Siğil Türleri ve Tedavileri

Siğiller genellikle ellerde ve ayaklarda çıkar. Rahim ağzı kanseriyle ilişkili olduğu için kadınlarda daha tehlikeli olan genital siğiller de vardır. 
Siğil Türleri ve Tedavileri

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Siğil, çok yaygın bir sorundur. Normalde yalnızca estetik olarak can sıkıcıdırlar. Ancak nerede çıktıklarına bağlı olarak, rahatsızlığa yol açabilirler. Siğil, genellikle ağrılı olmayan küçük deri tümörlerine verilen addır. Siğil türleri çeşitlidir.

Pek çok insan bilmese de siğilin temel sebebi bir virüstür. Spesifik olarak belirtmek gerekirse 100’den fazla farklı alt türü olan insan papilloma virüsüdür (HPV).

Bu, pek çok farklı siğil türü olduğu ve bunların farklı yerlerde ortaya çıkabilecekleri anlamına gelir. Ancak çoğunlukla ellerde ve ayaklarda görülürler. Bazen bunlardan etkilenen kişinin rahatsızlık çekmemesi için siğillerinin tedavi edilmesi gerekir.

Aşağıdaki yazıda en yaygın siğil türleri ile bunların nasıl tedavi edildiğinden bahsedeceğiz.

Siğiller nelerdir?

Siğiller, ciltte ortaya çıkan küçük yumrulardır. Normalde ciltle aynı renktedirler ancak beyazımsı veya pembe de olabilirler. Hatta bazılarında siyah benekler vardır. Bunlar kan damarlarının yüzeyinde pıhtılaşırlar.

Yukarıda belirttiğimiz gibi siğillerin nedeni insan papilloma virüsüdür. Bu virüsün pek çok alt türü vardır. Bu nedenle pek çok kişi onunla etkileşime girer. Ancak siğiller o kadar da yaygın değillerdir.

Bir başka deyişle virüsle karşılaşan herkeste gelişmezler. Bunun sebebi sağlığı iyi olan birinin virüsle başarılı bir şekilde savaşabilmesi ve böylece onda semptomların gelişmemesidir.

Bu nedenle siğiller zayıflamış bağışıklık sistemine sahip insanlarda ve çocuklarda daha yaygındır çünkü onlar enfeksiyonla savaşamazlar. Siğiller, virüsle ilk etkileşimden altı ay sonrasına kadar ortaya çıkabilirler.

Virüsün pek çok türü cilt teması veya havlu gibi objelerle yayılır. Ancak insan papillomavirüsü 16 veya 18 gibi cinsel yolla geçen belli türlerin olduğunu da göz ardı edemeyiz. Bu türler genellikle rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirilirler.

Daha da ötesi siğiller kolay yayılırlar. Örneğin parmaklarında siğil olan bir çocuğun tırnaklarını yemesi yaygın görülen bir şeydir. Bu da ellerinde ve yüzünde daha fazla siğil çıkmasına yol açabilir.

parmak siğil yakından görünüm
Siğiller, vücudun farklı bölümlerinde ortaya çıkabilirler.

Siğil türleri nelerdir?

Siğil türleri çok çeşitlidir. Şekilleri ve yerleri değişkenlik gösterir. Öncelikle yaygın görülen siğillerin üzerinde durmalıyız. Yuvarlak ve sert olurlar. Ellerde ve ayakta çıkma eğilimi gösterirler. Diğer türler şöyledir:

  • Düz siğiller. Bunlar küçük çocuklarda çok yaygındır. Boyutları küçüktür ve küçük gruplar veya kümeler oluşturmaya meyillidirler.
  • İpliksiler. Tıpkı ince bir parmak gibi daha uzun ve yumuşaktırlar. Boyunda veya göz kapaklarında yaygın görülürler.
  • Tabanda çıkanlar. Bunlar ayakların veya parmakların altında çıkmaya yatkındırlar. Yürümek onların üzerinde sürekli baskı yarattığı için oldukça rahatsızlık vericidirler.
  • Genital siğiller. Bunlar hem kadın hem de erkek genitallerinde ve hatta anüs ve kasık bölgesinde ortaya çıkarlar. Cinsel yolla bulaşma eğilimi gösterirler. Ayrıca onlara kondilom ismi de verilir.

İnsan papilloma virüsü potansiyel olarak karsinojen olduğundan, tüm bu türlerin arasında en dikkatli olunması gereken genital siğillerdir. Ayrıca enfeksiyon çok yaygın olduğu için bu lezyonları takip etmelisiniz.

Hatta belli papilloma virüs türleri için yapılan aşılar vardır. Bu aşılar pek çok ülkede genç kadınlara uygulanır çünkü rahim ağzı kanserinin bu virüsle yüksek ölçüde ilişkili olduğu gösterilmiştir.

aşı kadın kol
İnsan papilloma virüsüne karşı geliştirilen aşı, genç kadınlara önleyici bir tedbir olarak uygulanır.

Tedavi

Pek çok siğil sadece kozmetik sebeplerle veya rahatsızlık nedeniyle tedavi edilir. Çünkü baskı nedeniyle sürtünmeye veya ağrıya neden olabilirler. Tedavide amaç yalnızca siğili yok etmek değil aynı zamanda bağışıklık sisteminin virüsle savaştığından da emin olmaktır.

Bugünlerde bunu başarmak için farklı yollar vardır. Soğuk hava terapisi siğilin düşmesini sağlamak için ona soğuk uygulamasının yapıldığı bir tekniktir. Lazer veya minör ameliyat da onları yok etmek için kullanılır. Hatta siğilleri yok eden belli asit ilaçları da vardır.

Ancak en iyisi doktorunuza danışmanızdır. Çünkü onlar, sahip olduğunuz siğilin türüne göre en iyi tedavi seçeneğinin hangisi olduğuna karar vermenize yardım edeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Allevato, M. A., and Lucila B. Donatti. “Verrugas genitales.” Act Terap Dermatol 28 (2005): 302-312.
  • Domíguez, Hugo Fernández, Abián Mosquera Fernández, and Benigno Monteagudo Sánchez. “Revisión bibliográfica de los tratamientos de la verruga plantar.” Revista española de podología 25.4 (2014): 138-141.
  • Llardén-Garcia, M., M. Pena-Arnáiz, and J. M. Casanova-Seuma. “Tratamiento actual de las verrugas.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 13.1 (2006): 45-54.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.