Çocuklarda Ayak Siğilleri: Nasıl Giderilir
Çocuklarda ayak siğilleri ebeveynler için bir endişe kaynağıdır. Varlıkları tespit edildiğinde, hemen neden göründükleri, nasıl iletildikleri ve bunları kaldırmanın mümkün olup olmadığı hakkında sorular ortaya çıkar.
Plantar konum, siğilin ayak tabanındaki yerini ifade eder. Ancak bu siğiller vücudun herhangi bir yerinde görünebilir. Plantar siğil, bu lezyonların spektrumu içinde bir başka sunum şeklidir.
Cildin bir bölgesi kalanından daha sert, düzensiz ve yumru şeklinde çıkıntılı bir yüzeye sahip olduğunda bir siğilden bahsederiz. Plantar varyantı genellikle topuklarda veya ayak tabanının en fazla vücut ağırlığını taşıyan bölgelerinde bulunur.
Ciddi bir hastalık olmasa da ailenin yaşam kalitesini etkileyebilir. Estetik yön ve çocuğun lezyonun keşfine verdiği tepkiler genellikle en büyük endişe kaynağıdır.
Ciddi bir hastalık olmadığını söylüyoruz, çünkü çocuklarda ayak siğilleri ortaya çıktıkları gibi kendiliğinden kaybolma eğilimindedir. Uzmanlar, tespit edilenlerin %70’inin tıbbi müdahale olmaksızın iki yıl içinde kaybolduğunu tahmin ediyor.
Okumaya devam edin: İnsan Papilloma Virüsünün Tedavisi
Çocuklarda ayak siğillerinin nedenleri
Çocuklarda ayak siğillerine insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. 100’den fazla HPV türü vardır, ancak bunların hepsi ayak siğilleriyle bağlantılı değildir.
Virüsle temasa geçmek, kaçınılmaz olarak lezyonlar geliştireceğiniz anlamına gelmez. Her vücut HPV’ye farklı tepki verir ve herhangi bir lezyonla sonuçlanmayan temas oluşabilir. Yakın aile üyeleri arasında bile tepki tamamen zıt olabilir.
Çocuklarda, virüsün bulunduğu bir zeminde çıplak ayakla yürüme sonucunda bulaşması yaygın bir durumdur. Açık ya da kapalı yüzme havuzlarının veya banyoların ve soyunma odalarının zeminleri ideal üreme alanlarıdır.
Öyle olsa bile, bu kolay bulaşan bir virüs değildir. Çoğalmak için belirli sıcaklık ve nem koşullarına ihtiyaç duyar ve vücuda bulaşması “giriş kapısı” olarak kullanabileceği küçük yaralar olduğunda daha kolay olur.
Enfeksiyon kurulduktan sonra siğil çok yavaş gelişir. Çocuklarda ayak siğillerinin boyutları nedeniyle görünür hale gelmesi bir yıldan fazla sürebilir.
Çocuklarda ayak siğili türleri
Siğilin şekli çoğu durumda aynıdır. Derideki düzensiz yuvarlak bir yüzeye sahip, gri veya kahverengi renkli çıkıntılardır. Ama varyantları da bulunur. Siğiller ayrıca aşağıdaki özelliklere de sahip olabilir:
- Düz: Çok küçük, pürüzsüz ve daha açık renkli.
- Filiform: Sanki küçük bir parmakmış gibi ince ve uzun; genellikle cilt ile aynı renkte.
Şekillerine ek olarak, çocuklarda ayak siğillerinin belirtileri de farklılık gösterir. Konumları nedeniyle yürürken can yakabilirler. Nadir durumlarda, enfekte olurlar ve sınırları kesin olma eğilimindedir, ancak yakınlıkları nedeniyle civarda başka siğiller oluşabilir.
Çocuklarda plantar siğil belirtilerinin ağrıya ek olarak şöyle olduğunu söyleyebiliriz:
- Bir yumrunun varlığı: Siğil cilt yüzeyinden dışarı çıkar.
- Nasır: Siğil bölgesindeki deri sertleşir ve kalınlaşır. Bunun nedeni, siğilin biz görmesek de içe doğru büyümesidir.
- Siyah nokta: Siğil ve HPV’nin varlığı nedeniyle etkilenen cilt bölgesindeki küçük kan damarları pıhtılaşır. Bu küçük pıhtılar ciltte siyah noktalar olarak görülür.
Mevcut tedaviler
Çocuklarda ayak siğilleri kendiliğinden kaybolma eğilimindedir. Bununla birlikte, çok sayıda plantar siğil olduğunda veya ağrı ve rahatsızlığa neden olduklarında, aralarından seçim yapabileceğiniz bazı tedaviler vardır.
Mevcut terapötik seçenekler şunlardır:
- Topikal ilaç: Asetilsalisilik asit daha çok doğrudan uygulama sırasında kullanılır. Bu asit, siğilin katmanlarını kademeli olarak yok eder, böylece kademeli olarak dökülürler.
- Kriyo-cerrahi: Dermatologların özel soğuk cerrahi teknikleri vardır. Genellikle siğilleri dondurmak için sıvı nitrojen kullanılır. Tek seferlik bir uygulama değildir, ardışık oturumlar gerektirir.
- Lazer: Lazer, diğer plantar siğil tedavilerine yanıt vermeyen çocuklarda kullanılabilir. Tedavinin etkinliğine dair tam bir kanıt yoktur ve ağrılı olabilir. Lazer de tek seferlik değil, ardışık seanslarda uygulanmalıdır.
- Konvansiyonel cerrahi: Klasik cerrahi teknikler çok özel durumlara ayrılmış olsa da halen mevcuttur. Siğil kazıma, eksizyon veya elektrokoagülasyon teknikleri vardır. İster istemez iz bırakan bir yöntemdir.
Sonuç olarak
Ayak siğillerine insan papilloma virüsünün alt tiplerinden biri ile enfeksiyon neden olur. Genellikle ciddi olmamalarına ve kendi başlarına kaybolma eğiliminde olmalarına rağmen, genellikle görünümleriyle ilgili endişeler vardır. Neyse ki, onlardan kurtulmayı hızlandıran birkaç tedavi mevcuttur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yeras, Yanet Isabel Cárdenas. “VERRUGA PLANTAR. PRESENTACIÓN DE UN PACIENTE.” Medicentro Electrónica 11.1 (2007).
- Muñoz-Santos, C., R. Pigem, and M. Alsina. “Nuevos tratamientos en la infección por virus del papiloma humano.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 883-889.
- Gerlero, P., and Á. Hernández-Martín. “Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños.” Actas Dermo-Sifiliográficas 107.7 (2016): 551-558.