Çocuğunuzun Uyuşturucu Kullandığını Nasıl Anlarsınız?
Günümüzde uyuşturucu, ebeveynlerin en çok endişe duyduğu şeylerden biri. Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığını bilmek doğru zamanda yardım bulmak için çok önemlidir.
Her yıl ortaya çıkan rakamlar endişe verici. Her ne kadar gençlerin “her şeyi deneyimlemeleri” “normal” olarak görülse de, bağımlılık oluşması çok kolaydır.
Ergenlik, bir gencin alışılmadık şekillerde davranabileceği bir isyan zamanıdır, ancak bu isyan, uyuşturucu kullanımı anlamına gelmemelidir.11 ile 21 yaş arasındaki insanlar genellikle çarpık bir risk algısına sahiptir. Bu, bazı şeyleri yapıp sonra pişman olmaları durumunu da açıklar.
Bir tür bağımlılığı olan çocukların ebeveynleri, problemi zamanında fark etmenin o kadar kolay olmadığını söylüyorlar.. zaten bu göstergeler o kadar da net değildir.
Başıboş Ergen ve Uyuşturucular
Ergenler, tanım gereği, cesur ve isyankardır. Başa çıkılması zor değişimlerle dolu bir zamandan geçerler. Bu dönemde cinsel ilginin gelişmesi ve yaşıtlarıyla kendilerini özdeşleştirme ve kendini tanıtma ihtiyacı doğar.
Bu dönem, arkadaşları ile aynı akımda kalmaya çalışmak ve deneysel yaşamakla karakterizedir. Arkadaşlıkların her genç üzerinde yarattığı etki, kendi etki alanları ile yakından ilişkilidir.
Ayrıca, aileleriyle ihtiyaç duydukları şey hakkında açıkça konuşabilecekleri sağlıklı bir iletişim kanalına sahip değillerse, zaman içinde eyleme geçmek ve ergenleri bu korkunç olaydan kurtarmak daha karmaşık hale gelebilir.
Uyuşturucu: Göz ardı edilen düşman
Birçok ergen ve anne baba, uyuşturucu kullanımını daha sonra bırakılacak basit bir eylem olarak görür. Hayatlarının geri kalanında onlarla kalabilecekleri, kişisel ve mesleki yaşamlarında ve genel olarak sağlıklarında ciddi sorunlara neden olabilecekleri riskini düşünmezler.
Gençler, uyuşturucuları denemeden ciddi bir sorun haline gelebileceklerinin farkında değildirler. Diğer taraftan, ebeveynler olarak, çocuğumuzun bu tür deneyimlerden uzak olmadığını kabul etmeyi reddederiz. Bu nedenle, başımıza gelirse nasıl davranacağımızı bilmeden, hazırlıksız biçimde yaşıyoruz.
Yapmamız gereken ilk şey, çocuğumuzun saygısız tutumunun hormonal değişikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemektir. Bu zorlu dönemden uzağa bakmak ve garip davranışların gerçekten uyuşturucu kullanımından kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrulamak çok önemlidir.
Düşünülmesi Gereken Davranışlar
Uyuşturucu ile deney yapan gençler doğal olarak onu saklamaya çalışır. Bu nedenle, davranışlarındaki herhangi bir farklılığa, ne kadar az ve önemsiz görünse de dikkat etmeniz gerekir.
1. Kokulara Dikkat Edin
Sigara ya da tütün gibi uyuşturucu maddeler, insanın üstüne ve giysilerine yapışan güçlü kokulara sahiptir. Kullanıcıların keşfedilmeyi engellemek için kullandıkları strateji tekrar tekrar kolonya ya da parfüm sürmek, sakız çiğnemek ve ellerini sürekli yıkamaktır.
2. Gözlerine Bakın
Gözler, bağımlılığın çok açık göstergeleridir. Her uyuşturucunun çeşitli yan etkileri vardır. Örneğin, esrar gözlerde kızarıklığa ve uykulu bakışlara neden olur. Aksine, kokain ve ecstasy, göz bebeklerinin çok geniş ve yuvarlak görünmesine neden olur.
3. Aşırı Sinirlilik
Gençlerde hormonal değişiklikler genellikle mizahta değişikliklere neden olur, ancak uyuşturucuların neden olduğu aksi davranışlar, bunlara nazaran daha abartılıdır. Çocuklar, bedenleri uyuşturucuyu istediği için geri çekilmeye başladıklarında her şey hakkında sinirlenirler ve saldırgan olurlar.
Kendilerini izole ederler ve diğer insanlardan, özellikle de babalarından uzak tutmaya eğilimli olurlar. Çünkü bu şekilde kendilerini açıklamak zorunda kalmadan uyuşturucu kullanmaya devam edebilirler.
4. Ecza Dolabından İlaç Çalmak
Birisi uyuşturucu kullanmaya ve bunları istismar etmeye başladığında, genellikle farklı ilaç türlerini denerler, bu yüzden “sadece deniyorum” derler.
Aile ecza dolabınızda, genellikle pahalı olmayan ilaçlar bulunur. Ağrı kesici ya da popüler öksürük şurupları, daha önce onları deneyen ve başkalarını da buna çekmeye çalışanlar tarafından en çok tavsiye edilenlerdir. Bu nedenle, evdeki ilaçlardan herhangi biri kaybolursa, çocuğunuzla konuşmanın vakti gelmiştir.
Ayrıca okuyun: Ergen Çiftlerde İstismar ve Kötüye Kullanma
5. Sorumsuz Olurlar
Bağımlılığın en yıkıcı etkilerinden biri, her şeyi terk etmek ve daha fazla boş zaman yaratmak gibi kötü alışkanlıklar edinmektir. Genç uyuşturucu kullanıcısı okul çalışmalarını ve kendini adama gerektiren her şeyi bırakır. Okul performansı azalır ve boş zamanlarında ödevlerini yapmaktan kaçınırlar.
Genel Değerlendirme
Uyuşturucu kullanan bir çocukta görülen davranışsal değişiklikler genellikle neyi arayacağını bilen ebeveynler için çok belirgindir. Uyuşturucuların tipine (uyarıcılar ya da depresanlar) bağlı olarak, hemen hemen her zaman kesin bir kanıt olacaktır.
Çok hızlı yürüyüp konuşuyorlarsa, bunun nedeni amfetaminler olabilir. Eğer iki gün uykusuz kalabiliyorlarsa, bunun nedeni kokain olabilir. Tam tersi, sürekli yorgun ve yavaş davranıyorlarsa, bunun nedeni kenevir içmek olabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz şeyleri ayrı ayrı değerlendirdiğimizde çocuğunuzun uyuşturucu bağımlısı olduğuna işaret etmeyebileceklerini de belirtmeliyiz. Yine de, ne kadar değişim görürseniz, bunun uyuşturucuları deniyor olması ile alakalı olabileceğini unutmayın.
Önemli olan şey gözünüzün açık olması, çocuklarınıza dikkat etmeniz, neler yaptıklarını ve nereye gittiklerini, kimlerle takıldıklarını ve arkadaşlarını takip etmenizdir.
Çocuklarınızla yakın bir ilişki kurmanın ve uyuşturucu bağımlılığı gibi durumlardan kaçınmanın en etkili yolu gündelik iletişiminizi olumlu yönde korumanızdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alcolea, E. E. G. (2009). Alteraciones oftalmológicas provocadas por algunas drogas de abuso. Rev. Hosp. Psiquiátrico de la Habana, 6(1), 1. Available at: http://www.revistahph.sld.cu/hph0109/hph011009.html. Accessed 07/05/2020.
- Ayuntamiento de Murcia (2019). Cambios en la pubertad y adolescencia. Informa Joven. Available at: https://www.informajoven.org/info/salud/k_7_7.asp. Accessed 07/05/2020.
- de Oliveira, E. B., Bittencourt, L. P., & do Carmo, A. C. (2010). Importancia de la familia en la prevención del uso de drogas entre niños y adolescentes: papel maternal. Investigación en Enfermería: Imagen y Desarrollo, 12(2), 9-23. Available at: https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/imagenydesarrollo/article/view/1151. Accessed 07/05/2020.
- Instituto Nacional de Abuso de Drogas (2014). Why do adolescents take drugs? Available at: https://www.drugabuse.gov/publications/principles-adolescent-substance-use-disorder-treatment-research-based-guide/frequently-asked-questions/why-do-adolescents-take-drugs. Accessed 07/05/2020.
- Rodríguez, J., Fernandez, A. M., Hernandez, E., & Ramirez, S. (2006). Conductas agresivas, consumo de drogas e intentos de suicidio en jóvenes universitarios. Terapia Psicológica, 24(1), 63-69. Available at: https://www.redalyc.org/pdf/785/78524107.pdf. Accessed 07/05/2020.
- Universidad Internacional de Valencia (2017). Bajo rendimiento académico y consumo de drogas en la adolescencia. Available at: https://www.universidadviu.es/rendimiento-academico-consumo-drogas-la-adolescencia/. Accessed 07/05/2020.