Siğil Sorunu: Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?

Siğillerin kendilerine özgü irigasyonları ve inervasyonları vardır. İnsan papilloma virüsünün alt türlerinden biri nedeniyle oluştukları için bulaşıcı lezyonlardır. Peki, siğillerin neden kanadıklarını biliyor musunuz? 
Siğil Sorunu: Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 24 Ekim, 2020

Siğil sorunu, insan papilloma virüsünün neden olduğu deri lezyonlarıdır. Sıklıkla asemptomatiktirler ve genellikle sadece estetik sorunlara neden olma eğilimindedirler. Ancak bazen siğiller kanar veya bir tür ağrıyı tetiklerler.

Nadiren de olsa, uzmanlar, iyileşme sürecini hızlandırmak için tedavi aranmasını tavsiye etme eğilimindedirler. Cildin çeşitli katmanlarını etkiledikleri için yok edilmeleri zor olabilir. Bunun yanında bulaşıcıdırlar ve vücudun çeşitli kısımlarına yayılabilirler.

Siğillerin semptomları

Pürüzlü dokusu olan tümsekler siğillerin ana belirtisidir. Bunun ötesinde, genellikle herhangi bir rahatsızlığa neden olmazlar. Yalnızca belli durumlarda, klinik bulgular şunlardır:

  • Kaşıntı
  • Sıkılık veya basınç hissi
  • Ağrı, özellikle ayak tabanında bulunanlarda
  • Kanama
el parmak büyük siğil

Siğillerin nedenleri

Yaklaşık 100 farklı türü olan insan papillomavirüsü (HPV) siğillere neden olur. Her serotip, vücuttaki lezyonun yerini belirler; eller, yüz, boyun, koltuk altı, ayaklar, cinsel organ vb. Birçok durumda, siğil sorunu, tedaviye gerek kalmadan kendi başına çözülür.

Virüs, yaralar aracılığıyla deriye girebilir. Bu aşamadan sonra, ekstra ve hızlı hücre büyümesine neden olur. En dıştaki deri tabakası sert ve kalın hale gelir. Böylece tümsek görünümü oluşur.

Amerikan Dermatoloji Akademisi (The American Academy of Dermatology), siğilini yaralanma ya da havlu veya jilet gibi özel kullanılan eşyaların paylaşılmasıyla doğrudan temas şeklinde yayıldığını onaylar.

Siğil sorunu: Neden kanarlar?

Siğillerin kendilerine ait kan kaynakları vardır. Bu nedenle, uygun olmayan prosedürlerle onları ortadan kaldırmaya çalışırsanız çok fazla kanayabilirler. Spesifik olarak bahsetmek gerekirse, vasküler döngüler ile iç içe geçmiş dermal (deriye ait) papillae içerirler.

Tıp uzmanları, bir dermatoskop yardımıyla, makroskop üzerinde lezyonun karakteristik özelliği olan kırmızı noktalı desenleri oluşturan dolambaçlı kılcal damarları görebilirler. Siğillerde aynı zamanda özel sinir uçları vardır. Bu yüzden onlara elinizle dokunduğunuzda ağrı hissedersiniz.

Siğil türleri

Bütün siğiller aynı değildir. Genellikle vücutta ortaya çıktıkları kısıma göre sınıflandırılırlar. Ayrıca özellikleri ve belirtileri değişebilir. Peki, en yaygın olanları hangileridir?

Plantar siğiller

Bu siğiller genellikle nasırla karıştırılır. Ayağın tabanının vücudun tüm ağırlığını desteklemesi gerektiği için çoğu siğilden daha büyüktürler. Yürürken ya da ayaktayken eksofitik olarak değil içe doğru büyürler. Bunun yanında, bulundukları yer nedeniyle tedavi etmesi en karmaşık olan türdür.

Vulgar siğiller

Genellikle yüzde, ellerin arkasında veya yanaklarda bulunurlar. Bunlar dokunulduğunda pul pul hissi veren sert pürüzlü büyümelerdir.

Mısır Halk Sağlığı Derneği (The Journal Of The Egyptian Public Health Association) dergisinde yayınlanan bir araştırmada belirtildiğine göre, yüzde 49 oranında yaygınlık ile çocuklarda en yaygın görülen siğil türevlerinden biridir.

Düz siğiller

Bu siğiller küçük çıkıntılardır. Pigmentleri yoktur. Bunun yerine, çevreleyen deri olarak aynı renklendirmeye sahiptirler. Bunun yanı sıra, yüzde -alında yaygın olacak şekilde- yanaklarda, ellerde ve kolun ön kısmında bulunurlar.

Genital siğiller

İnsan papillomavirüsünün (HPV) bazı suşları vajina, penis ve anüs de dahil olmak üzere genital bölgede siğillere neden olurlar. Aslında, bu virus, cinsel yolla en sık bulaşan hastalıktır (STD).

Risk faktörleri

Bazı insanlarda siğil görülme olasılığı daha yüksektir. Aslında, siğil sorunu, virüsler nedeniyle ortaya çıktığı için, tehlikede olmadığından emin olmak için bir kişinin bağışıklık sistemini değerlendirmek uygundur. Risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

  • Örneğin kasap dükkanlarında veya mezbahalarda çiğ ete dokunan veya onunla çalışan kişiler.
  • Spor yaptıktan veya yüzme havuzunda yüzdükten sonra halka açık duşları kullanan çocuklar veya gençler.
  • Siğil sorunu yaşayan bir akrabası olan insanlar.
  • İmmün yetmezlikler yaşıyor olmak. Organ nakli yapılanlar veya AIDS gibi hastalıkları olanlar.
  • Atopik hastalıkları olan kişiler.
siğil yara
Siğiller, yanlış bir şekilde müdahale edildiğinde veya hasar aldıklarında kanarlar. Bu nedenle profesyonel bir dermatoloğun siğilleri tedavi etmesi önemlidir.

Siğiller için tedavi seçenekleri

Siğiller kanıyorsa komplikasyonları önlemek için mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Aslında, kanama yoksa bile, bazı kişiler, çirkin görünümlerinden rahatsız oldukları için onları yok etmeyi tercih ederler.

Yardımcı olabilecek prosedürlerden bazıları şunlardır:

  • Kriyocerrahi. Dokuları dondurmak için sıvı nitrojenin veya katı karbondioksitin (kuru buz olarak da adlandırılır) kullanılması. Bu işlem, hafif ağrıya neden olsa da, siğilleri yok etmek için en etkili yöntemlerden biridir. Bu prosedür, bir dermatolog tarafından, haftada bir sıklıkta yapılan birden çok seansta gerçekleştirilmelidir.
  • Topikal ilaç. Siğilleri yavaşça yakan özel asit bazlı formülasyonlardır. Ciltte hafif tahrişe neden olabilecek olan ürünü her gün uygulamanız gerekir.
  • Elektrokoagülasyon. Genellikle yara izleri kalır.
  • Cerrahi çıkarma. Düşük etkinliği ve viral diseminasyon riski nedeniyle çok popüler değildir. Nüksetme yüzdesi yüksektir.
  • Lazer. Etkilidir ancak biraz ağrılıdır ve yara izleri bırakabilir.

Siğil sorunu: Siğiller kanadığında nasıl davranılmalı

Siğiller kanadığında, uygun tedavi için bir dermatoloğa gitmek en iyisidir. Evde iyileştirmeye çalışmak, komplikasyonlara ve ciltte hasara yol açabilir. Kısacası, zamanında müdahale olmadan, bu son derece bulaşıcı sorundan kurtulmak zordur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
  • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
  • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.