Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Arttıracak 13 Yiyecek
Çocuklar okula başladığı zaman, konsantre olma becerileri, öğrenme süreçlerindeki en önemli becerilerden biridir. Bu nedenle çocuğunuzun konsantrasyonunu arttıran yiyecekler önem taşımaktadır.
Konsantrasyon, dikkati toplamaya yardım eden zihinsel bir fonksiyondur. Aklınız ve vücudunuz, konsantrasyon sırasında bir araya gelir, ikisinden de yararlanır. Bu nedenle konsantrasyon, ders çalışan ve bir sınava girmek üzere olan çocuklar için olduğu gibi, antrenman yapan ve bir spor müsabakasına hazırlanmak üzere olan çocuklar için de çok önemlidir.
İyi bir diyet, konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olur. Her şeyden önce, zihninizin odaklanması için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu dengeyi sağlar. Aynı zamanda beyni, nöronların etkili bir biçimde çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
Yağlar En İyi Yakıttır
Vücudunuz, enerjisini iki tip yiyecekten alır: karbonhidratlar ve yağlar. Beyin, fonksiyonunu yerine getirmek için ikisine de ihtiyaç duyar, fakat sağlıklı yağlardan üretilen metabolik ürün, beyin hücrelerini yeniler ve yeni beyin hücreleri üretir.
Konsantrasyon artıran yiyecekleri çocuğunuzun diyetine dahil ederek, onların bilişsel süreçlerine ve yaratıcılıklarına katkı sağlarsınız. Öte yandan ebeveynler, genelde çocukların sağlıklı gıdalardan çok hoşlanmadığı gerçeğiyle sorun yaşar.
Çocuklar büyüdükçe yiyecekleri kabul etme ve reddetme gibi farklı aşamalardan geçerler. Eğer bir gün belli bir yiyeceği kabul etmezlerse, aynı yiyeceği bir başka gün tekrar denemelisiniz. Eğer tariflerinizde yaratıcı olursanız daha sağlıklı yiyeceklerin faydalarını keşfedecek ve takdir edeceklerdir.
Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Arttıracak 13 Yiyecek
1. Avokado
Bu meyve, nöronlar arasındaki iletişimi artıran ve hafızayı güçlendiren tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Sınav için mükemmel!
Lezzetli ipucu:
- Bir tam tahıllı ekmeği bir avokado, tiftilmiş tavuk (fırınlanmış ya da haşlanmış), iyice doğranmış kereviz ve mayonez ile süsleyin.
2. Somon, sardalye ve ançüez
Yağlı balıklar; omega 3, omega 6 ve fosfor açısından zengindir ve bu onları beyin fonksiyonu artırmak için ideal yiyecekler yapar.
Lezzetli ipucu:
- Yukarıda bahsettiğimiz tarifi, tavuk yerine somon füme ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.
- Aynı zamanda lezzetli kroketler de yapabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Balık Yemek Eklem İltihabının Acısını Azaltır Mı?
3. Çocuğunuzun konsantrasyonunu arttıran kereviz
Kerevizin antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri, öğrenmeyi kolaylaştıran ve hafızayı güçlendiren bir bileşen olan luteolinden gelir.
Lezzetli ipucu:
- Doğranmış tavuk, elma ve kereviz salatası yapın. Sade yoğurt, hardal, bal ve tuz ve karabiberle soslayın.
4. Yaban mersini
Sizi Alzheimer gibi nörolojik hastalıklardan koruyan antioksidan ve antosiyaninler açısından zengindir. Aynı zamanda öğrenmeyi, düşünmeyi ve hafızayı geliştirir.
Lezzetli ipucu:
- Bir yaban mersini ve kızılcık smoothie hazırlayın.
- üzün ve damak tadınıza göre tatlandırın, tercihen balla.
- Unutmayın, şeker konsantrasyonu geliştirmez.
Bu makaleye de bir göz atın: Evde Yaban Mersini Yetiştirme ve Kullanma
5. Brokoli
Bu sebze, bir B vitamini çeşidi olan kolin açısından zengindir, bu sayede bir bebeğin rahimdeki beyin gelişimini artırmanın yanı sıra, bilişsel fonksiyon gerilemesini de engeller.
Lezzetli ipucu:
- Brokolileri 4 dakika haşlayın.
- İyice doğranmış brokoli çiçekçiklerini yüzük makarna, pişmiş mercimek ve ezilmiş fındıkla karıştırın.
- Biraz sarımsak ve zerdeçal ile çeşnilendirin.
6. Çocuğunuzun konsantrasyonunu arttırmak istiyorsanız tavuk kemiği suyunu deneyin
Bağırsakları iyileştirdiği için bakteri miktarını ve kan akışına karışıp beyin hücrelerini şişiren yiyecekleri yok eder.
Lezzetli ipucu:
- Tavuk kemiği çorbası yapmak için, tavuk kemiklerini 12- 24 saat arası düşük ateşte haşlayın.
- Suyuna havuç, kereviz ve iki çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin.
- Ateşten almadan 10 dakika önce maydanoz ekleyin.
- Süzün ve işte, besin açısından zengin tavuk suyunuz hazır.
7. Doğal sızma zeytinyağı ile zihninizi açın
Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı, hafızayı koruyan ve öğrenmeyi kolaylaştıran antioksidanlar açısından zengindir.
Lezzetli ipucu:
- Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı, kalitesi düşeceğinden yüksek sıcaklıklara maruz kalmamalıdır.
- Onu çiğ salatalara, mayoneze ya da makarna yemeklerine ekleyin.
8. Hindistan cevizi yağı ve etkileri
Orta zincirli trigliseritlerin en iyi kaynağıdır, nöronlar için mükemmel yiyecektir. Enflamasyonu yok eder ve hafıza kaybını engeller.
Lezzetli ipucu:
- Bir avuç fındık, çeyrek bardak kuru üzüm, bir çay kaşığı tarçın ve bir kaşık dolusu Hindistan cevizi yağını bir su bardağı haşlanmış pirince ekleyin.
9. Zerdeçal çocuğunuzun konsantrasyonunu arttıran ilginç bir seçenektir
Bu kökün içindeki kürkümin, güçlü bir antioksidan ve anti-enflamatuvardır ve yeni beyin hücrelerinin üretimini ve hücre doğumunu tetikler.
Lezzetli ipucu:
- Zerdeçal, köriye sarı rengini veren maddedir
- Zerdeçalla lezzetli mayonezler yapabilirsiniz.
- Aynı zamanda fazladan bir doz lezzet olması için onu çırpılmış yumurtaya ekleyebilirsiniz.
10. Biberiye ile konsantrasyon sorununu çözün!
Bu otun içindeki carnosic asit, beyni serbest radikallerin neden olduğu nörolojik dejeneratif zarardan korur. Bu da, çocuğunuzun konsantrasyonunu arttıracak bir etki sağlar.
Lezzetli ipucu:
- Et ya da tavuğu iyice kıyılmış biberiye ile baharatlayın.
- Biberiye aynı zamanda domates soslarıyla da mükemmel gider.
11. Yumurta sarısı da konsantrasyonu etkiler
Kolin açısından harika bir kaynaktır ve aynı zamanda fosforlu lipidler de içerirler ki bunlar nöral iletimler için hayati önem taşır.
Lezzetli ipucu:
- Tatlı kırmızı biber, soğan ve zerdeçalı pişmiş makarnaya ekleyin.
- Ardından pişmiş ve çırpılmış yumurta sarılarını ekleyin.
- En son olarak servis etmeden önce biraz Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ekleyin.
12. Pancarın etkileri
Antioksidanlar ve beyne giden kan akışını arttıran ve performansı yükselten doğal nitratlar açısından zengindir.
Lezzetli ipucu:
- Biraz pancar ve havucu portakal suyu ile blenderdan geçirin, süzün ve kahvaltıda için.
13. Çocuğunuzun konsantrasyonunu arttıran fındık, badem ve ceviz
Fındıklar; vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir ve bu onları iyi bir nöron hücresi operasyonu için mükemmel yiyecek haline getirir.
Lezzetli ipucu:
- Bir parça krem peynir ya da ricottayı bir kaseye koyun.
- Kereviz ve iyi doğranmış fındık ekleyin.
- Bal, tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
- Son olarak bunu krakerlerin üzerine sürün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nature reviews neuroscience, 9(7), 568-578. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
- Chianese, R., Coccurello, R., Viggiano, A., Scafuro, M., Fiore, M., Coppola, G., … & Meccariello, R. (2018). Impact of dietary fats on brain functions. Current neuropharmacology, 16(7), 1059-1085. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6120115/
- Czyż, K., Bodkowski, R., Herbinger, G., & Librowski, T. (2016). Omega-3 fatty acids and their role in central nervous system-a review. Current medicinal chemistry, 23(8), 816-831. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26795198/
- Goñi, M. G., Di Gerónimo, N., Carrozzi, L., Yommi, A. K., & Roura, S. I. (2012). Caracterización de compuestos antioxidantes presentes en apio según el estadio de madurez. Asociación Argentina de Horticultura. https://repositorio.inta.gob.ar/handle/20.500.12123/4843
- López, E. A. S., Marroquín, J. I., Leyva, J. J. S., Lira, M. O. F., Escobedo, J. G. S., & González, T. H. (2002). Aspectos nutricios de la enfermedad de Alzheimer. Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría, 35(3), 150-155. https://www.medigraphic.com/pdfs/revneuneupsi/nnp-2002/nnp023f.pdf
- Suttiwan, P., Yuktanandana, P., & Ngamake, S. (2018). Effectiveness of essence of chicken on cognitive function improvement: A randomized controlled clinical trial. Nutrients, 10(7), 845. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073337/
- Sevilla Paz Soldán, R., Condori Bustillos, R., Sejas Claros, A., Huayhua Mexicano, R., & Calla Domaire, P. (2018). Mezcla lipidica para mejorar el desarrollo psicomotriz en niños menores de 5 años con paralisis cerebral infantil. Revista Científica Ciencia Médica, 21(2), 21-28. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1817-74332018000200004&script=sci_arttext
- Johnson, C. B., & Jorge, J. C. L. (2005). Seasonal variations of rosmarinic and carnosic acids in rosemary extracts. Analysis of their in vitro antiradical activity. Spanish Journal of Agricultural Research, (1), 106-112. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1114062
- Poulose, S. M., Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2014). Role of walnuts in maintaining brain health with age. The Journal of nutrition, 144(4), 561S-566S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500933/