Çocuğunuz ile Yapabileceğiniz 5 Yazma Çalışması

Konuşmayı öğrenmek çocuklarda doğal bir süreç iken yazmayı öğrenmek biraz çalışma gerektirir. Bu makalede çocukların yazmayı öğrenmesine yardımcı olacak birkaç önemli ipucu bulabilirsiniz.
Çocuğunuz ile Yapabileceğiniz 5 Yazma Çalışması

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yazmayı öğrenmek ve kurallarına göre “doğru” yapmak, çocukların geçirdiği en karmaşık aşamalardan biridir. Bu nedenle, çocuğunuz ile evde yazım pratiği yapmalı ve okulda öğrendiklerini tamamlamalısınız. Eğer alıştırmalara yaratıcılık da katarsanız bu çok daha eğlenceli olur.

Bir aile buluşmasında çoğu zaman iyi niyetli bir aile üyesi okul çağındaki çocuğumuza okuma yazmayı öğrenip öğrenmediğini sorar. Ardından da “ismini nasıl hecelersin? diye bir soru sorarak test yapar.

Kibarca dişlerimizi sıkarız, yalancıktan gülümseriz ve “Hadi tatlım, adını hecelemek için birçok defa pratik yaptık. Hatırlamıyor musun? Hadi sana yardım edeyim” deriz.

Eğer kendinizi baskı altında ve rahatsız hissediyorsanız bir de çocukların hissettiği endişeyi hayal edin. İçinden birçok kural barındıran, 29 yeni sembolden oluşan ve bunları birleştirerek sonsuz sayıda kelime elde edebileceğiniz yeni bir dünyayla karşı karşıya kalıyorlar.

Doğru Yazmayı Öğrenmek

doğru yazı yazmak
Yazım pratiği, ebeveynler ve çocuklar için yeni bir macera olabilir.

Bu iş sadece okumayı ve yazmayı öğrenmeyi değil aynı zamanda doğru şekilde öğrenmeyi gerektirir. Yazma, bir çocuk için yeni bir akıl yürütme yapısı olarak fikirleri iletmenin ve ifade etmenin tamamen yeni bir yoludur.

Ancak, çocuklar elektronik cihazları ve sosyal ağları kullandıkları için bu durum daha da karmaşık bir hal almaktadır. Sosyal medya dünyasında yazım hataları daha yaygın hale geliyor ve hatta teşvik bile ediliyor.

Twitter mesajında izin verilen maksimum karakter sayısı veya bir mesaja cevap vermek için acele bir şekilde hızlı yazma ihtiyacı doğru yazım kurallarının göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Bu platformların çoğu, sözcükleri kısaltmak veya noktalama işaretlerini engellemek adına hatta “ifadeleri” kullanabilmek için hatalara izin verir.

Bütün bunlar, çocuklarımıza bilgi çağında okuma yazma öğretme mücadelesini daha da zorlaştırıyor. Ancak, doğru yazmayı öğrenmenin, kelime bilgisini geliştirmenin ve hatta yeni bir dil öğrenmenin en iyi yolu okumaktır.

Çocuğunuz ile Yazım Alıştırmaları Nasıl Yapılır

Çocuklara harflerin dünyasını tanıtmak ve yazım pratiği yaptırmak için eğlenceli ve yaratıcı yollar bulmak çok önemlidir. Okulun sunduğu şeylerin ve yeni teknolojiyle etkileşimin verdiği alıştırmalardan ayrı olarak, yazım pratiğini oyunlarla ve eğlenceli yarışmalarla keyifli bir iş haline getirmek gerekir.

1. Teknolojiden Yararlanın

Çocuğunuz cep telefonu, tablet veya herhangi bir ekran önünde olduğunda bu durum bazı ebeveynleri sürekli olarak ahlaki bir ikilem içine sokar. Yeni teknoloji, kaliteli geçirilen aile zamanını azaltır ve çocukları yetişkinler tarafından sürekli takip edilemeyen ögelere maruz bırakır.

Bununla birlikte, farklı platformlarda, okuma ve yazma alıştırmalarını eğlenceli hale getirebilecek yardımcı programlar bulabilirsiniz.

Sadece birkaç dakika arama yaparak çocuğunuz için okuma yazma alıştırması yapmasına yardımcı olabilecek eğlenceli şarkılar içeren videolar, oyunlar ve ücretsiz uygulamalara kadar her şeyi bulabilirsiniz.

2. Yazım Uygulamaları için Ev Oyunları

yazı yazan çocuk
Scrabble gibi bazı oyunlar, çocuğun okuma ve yazmayı öğrenme arzusunu teşvik etmenin harika bir yoludur.

Scrabble gibi geleneksel oyunlar yeni kelimeler ve harf kullanmaya öğrenmek için çok iyi araçlardır. Eğer evinizde yoksa kendiniz de yapabilirsiniz.

Ayrıca, çocuklarınızı ve arkadaşlarını evde veya parkta hazine avı oyununa davet edebilirsiniz. Harf veya sözcük içeren kağıt ipuçlarını saklayın. Sonra, ipuçlarını takip ederek kelimeler oluşturmalarını ve cümleler kurmalarını sağlayın.

Buna ek olarak, tekerlemelerden şarkılar oluşturarak yazılan sözcük ve harflerin özellikleri hakkında konuşabilirsiniz. Böylece harflerle kelimeler arasındaki ilişkiyi eğlenceli bir yolla göstermiş olursunuz.

3. Kelimeleri ve İfadeleri Keşfetmek

Kağıt, kalem ve bir zamanlayıcı kullanarak çocuğunuzdan belirli bir harf ile başlayan bulabildiği kadar çok kelime yazmasını isteyin. Bu sadece harflerin doğru kullanımı için yapılan bir alıştırma olarak kalmaz, aynı zamanda çocukların çeşitli kelimeler görerek kelime dağarcıklarının da gelişmesini sağlar. Daha küçük çocuklar çiftler halinde oynayabilir.

Başka bir fikir, panoları kelimelerden ve noktalama işaretlerinden oluşan kağıtlar asmaktır. Oyun sırasında çeşitli kelimeler seçilerek cümle oluşturulmaya çalışılır. Kelimelerin sıralamasını ve puanlarını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Bu şekilde, çocuklar farklı fikirleri doğru bir şekilde ifade edebilmek için imla kurallarını kullanmanın değerini öğrenirler.

4. Evde Çocuğunuz ile Okul Sahnesi Canlandırmak

Evde okul sahnesi canlandırmak bir diğer harika seçenektir. Anne ve baba öğretmen olurken çocuklar öğrenci olabilir veya zaman zaman roller tamamen bile değiştirilebilir. Tabii ki sıra, masa ve yazı tahtası gibi tipik okul öğeleri de kullanılmalıdır.

Ayrıca çocukların kendilerini rollerine iyice kaptırmaları için okul kıyafetleri de kullanabilirsiniz. Böylece, okuma yazma çalışması yapmak için harika bir sınıfınız olacaktır.

Üstelik çocuklara eğlenceli olmak şartıyla hızlı testler veya kısa sınavlar yapabilirsiniz. Ancak, bu kesinlikle eğlenceli bir şekilde yapılmalıdır. Sınav notu vermek yerine ise onları sağlıklı ikramlarla ödüllendirebilir, parka ya da buz pateni götürebilirsiniz.

5. Her Yerde Harfler Var

çocuğunuz yazıyor

Rutininiz oyunlara her zaman vakit ayırmanıza izin vermiyorsa, harfler dünyasını çocuğunuza göstermek için gün içinde farklı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Örneğin, caddede yürürken veya arabayla yolculuk yaparken, etrafınızdaki tabelalarda belirli harfleri kimin daha hızlı tespit ettiğiyle ilgili bir oyun kurgulayabilirsiniz.

Yemeklerden de yararlanabilirsiniz. Harf biçimli yemekler hazırlayın. İsimlerini veya sevdikleri bir kelimeyi sebze sapları, makarnalar veya ev yapımı ketçapla yazabilirsiniz.

Yazım Çalışması Yapın ve Çocuklarınızın Gelişimine Yardım Edin

Yazılı dil ile iletişim kurmayı öğrenmek, konuşmayı öğrenmek gibi doğal bir süreç değildir. Entelektüel ve duygusal alemdeki diğer kapasitelerinde kullanımını gerektirir. Kelimeleri sembollerle farklı şekilde görselleştirmeye zorlar.

Çocuğunuz için doğru öğrenme süreçleriyle yardım edip okuma ve yazma becerisi kazandırmak, onlara büyük fayda sağlayan en etkileyici dünyaya girişini garanti eder: okuma dünyası. Okuma-yazma becerisi insanın entelektüel ve empatik yeteneklerini arttırır. Daha iyi bir günlük ve sosyal yaşam gelişimine olanak tanır ve potansiyellerini de arttırır.

Okumayı bilmek, aynı zamanda yaratma ve hayal etme yeteneğini artıran bir süreçtir. Çocuklara doğru yazmayla birlikte önemli değerler de öğretilir. Bunlar arasında, dile saygı ve okuma alışkanlığının yanı sıra okuryazarlığın beraberinde getirdiği kültürel gelişim de vardır.

Unutmayın, çocuklar örnek alarak öğrenir. Okuduğunuzu görürlerse, okumak isterler. Bütün gün boyunca bir ekrana baktığınızı gördüklerin de ise… Gerisinin ne olduğunu siz tahmin edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.
  • Sánchez Abchi, Verónica, Ana María Borzone, and Beatriz Diuk. “La escritura de textos en niños pequeños: relación entre la transcripción y la composición.” Universitas psychologica 6.3 (2007).
  • Vega, Fernando CuetosPsicología de la escritura . Wolters Kluwer España, 2009.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.