Cinsellik Sonrası Maya Enfeksiyonları: Vajinal Kandidiyaz
Normal durumunda, vajina değişken miktarda maya içerir. Bu maya aşırı miktarlara ulaştığında, hem rahatsız edici hem de tahriş edici olabilen bir enfeksiyona yol açabilir. Ne kadar yaygın oldukları göz önüne alındığında, çoğu kadın cinsel ilişkiden sonra maya enfeksiyonlarına yakalanabilip yakalanamayacaklarını merak etmektedir.
En yaygın maya enfeksiyonu türü kandidadan dolayı gerçekleşir. Bununla birlikte, vajinal kandidiyazın cinsel yol ile bulaşan bir hastalık olarak görülmediğini açıklığa kavuşturmak önemlidir.
Hadi buna daha yakından bakalım.
Daha fazlasını okuyun: Vajinal Enfeksiyonları Fark Edip Önlemenin 7 Yolu
Vajinal Kandidiyaz Nedir?
Vajinal kandidiyaz ya da vajinal mantar enfeksiyonu, en yaygın olanı Candida Albicans olan farklı tipte kandida mantarlarının fazla var olmasından kaynaklanan bir enfeksiyondur.
Çoğu zaman, bu enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi zayıf olduğunda ya da bir dizi koşul, bağırsak florasında ve vajinada doğal olarak zaten mevcut olan bu maya türünün aşırı çoğalmasına yol açtığında ortaya çıkar.
Dahası, vajinal kandidiyaz, hayatlarının bir noktasında her 4 kadından 3’ünü etkiler. Aslında, birçok kadın en az üç epizot yaşar. Bununla birlikte, genel olarak, bu enfeksiyonlar hafif olma eğilimindedir ve semptomları, başka komplikasyonlar olmaksızın birkaç gün içinde iyileşir.
Vajinal kandidiyaz cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasa da, herhangi bir cinsel ilişkiden sonra maya enfeksiyonlarına yakalanma riski daha fazladır. Bu özellikle ağız ve cinsel organlar arasında temas olması durumunda geçerlidir. Bu nedenle, uygun önleyici tedbirleri uygulamazsanız enfeksiyonun bir partnerden diğerine yayılması mümkündür.
Yaygın olmamakla birlikte, maya enfeksiyonları peniste ve ayrıca skrotumda da ortaya çıkabilir. Bölgede kızarıklık, şişlik ve kaşıntıya neden olurlar.
Maya Enfeksiyonlarının Nedenleri
Vajina doğal olarak farklı oranlarda mantar ve bakteri içerir. Mevcut olan bu farklı mikroorganizma türlerinin miktarı bir dengeye yanıt verir: Örneğin Lactobacillus, mantarların aşırı büyümesini önlemek için hareket eder.
Eğer bu denge bozulursa, candida mantarı gibi bazı mikroorganizmaların çoğalması için mükemmel koşulları yaratır. Bu aşırı büyüme ve bu mayanın en derin hücre katmanlarına nüfuz etmesi vajinal kandidiyaza neden olur. Bu tür bir enfeksiyona neden olabilecek ana durumlar şunlardır:
- Bakteri florasının dengesindeki değişiklikler. Diğer enfeksiyon türlerini tedavi etmek için antibiyotik kullanımı vajinal mukozada değişikliklere neden olabilir ve bu da bu mayanın çoğalmasına yol açabilir.
- Hormonal değişiklikler. Maya enfeksiyonları, yüksek östrojen seviyeleri olan kadınlarda daha yaygındır. Bu, hamile kadınlarda ve bu hormonun üretimini uyarmak için bir çeşit tedavi gören kadınlarda da ortaya çıkabilir.
- HIV, obezite, diyabet, kanser ya da kortikosteroid içeren tedavilere bağlı olarak zayıflamış bir bağışıklık sistemi.
- Vajinanın pH’ındaki değişiklikler. Daha bazik bir vajinal pH, vajinal kandidiyaza yol açan mayaların çoğalmasını kolaylaştıracaktır.
Semptomlar
Maya enfeksiyonlarının en sık görülen semptomları şunlardır:
- Kalın, topaklı ve genellikle kokusuz vajinal salgılar.
- Vajina ve vulvada kremsi beyaz bir film.
- Vulvada iltihap, kaşıntı ve tahriş.
- İdrara çıkarken ağrı.
- Rahatsız edici cinsel ilişki.
- Vajinanın labiasında çatlak ya da lezyonlar.
Maya Enfeksiyonlarının Tedavisi
Vajinal kandidiyazın antifungal tedavilerle birkaç gün içinde iyileşmesi kolaydır. Eğer ilk kez enfeksiyon kapmadıysanız ve semptomları fark ederseniz, yerel eczanenizde reçetesiz satılan kremleri ve fitilleri kolayca bulabilirsiniz.
Bununla birlikte, ilk kez mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız, jinekoloğunuza görünmelisiniz. O, durumunuz hakkında uygun bir değerlendirme yapabilecek ve size gelecekte gerçekleşebilecek enfeksiyonları nasıl tanıyacağınızı söyleyecektir. Reçete edilen tedaviyi tamamlamanız ve kullanma talimatlarını doğru bir biçimde takip etmeniz son derece önemlidir.
Doktorlar iyileşme sürecinde seksten uzak durulmasını tavsiye etmektedir. Bu, sürtünme etkilenen bölgede daha fazla tahrişe neden olabileceğinden, hem oral hem de vajinal seksten kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. Maya enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan bazı kremlerin, belirli prezervatif türlerine zarar verebilecek yağlar içerdiğini belirtmek de önemlidir.
Daha fazlasını okuyun: Vajinal Sağlığınız İçin Yapmanız Gereken 8 Şey
Maya Enfeksiyonlarının Engellenmesi
Vajinal kandidiyazın önlenmesine yönelik genel önerilerden bazıları şunlardır:
- Boyasız ya da lekesiz pamuklu iç çamaşırı giyin.
- Tampon ve pedlerinizi sık sık değiştirin.
- Menstrüasyon dönemi sırasında hijyen önlemlerinizi artırın.
- Genital bölgede sert sabunlar ve parfüm kullanmaktan kaçının.
- Şeker tüketiminizi kontrol edin.
- Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olun, dengeli beslenin ve düzenli olarak spor yapın.
Sonuç Olarak…
Yani, seksten sonra maya enfeksiyonlarına yakalanabilir misiniz?
Cevap evet.
Söylediğimiz üzere, maya enfeksiyonları, diğer yollarla da yayılabildikleri için cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak sınıflandırılmazlar. Ancak, cinsel temas vajinal kandidiyazın yayılmasının yollarından biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Blostein, F., Levin-Sparenberg, E., Wagner, J., & Foxman, B. (2017). Recurrent vulvovaginal candidiasis. Annals of Epidemiology. https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2017.08.010
- Bartoo, C. K. H., & Mullen, J. (2019). Vaginal Yeast Infection. In Adult-Gerontology Practice Guidelines. https://doi.org/10.1891/9780826195197.0176
- Sobel, J. D. (2014). Genital candidiasis. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2014.04.006
- Dovnik, A., Golle, A., Novak, D., Arko, D., & Takač, I. (2015). Treatment of vulvovaginal candidiasis: A review of the literature. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica. https://doi.org/10.15570/actaapa.2015.2
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999