Çocuğunuzun Okul Yorgunluğu İle Mücadelesinde Ona Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Okul yorgunluğu çocuklarda çok yaygın bir rahatsızlıktır. Çocukların okul ödevlerinden ve görevlerinden dolayı maruz kaldığı aşırı yorgunluk ve bitkinlik bu kapsama girer. Okul yorgunluğuna diğer şeylerin yanında uykusuzluk, bıkkınlık, fiziksel yorgunluk ya da bezginlik sebep olabilir.
Bu durum genellikle düşük okul performansı ile sonuçlanır. Verilen bir konuya odaklanmayı, dikkat göstermeyi veya anlamayı zorlaştırır. Buna ek olarak da okul yorgunluğu depresyon veya anksiyete gibi başka sıkıntılar yaşanmasına da sebep olabilir.
Bu sorun günümüzde birçok aileyi etkilemektedir. Günlük dinamiklerin ve yaşanan günlük hayatın çok beklentileri olabilir. Bir de bunlara okuldaki baskıları eklersek, çocuklukta yaşanan rahatsızlıklar daha da olgunlaşır.
Okul yorgunluğu ile mücadele niçin önemlidir?
Okul yorgunluğu ciddi bir meseledir. Yorgun bir çocuk okulda yeterince performans gösteremez. Yılgınlık ise çocuğun akademik performansını etkileyen bir başka duygudur.
Bazen bu sıkıntının sebepleri direkt olarak okuldan kaynaklanmaz. Ailede yaşanan çatışmalar da çocuğun öğrenmeye ve çalışmaya karşı baskı altında ve motivasyonsuz hissetmesine sebep olabilir. Birçok durumda çocuklar evde yaşadıkları sorunları okula taşırlar.
Bu yazıya göz atın: Çocuklara Zaman Yönetimi Becerisini Kazandırmak
Okul yorgunluğu ile ilgili ne yapılabilir?
Çocuğunuzun okul yorgunluğu ile baş edebilmesi ve ideal öğrenmeyi elde edebilmesi için yapabileceğiniz birçok şey var. Sonuç olarak eğitim başarılı bir hayata giden yolda bir pasaport görevi görür. Bu yüzden de okulla ilgili sorunları erken gidermek önemlidir.
Anne babalar olarak unutulmamalıdır ki; bu sorun kaçınılacak veya görmezden gelinecek bir sorun değildir. Kendinizi eğitmelisiniz ve çocuğunuzun eğitimiyle mutlaka ilgilenmelisiniz.
Okul yorgunluğu ilk başlarda tanımlaması oldukça güç bir sorundur. Ancak çocuğunuzun okul yorgunluğu yaşadığını düşünüyorsanız, size bunun üstesinden gelebilmeniz için bazı basit öneriler vermek istiyoruz:
1. Çocuğunuzun yeterince dinlendiğinden emin olun.
Dinlenmek çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Çocuğun uyuma saatleri onun okul performansını etkiler. İyi uyumamak öğrenmeye, konsantrasyona ve ideal gelişmeye son derece zarar vericidir.
Uzmanlar okul çağındaki bir çocuğun günde en az 8-10 saat uyumasını tavsiye etmektedirler. Buna ek olarak da çocuğun gün içinde yaptığı çeşitli etkinlikler arasında yeterince dinlendiğinden emin olmalısınız. Dinlenmek herkes için çok önemlidir.
Aslında ideal bir dinlenme çocuğunuzun akademik performansını etkileyecek ve okul yorgunluğunu hafifletecektir. Bunun tam aksine, yorgun bir çocuk başarılı olmayacak ve uyku düzensizlikleri veya uykusuzluk yaşayacaktır.
2. Öğrenmelerini sağlıklı bir şekilde teşvik edin.
Etkili bir öğrenme küçük birey için son derece önemlidir. Ancak onu sağlıklı bir şekilde teşvik etmeli ve üzerine aşırı bilgi ve görev yüklememelisiniz. Ayrıca onun öğrenme sürecini travmatik bir duruma dönüştürmemeniz gerekir.
İlaveten çocuğunuz bir şeyi ilk anda tam olarak anlamazsa, kendisini öfkeli veya kötü hissetmemelidir.
Öğrenme çocuğunuz için stresli bir süreç haline gelmemelidir. Öğretmenler de etkili bir pedagoji ve öğretme metotları kullanmalıdır. Dolayısıyla, olumlu bir teşvik ve pekiştirme onun eğitimi için anahtar olacaktır.
3. Çocuğunuzun sağlıklı olduğundan emin olun
Çocuğunuzun öğrenme süreci onun sağlık durumuna bağlıdır. Bu yüzden beslenme, hijyen gibi konulara da özen göstermek gerekir. Onu düzenli olarak çocuk doktoruna kontrollere götürmelisiniz. Ayrıca onun okul yorgunluğunun herhangi bir sağlık sorunuyla bağlantılı olmadığından emin olmalısınız.
Eğer çocuğunuz sağlıklı değilse veya herhangi bir sorun yaşıyorsa, ona mutlaka bunu aşması için yardımcı olmalısınız.
Okul yaşantısının hareketliliği de çocuğunuzu etkiliyor olabilir. Bu durumda unutmamalısınız ki; çabuk harekete geçmeli ve sağlıklı olmanın en önemli şey olduğunu bilmelisiniz.
Bu yazıyı da okuyun: Çocukluk Dönemindeki 6 Duygusal Yara
4. Asla vazgeçmemesi için onu motive edin.
Motivasyon ve teşvik yorgunluğa karşı mücadelede yardımcı olan unsurlardır. Çocuğunuz desteklendiğini hissetmelidir. Mümkün olduğunca öğrenme sürecinde onu motive etmeye çalışın ve öğrenmenin önemini aşılayın.
Okulda başarılı olduğu zaman onu ödüllendirin. Ya da daha da iyisi; herhangi bir ödevi tamamladığı zaman ödüllendirmeye gayret edin. Kısacası, çocuğunuz onun eğitimi için yatırım yaptığınızı hissetmelidir.
5. Öğretmenleriyle temas halinde olun.
Çocuğunuzun öğretmeni onun okuldaki durumu hakkında sizi bilgilendirecektir. Öğretmenleriyle iyi iletişim kurmanız onun okul performansını anlamanız için size anahtar görevi görür.
Bu ise çocuğun sınıfta karşılaştığı herhangi bir sorunu anlayıp, çözüm bulması için önemlidir. Aynı zamanda çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmanızı tavsiye ederiz. Onunla konuşmaya, karşılıklı fikir alış verişi yapmaya ve duygularını, ilgilerini konuşmaya ve her şeyden önce okul hayatını gündeme getirmeye çalışın.
Sonuç
Okul yorgunluğu çocuğunuzun okul hayatında sorunlar yaşamasına sebep olur ve öğrenmesini engelleyebilir. Bu yüzden çocuğunuz akademik çevresi içerisinde kendisini iyi hissetmeli, yeterince dinlenmeli ve sağlıklı bir bedene sahip olmalıdır.
Çocuğunuzun devamlı ilerlemesi ve vazgeçmemesi için de onu teşvik etmelisiniz. Her gün kendisini geliştirmek için onu cesaretlendirdiğiniz takdirde iyi notlar almaması önemli değildir. Sürekli ve sağlıklı bir şekilde çaba sarf etmesi için onu cesaretlendirebilirsiniz. Ve bunun yanı sıra okul yıllarının eğlenceli geçmesini de sağlamalısınız.
Sonuç olarak; çocuğunuzun eğitimine yatırım yapmalısınız. Öğretmenleriyle düzenli olarak bir araya gelerek, iletişim halinde olun. Onun arkadaşlarıyla yakınlık kurun. Ayrıca çocuğunuzun şiddet veya taciz gibi başka problemlerin kurbanı olmadığından emin olmalısınız.
Bir başka önemli tavsiyemiz de evinizin içinde huzurlu bir ortam sağlamanız ve eşinizle çocuklarınızın yanında tartışmamanızdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Masalán, P., Sequeida, J., & Ortiz, M. (2013). Sueño en escolares y adolescentes, su importancia y promoción a través de programas educativos. Revista chilena de pediatría, 84(5), 554-564. https://www.researchgate.net/profile/Patricia_Masalan/publication/262743822_Sueno_en_escolares_y_adolescentes_su_importancia_y_promocion_a_traves_de_programas_educativos_Education_and_behavioral_approach_programs/links/54521eb50cf24884d88749d7/Sueno-en-escolares-y-adolescentes-su-importancia-y-promocion-a-traves-de-programas-educativos-Education-and-behavioral-approach-programs.pdf
- Martínez, M. D. C. P., Justicia, F. J., & Cabezas, M. F. (2009). Prácticas de crianza y competencia social en niños de 3 a 5 años. Pensamiento psicológico, 6(13), 37-48. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3265411
- Herrera, I. J. (2010). La motivación en el proceso enseñanza-aprendizaje. Revista digital para profesionales en la enseñanza. Andalucía España. Federación de enseñanza de CC. OO de Andalucía. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd7327.pdf
- Bochaca, J. G. (2015). La comunicación familia-escuela en Educación Infantil y Primaria. Revista de Sociología de la Educación-RASE, 8(1), 71-85. https://ojs.uv.es/index.php/RASE/article/view/8762/8305