Ciltte Beyaz Lekeler: Neden Oluşur?
Ciltte beyaz lekeler… Sizde de var mı? Daha önce oldu mu? Örneğin, yaz günlerinde güneşlenirken cildinizde çok da hoş görünmeyen beyaz lekelerin oluştuğunu fark edebilirsiniz.
Peki beyaz lekelere neden olan şey nedir? Bazen sırtta, yüzde ve çok genç insanlarda oluşur. Nereden gelirler? Nasıl bir tedavi yöntemi izlenmelidir?
Bugün sizlerle bu genel gerçeklik hakkında konuşacağız. Elbette öncelikle her zamanki gibi belirtiyoruz: Durumun ciddiyetini anlamak ve şüphe bırakmamak için doktorunuza görünün, özellikle bir dermatolog yani cilt uzmanına görünmekte fayda var.
Ciltte Beyaz Lekeler: Tinea Versicolor
“Tinea versicolor” denilen bu durum sıkça karşılaşılan bir sorundur. Ama endişelenmeyin, ciddi bir durum değildir ve zamanla geçer. Tinea versicolor cilt üzerinde beyaz lekeler oluşturarak kendini belli eder, özellikle şu bölgelerde görülür:
- Göğüs ve sırt
- Kollar ve bacaklar
- Yazın genellikle açıkta olan bölgeler
Özellikle sıcak zamanlarda veya sonbahar başlangıcında ortaya çıkar. Genelde gençlerde görülür, bunun sebebi ise terleme, hormonal değişiklikler veya nemdir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, tehlikeli, bulaşıcı veya acı verici değildir. Sadece ciltte beliren bu beyaz lekeler dirençlidir ve kolayca giderilemez.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okuyun: Hormonal Sorunların Belirtileri ve Nedenleri
Tinea Versicolor Nasıl Tedavi Edilir?
Tinea versicolor tedavi edilmesi gereken bir tür mantardır. Daha önce de söylediğimiz gibi tedavi yöntemleri etkili olduğu için endişe duymaya kesinlikle gerek yok. Genelde aşağıda sıraladığımız yöntemler kullanılır:
- Örneğin, terbinafin veya miconazole gibi antifungal ilaçlar. Bunlar enfeksiyonu ortadan kaldırmak için çok iyidir.
- Bir diğer harika kaynak ise selenyum sülfür şampuanı. Çok etkilidir ve etkilerini görmek için gece yatmadan önce beyaz lekelerin olduğu bölgeye sürmeniz yeterlidir. Sabah ise iyi bir duş alıp temizleyin. Çok kolay.
- Eğer ev yapımı bir tedavi yöntemi düşünüyorsanız, kesinlikle aloe vera öneriyoruz. Bitkinin jelini biraz masajla doğrudan beyaz lekelere uygulayın ve bir kaç saat bekletin. Sonra duş alıp temizleyin.
- Bu tedavilerin en az iki hafta uygulanması gerektiğini unutmayın. Eğer iki hafta sonunda lekeler yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamazsa doktorunuza başvurmanızda kesinlikle yarar var.
Ciltte Beyaz Lekeler: Vitiligo
Vitiligo biraz daha ciddi bir durumdur. Pigmentlerin özündeki melanin kaybından kaynaklanır. Bağışıklık sistemi sorun çıkardığında vücut bu soruna saldırır ve bazı tür hücreleri öldürür: melanositleri. İlgili bazı karakteristik özelliklerine bakalım:
- Ciltteki bu beyaz lekeler vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Büyük, küçük olabilir ve her şekilde çıkabilirler.
- Rahatsızlık, kaşıntı, acı veya tahriş oluşturmazlar. Belirti göstermeden ortaya çıkarlar ama genelde fark edilebilir derecede olurlar.
- Genelde, nemli iklimlerde yaşayan insanlarda görülürler.
- Bazen bu beyaz lekeler kahverengi olur ve dökülür. İşte o zaman size biraz sıkıntı verebilirler.
Vitiligo için bir tedavi yöntemi var mıdır?
- Maalesef vitiligo için etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Bu bağışıklık sistemine bağlı olan hastalık genelde genetik olur ve melanositlerin yok edilmesinin önüne geçemez.
- Bazen stereoid veya immunomodülatörlerle yeniden pigment oluşumu üzerine çalışılabilir. Ama bu her zaman iyi sonuçlar vermez. Uzmanlar hipo-pigmentli bölgeleri güneş ışınlarından korumak için güneş kremi kullanmayı öneriyor.
- Doğal tedavilere gelince, örneğin bir çok insan aloe vera kullanıyor veya zerdeçallı bandajlardan ve hardal yağından faydalanmaya çalışıyorlar. Belli ki ciltteki bu beyaz lekeler ortadan tamamen kalkmıyor, ama zamanla azaldıkları görülebiliyor. Cildinize bakım yapmaya devam edin.
Ciltte Beyaz Lekeler: Besin eksikliği
Bunu her zaman aklınızda bulundurun. Bazen yetersiz beslenirsiniz, bu yüzden de vücutta yeterince vitamin ve mineral olmaz. Özellikle küçük çocuklar söz konusu olduğunda bu konuya dikkat edin ve lekelerin oluşmamasına özen gösterin. Eğer bunların çıktığını görürseniz, test yaptırmak için doktorunuzla görüşmelisiniz. Bunlar besin eksikliğine işaret edilebilir:
- Bazen ciltteki beyaz lekeler kalsiyum, D vitamini ve E vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu da ciltte bu beyaz lekelerin oluşmasına sebep olur. Asla ama asla kalsiyum bakımından zengin besinleri tüketmeyi unutmayın! Süt ürünleri bu mineral açısından zengindir. Ayrıca sebzeler de cildiniz ve kemik sağlığınız için gerekli besinleri içerir.
- Bazen beslenme yetersizliği kaynaklı beyaz lekeler zararsızdır. Ayrıca dengesiz bir diyete işaret ediyor olabilir. Her zaman tavsiyelerini almak için doktorunuza görünün.
- Cildinizi güzelleştirmek için tüketebileceğiniz bir çok sebze ve meyve vardır. Kendi sağlığınız için beslenmenizi geliştirin, düzene sokun ve böylece küçük problemlerden korunabilirsiniz.