Çocuğunuzun Yürümeyi Öğrenmesine Yardımcı Olacak 10 Egzersiz
11 ila 12 aylıkken, bebeğiniz yürümeyi öğrenmeyi başarabilir. Bununla birlikte, bir çocuğun bu kilometre taşına 9 ila 15’inci aylar arasında ulaşması normaldir. Bu yüzden bebeğiniz bir yaşına geldiyse ve hala yürümeyi öğrenmediyse endişelenmenize gerek yok. Bununla birlikte, çocuğunuzu belirli etkinlikler ile yürümeye teşvik etmeye başlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun yürümeyi öğrenmesi zaman alacak, bazı işaretler sayesinde çocuğunuzun yürümeye hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
Örneğin, bebeğiniz hiç durmadan hareket ederek uygun mobilyalar, sandalyeler, kutular arayacak veya eline geçireceği daha pek çok şeyi daha uzun süre ayakta durmasına yardımcı olmak için kullanacaktır. Bebeğiniz yürümeyi öğrenmeye hazır olduğu zaman, daha büyük çocukların ona ayağa kalkması için yardım etmesinden de hoşlanacaktır!
Bir çocuk yürümeye başladığında yeni bir öğrenme dönemi de başlar. Bir ebeveyn olarak, bu dönemin sonuna geldiğinizde yorgunluktan bitap düşmüş gibi hissedeceksiniz! Çünkü hiç durmadan koşturup-duran bebeğinizi takip etmeniz gerekecek. Bununla birlikte, bu yeni maceraları küçük çocuğunuzla paylaştığınız için heyecan duyacaksınız.
Bebeğinizi yürümeyi öğrenmeye teşvik edin
Yürümek bebekler için her zaman kolay bir süreç değildir. Çocuğunuzun motor becerilerinin geliştirilmesi açısından büyük bir başarıdır. Er ya da geç, bir sonraki yürüyüş arkadaşınız olacaklar.
Çocuğunuzun yürümeyi öğrenmesine yardımcı olmak için, önce ona bacak kaslarının güçlenmesini sağlaması için yardımcı olmalısınız. Günlük pratik yapın, ancak bu sırada eğlenmelerine izin verin. Oyun oynamak, yürümeyi öğrenmelerine yardımcı olacak en iyi araçtır. Yürüme başladığında oluşabilecek kas rahatsızlığını önler.
İşte bunu yapmak için bazı ipuçları.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Küçük çocuklarda görme sorunları nasıl tespit edilir
1. Pedal hareketleri yapmalarına yardımcı olun
Bacaklarını pedal gibi çevirdiğiniz bir oyun oynayın. Banyodan sonra veya bebek bezlerini değiştirmeniz gerektiğinde, bacaklarından tutun ve bir bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi hareket ettirin. Bacaklarını esnetin ve bacakları ile midelerine dokunun. Bacaklarını iyice esnetin!
2. Onları emeklemeye teşvik edin
Çocuğunuzu yerde bir battaniyeye yatırın ve parlak renkli bir oyuncakla dikkatini çekin. Emeklemeye çalışacaktır, bu yüzden avuç içlerinizi ayak tabanlarına dayayın, böylece ellerinizi ivme kazanmak için kullanabilirler. Yavaş ama emin adımlarla emeklemeye başlayacaklar.
3. Banyo zamanında eğlenin
Her şey bittiğinde banyonuzun halinden hoşlanmayacak olsanız da su sıçratmak bebeğiniz için harika bir egzersizdir. Bacaklarını çalıştırması için uygun bir an yakaladığınızda, hala işleri eğlenceli hale getirmeniz gerektiğini unutmayın. Bu sadece egzersizden daha fazlasıdır; aynı zamanda çok eğlenceli bir oyun!
4. Ayağa kalkmalarına yardım edin
Onları ayağa kalkmaya teşvik edin. Merakları ve keşfetme dürtüleri onları yavaş yavaş ayağa kalkmaya zorlar. Beşik çubuklarını kullanarak ayağa kalkmalarına yardımcı olun veya dikkatlerini çekecek oyuncaklar veya nesneler yerleştirin.
5. Yürümelerine yardımcı olmak için sadece bir parmağınızı kullanın
Bebeğiniz ilk adımlarını atmaya başladığında, parmaklarınızdan birini kendini daha iyi dengelenmesine yardımcı olmak için ona uzatın. Adım adım ilerlemek ve kazaları önlemek için zaman zaman desteğinizi kullanacaklardır.
6. Onları bir şeye tutunmaya teşvik edin
Çocuğun yürümesine yardımcı olacak başka bir oyun, küçük bir sandalye bulmak ve yakınında durmasını sağlamaktır. Sandalyeyi destek olarak kullanacak, böylece ayağa kalkabilecek.
7. Yürümeyi öğrenmek için çıplak ayakla gezmelerine izin verin
Çocuğunuzun yürümeyi öğrenmesine yardımcı olmak için gerçekten iyi ve sıklıkla gözden kaçan bir egzersiz de, evde çıplak ayakla dolaşmalarına izin vermektir. Bunu yapmak, yere sağlam basma ve denge becerilerinin yanı sıra çevre algılarını ve çevreyle ilişkilerini geliştirecektir.
8. Bacaklarını esnetin
Bebeğinizin bacakları yeterince güçlendiğinde, bacaklarını esnetmek için bebeğinizin bacaklarını kullanarak oyunlar oynayın. Ayakta durmaya çalıştıklarında, sizin ayaklarınızın üzerine basarak adım atmalarına yardımcı olabilirsiniz.
9. Nesnelerle yürümeyi öğrenmelerine yardımcı olun
Yürüteç, alışveriş sepeti veya oyuncak bebek arabası gibi nesneleri kullanmak çocuğunuzun yürümeyi öğrenmesine yardımcı olabilir. Bebekler nesneleri itmeyi sevdiklerinden, bu yeni oyuncağı yakalayarak bazı adımlar atmak için kendilerini güvende ve güvenli hissedeceklerdir.
10. Yaklaşın
Bebeğiniz ayağa kalkmaya hazır olduğunda, ellerini tutabilir ve ilk adımlarını atmalarına yardımcı olabilirsiniz. Dengelerine yeterince güvendiğiniz zaman, uzaklaşabilir ve size doğru ilk adımlarını atmaları için onları teşvik edebilirsiniz.
Sizin için önerilenler: Çocuğunuz ile Yapabileceğiniz 5 Yazma Çalışması
Çocuğunuzun yürümeyi öğrenmesine yardımcı olacak son öneriler
Elbette ki düşecekler. Düştüklerinde çok fazla endişelenmemeye çalışın. Sizin verdiğiniz tepkiler onları herhangi bir düşüşten daha fazla korkutur. Ayrıca korkmayı ve çekinmeyi öğreneceklerdir ve kötü bir düşüş, tekrar yürümeyi denemekten kaçınmalarına neden olabilir.
Bu nedenle, çocuğunuzun yürümeyi öğrenebileceği güvenli ve rahat bir ortam sağlamak önemlidir. Bu alanda tehlikeli nesneler veya korumasız keskin köşeler olmamalıdır. Ayrıca, bölgede elektrik prizleri veya açıkta kalmış kablolar gibi riskler olmamalıdır.
Peki ya bebeğiniz yürümezse? Ne zaman doktorunuzla konuşmanız gerekir? Çocuğunuz 18 aylık olduktan sonra yürümeyi hala denmediyse, çocuk doktorunuza başvurmanız gerekir. Size en iyi tavsiyeyi verebilecek ve önemli sorunları ortadan kaldırabilecek kişi doktorunuzdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Clearfield, M. W. (2011). Learning to walk changes infants’ social interactions. Infant Behavior and Development, 34(1), 15-25. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2010.04.008.
- Desarrollo de los niños que comienzan a caminar. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002010.htm
- Martín Gutiérrez de Cabiede, M. B. (2011). Pasito a pasito. Aprendiendo a caminar. https://repositorio.comillas.edu/xmlui/bitstream/handle/11531/26472/Hacer%20Familia%20206%20-%20201104%20Estimulacion%20Temprana%20p38-40.pdf?sequence=1&isAllowed=y