Vücut Ağrılarının 10 Olası Nedeni

Vücut ağrıları pek çok durumun yol açabileceği yaygın bir semptomdur. Geçici rahatsızlıklardan kronik otoimmün hastalıklara, bir kişinin hayat kalitesini etkileyebilecek şekilde rahatsızlığa neden olma gücüne sahiptirler. 
Vücut Ağrılarının 10 Olası Nedeni
Karina Valeria Atchian

Yazan ve doğrulayan doktor Karina Valeria Atchian.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Pek çok farklı durum vücut ağrılarına neden olabilir. Hatta o kadar yaygın bir belirtidir ki hemen hemen her durumla ilişkili olabilir. Aynı zamanda insanların doktorlarına gitmelerine yol açan en yaygın nedenlerden biridir.

Vücut ağrıları, duygusal etkisi olan öznel bir deneyimdir ve bu durumdan muzdarip olan kişinin yaşam kalitesini kötüleştirir. Bu, özellikle kronik vakalarda fark edilir. Çoğu zaman ağrıların gelişimi, enfeksiyonlarda olduğu gibi akuttur ve kendi kendini sınırlaması beklenir. Öte yandan bazen de uzun süreli ve hatta kronik olabilir.

Bugün, size, genel popülasyonda nispeten yaygın olan vücut ağrılarının 10 olası sebebinden bahsedeceğiz.

Vücut ağrılarının en yaygın 10 nedeni

burun peçete grip kadın
Grip çok yaygındır ve genel halsizliğe neden olur. Hatta sizi günlerce yataklara düşürebilir.

1. Grip

Grip, çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkan akut bir solunum hastalığıdır. Influenza A veya Influenza B virüslerinden kaynaklanır. Dünyanın her yerindeki insanları etkiler.

Bulaşıcı sürecin kendisi, kendini sınırlayıcıdır ve karmaşık değildir. Ancak, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve kronik hastalıkları olanlar gibi risk altındaki belli popülasyonlarda daha yüksek ölüm oranı ile ilişkilidir. Uzmanlar, bu gruplar için yıllık önleyici aşı tavsiye ederler.

Komplikasyonsuz grip bir hafta veya daha fazla sürebilir. Mukus, boğaz ağrısı, ateşle birlikte öksürük, baş ağrısı, miyalji (kas ağrısı) ve halsizlik gibi solunumla ilgili belirtilere neden olur. Ayrıca özellikle boğazda, göğüste ve akciğerde iltihap ağrılı olabilir.

2. Fibromiyalji

Fibromiyalji, yaygın görülen, kronik iskeletsel ve adelesel vücut ağrılarının en sık rastlanan nedenidir. Nüfusun yüzde 2-8’ini etkiler. Ağrı aynı zamanda yorgunluğa, hafıza sorunlarına ve uyku bozukluklarına yol açar. Gerçek kökeninin ne olduğu halen bilinmemektedir.

Çoğunlukla 20-55 yaş arası kadınları etkiler. Bir fizik muayene sırasında, tıp uzmanı genellikle yaygın yumuşak doku hassasiyeti dışında herhangi bir anormallik tespit etmez. Laboratuvar ve radyolojik çalışmalar bile normal çıkabilir.

Bu nedenle, tedavinin amacı bu bozukluğun temel belirtilerini azaltmaktır. İşte bu amaçla tıp uzmanları farmakolojik ve farmakolojik olmayan çeşitli terapilere başvururlar. Rehabilitasyon seansları, masaj, akupunktur gibi alternatif tedaviler ve terapi de yararlıdır.

3. Kronik yorgunluk sendromu (CFS) ve vücut ağrıları

Kronik yorgunluk sendromu, etiyolojisi bilinmeyen bir başka hastalıktır. Kroniktir ve vücudun büyük bir kısmını etkiler. Bu nedenle, bu durumdan muzdarip olan kişinin aktivitelerini büyük ölçüde kısıtlayan pasifleştirici bir bozukluktur.

Doğrulayıcı çalışmaların eksikliği nedeniyle bu durumu teşhis etmek zordur. Bu durumdan muzdarip olan insanlar baş ağrısı, kas ağrısı ve eklem ağrısı çekerler.

Ancak Ulusal Bilimler Akademisi tanıyı kolaylaştırmak için bir dizi tanı kriteri geliştirmiştir. Bu kriterlere göre:

  • Mesleki, eğitsel, sosyal veya kişisel faaliyetlerde, hastalık öncesi döneme kıyasla önemli bir azalma veya bozulma olmalıdır.
  • Altı aydan fazla devam etmeli ve yorgunluk da bu duruma eşlik etmelidir.
  • Yani sıklıkla yoğun, yeni başlamış veya kesin bir başlangıcı olan (ömür boyu olmayan), süregelen aşırı efordan kaynaklanmayan bir durumdur.
  • Son olarak ağrı, dinlenerek önemli ölçüde hafiflemez.

4. Lupus

Lupus, etiyolojisi bilinmeyen, kronik otoimmün bir hastalıktır (bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırır). Hatta herhangi bir organı etkileyebilir ve belirli bir sisteme odaklanmaz. Hasar ve iltihap nedeniyle, vücut ağrılarının görülmesi yaygındır.

Ayrıca, hastalar yorgunluk, isilik, düzensiz ateş, şişlik veya eklemlerin çevresinde kızarıklık, nöbetler ve güneş ışığına duyarlılık gibi şeylerle de karşılaşabilirler. Tedavi karmaşıktır çünkü hastanın ilaçlara yanıtı değişkenlik gösterebilir.

5. Lyme hastalığı

Lyme hastalığı, kenelerin yaydığı bir hastalıktır. Göçmen eritem (kırmızı lekeler) şeklinde karakteristik deri kızarıklığı gibi ayırt edici özelliği olan bir durumdur. Ayrıca yoğun eklem ağrısına, yorgunluğa, baş ağrısına ve hatta kas ağrısına (karıncalanma) neden olur.

6. Enfeksiyöz mononükleozis ve vücut ağrıları

Epstein-Barr virüsü (EBV) enfeksiyöz mononükleoza neden olur. Tükürük yoluyla yayıldığı için bu duruma “öpüşme hastalığı” da denir.

Ateşe, farenjite, yorgunluğa, şiş salgı bezlerine, baş ağrısına, genel halsizliğe ve vücut ağrılarına neden olur. Kendi kendini sınırlayıcı olsa da, hastaları fiziksel olarak tüketir. Bu durumun en aktif döneminde hastaların temel aktiviteleri yapmaları imkansız hale gelir.

7. Romatoid artrit

Romatoid artrit, etiyolojisi bilinmeyen kronik, sistemik bir hastalıktır. Uzmanlar buna neden olan, altta yatan sürecin otoimmün olduğunu bilmelerine rağmen, birçok farklı durum semptomların başlangıcını tetikleyebilir.

Temelde simetrik olarak eklemleri etkiler ve yıkımlarına yol açarak deformitelere neden olur. Hastalar, ağrıya ek olarak yorgunluk, miyalji, ateş, kilo kaybı ve depresyon gibi durumlarla karşılaşabilirler. Kronik olması ve akut ataklarla gelişim göstermesi tedaviyi zorlaştırır.

8. Multipl skleroz

Multipl skleroz, demiyelinizasyon (sinir liflerinin etrafını saran miyelin tabakasının ortadan kalkması) yaşatan bir hastalıktır. Bir başka deyişle, nöronların miyelin kılıfına zarar verir. Otoimmündür ve merkezi sinir sistemi patolojileri içinde en yaygın rastlanandır.

Hastalar ağrı, karıncalanma ve başka anormal duyumsamalar yaşayabilirler. Halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, geçici veya kalıcı körlük, yürüme veya ayakta durma güçlüğü ve hafıza bozuklukları diğer belirtilerden bazılarıdır.

9. Dehidrasyon

Vücut, içeceklerden veya gıdalardan aldığından daha fazla su kaybettiğinde dehidrasyon oluşur. Kusma, ishal, yüksek ateş ya da normalden daha fazla idrar yapmanıza yol açan ilaçlar buna neden olabilir. Çocukların ve daha ileri yaşlı yetişkinlerin bu durumla karşılaşma ihtimalleri daha yüksektir.

Vücutta bulunan su, vücudun düzgün işleyişi için gerekli bir unsurdur. Bu nedenle dehidrasyon, aşırı susuzluk, az idrar, ağız kuruluğu, çatlamış dudaklar, kafa karışıklığı ve yorgunluk gibi birden çok semptoma neden olur.

Vücut ağrılarına yol açmasının sebebi, kasların, susuz kalmaları halinde, sinir uçlarını tahriş eden toksik maddeler üretmeleridir.

Genel olarak otoimmün hastalıklardan ilaçla indüklenmiş miyopatilere, pek çok farklı durum vücut ağrılarına neden olabilir.

10. İlaçla uyarılan miyopatiler

Son olarak, birçok ilaç genellikle bir doktor tarafından reçete edilir ve ilaç istismarı bu durumlara neden olabilir. Belirtiler, hafif kas ağrısı ve halsizlikten, böbrek yetmezliği ile birlikte şiddetli kronik hasara kadar değişkenlik gösterir.

Genel olarak miyopatiye neden olan bazı ilaçlara örnek vermek gerekirse bunları alkol, kokain, glukokortikoidler, statinler, antipsikotikler, kolşisin ve antiretroviraller olarak sıralayabiliriz. Her zaman advers etki görülmez. Ancak bu ilaçları alıyorsanız dikkatli olmalısınız.

Vücut ağrılarının pek çok sebebi vardır

Kısacası, vücut ağrılarının nedenleri o kadar çeşitlidir ki bunların hepsini listelemek imkansızdır! Bugün en yaygın olanları ve genel nüfusu en çok etkileyenleri sıraladık.

Eğer açıklayamadığınız, ısrarla devam eden bir ağrınız varsa ve bu ağrı aynı zamanda yaşam kalitenizi etkiliyorsa bir doktora görünmelisiniz. İhtiyaçlarınıza uygun olan tedaviyi alabilmeniz için nedenlerin belirlenmesi önemlidir. Kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçının ve durumunuzla ilgilenmesi için doktorunuzdan randevu alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.