lekelenir. Bu lekeleri çıkarmak, herhangi bir anne veya baba için zor olabilir.
Ancak, ağartıcı ve leke çıkarıcı kullanımının tavsiye edilmediğini unutmayın. Bu ticari müstahzarlar, alerjiye neden olabilecek sert kimyasallar içerir.
Leke durumunda hızlı hareket etmek en iyisidir: giysiyi çıkarın ve yıkamadan önce ıslatın.
5. Yumuşatıcılardan kaçının
Yumuşatıcı, bebeğin giysilerini daha hoş bir dokunuşa kavuştursa da, kullanılması önerilmez. Yumuşatıcıların, bebeğin hassas cildini tahriş edebilecek parfümler içerdiğini unutmayın. Ayrıca yumuşatıcılar son yıkamada durulansa bile bazen çamaşırların liflerinde kalıntı bırakıyor.
6. Ilık su kullanın
Yenidoğan bebeğinizin kıyafetlerini sıcak suda yıkamanıza gerek yoktur.
Kir ve mikropları gidermek için sadece ılık su kullanın. İdeal sıcaklığın 30 ila 40°C arasında olduğunu unutmayın.
Yeni doğmuş bir bebeğin giysilerindeki inatçı lekelerle nasıl başa çıkılır?
Bebeğinizin kıyafetleri lekelenirse, maddelerin kumaşa bulaşmasını önlemek için 1 saat boyunca ıslatmaya çalışın. Ardından, lekenin kaynağına göre şu önerileri uygulayın:
- Kusmuk lekeleri için, giysiyi yıkamadan önce bir çorba kaşığı sirke veya karbonatlı suya batırabilirsiniz. Bu aynı zamanda kokunun giderilmesine de yardımcı olacaktır.
- Dışkı lekesiyse, giysiyi yıkamadan önce etkilenen bölgeyi kalıp sabunla sert bir yüzeye sürtün.
Bu hilelerle bebeğinizin kıyafetlerini temiz ve iyi durumda tutabilirsiniz!
Yenidoğanın giysilerini yıkarken akılda tutulması gereken diğer şeyler
Yenidoğan kıyafetlerini yıkamak dikkat ve özen gerektiren bir iştir. İyi bir deterjan seçmenin yanı sıra aşağıdakileri de göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Beyaz çamaşırları ayrı yıkayın ve koyu ve açık renkleri karıştırmaktan kaçının. Bu boyama kazalarını önleyecektir.
- İlk kullanımdan önce çamaşırları yıkayınız. Bu sayede bebeğinizin cildini tahriş edebilecek her türlü maddeyi ortadan kaldırmış ve güvenliğini sağlamış olursunuz.
- Çocuğunuzun kıyafetlerinde çıkartma varsa, baskıya veya tasarıma zarar vermemek için tersten yıkayın.
- Yeni doğan bebeğinizin kıyafetlerini battaniye veya havlu ile birlikte yıkamaktan kaçının. Bunlar her zaman iki kullanımda bir ve ayrı ayrı temizlenmelidir.
Öte yandan, bebeğinizin kıyafetlerini yıkamayı bitirdikten sonra, kötü kokuları önlemek için onları kurutmanız çok önemlidir. Tercihinize bağlı olarak bir kurutucu kullanabilir veya kıyafetleri açık havada asabilirsiniz.
Giysileri ütülemek istiyorsanız etiketi kontrol ettiğinizden emin olun. Kumaşlara zarar vermemek için düşük bir sıcaklık kullanın.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Deri Ceketleri Temizlemenin Beş Yolu
Bebeğinize ve kıyafetlerine sevgiyle bakın
Yeni doğan bebeğinizin kıyafetlerini nasıl düzgün bir şekilde yıkayacağınızı öğrenmek, onun hassas cildini korumak için çok önemlidir. Alacağınız her özen ve önlemin, ailenin yeni üyesinin rahatına ve esenliğine katkı sağlayacağını unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cleveland Clinic. (16 de marzo de 2021). Is Laundry Detergent Causing Your Child’s Skin Rash?. https://health.clevelandclinic.org/is-laundry-detergent-causing-your-childs-skin-rash/
- Luque, A. (2007). Cuidados generales de la piel del bebé: características de los productos más idóneos. Offarm: farmacia y sociedad, 26(5), 58-60. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidados-generales-piel-del-bebe-13102415
- Oranges, T., Dini, V., & Romanelli, M. (2015). Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Advances in wound care, 4(10), 587–595. https://doi.org/10.1089/wound.2015.0642