Çocuklarda Ürtiker Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu zaman, çocuklarda ürtiker, alerjik bir cilt reaksiyonu sonucu oluşur. Bu durumda, vücudun belli bir bölgesinde tipik kırmızımsı yumru değil, derinin geniş alanlarına dağılmış oldukça büyük lezyonlar vardır.
Alerjenler, alerjik reaksiyonları tetikleyen maddelerdir ve her birey için değişkendir. Örneğin, bir çocuk toz nedeniyle ürtiker sorunu yaşayabilirken, kardeşi toza herhangi bir tepki göstermeyebilir.
Çocuklarda ürtiker: Başlıca semptomlar
Daha önce de belirttiğimiz gibi ürtiker ciltte geniş alana yayılan büyük bir alerjik reaksiyona karşılık gelir. Rahatsız edici maddelerle temas ettikten kısa bir süre sonra görülür. Bu maddeler kıyafet, hava, toprak ve hayvan tüyü gibi bir kişinin çevresinde karşılaşabileceği maddelerdir.
Prurit (kaşıntı), ürtikerin temel işaretlerinden biridir. O kadar yoğun bir kaşıntı ki neredeyse cilt tırmalanmak istenir ve hatta yaralanma riski taşır. Bu şekilde bakteri oraya girebilir ve çoğalabilir. Bu da bölgede daha büyük bir enfeksiyona yol açar.
Diğer hafif alerjik reaksiyonların aksine, kabarcıklar ve engebeli cilt fark edilebilir. Şişlik alerjene maruz kalınmasından çok sonra oluşmaz. Hatta bazen hemen (birkaç dakika içinde başlar) oluşur. Bu, olası bir anafilaktik şok göstergesidir.
Etkilenen bölgenin boyutu çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. Hatta vücutta, aynı anda aktif lezyonlar bulunan birkaç bölge bile olabilir. Yüzde, ellerde, ayaklarda ve kasıklarda yaygındır. Özellikle gıda alerjilerinde gövde de bulunabilir.
Cilt sorunları dışında bu durumla ilişkili olan başka belirtiler vardır. Gelin, bunların neler olduğuna bakalım.
- Kusma ve mide bulantısı. Bu, mide mukozasının iltihabına yol açan aynı iç alerjik süreçten kaynaklanır.
- Karın ağrısı. Bazen hafif bir ateşle birlikte ortaya çıkar. Ancak diğer zamanlarda, sindirim sistemine giren alerjenleri kaldırmak için çalışan bağırsak peristalsizlerindeki (bağırsakların yutma hareketleri) artış nedeniyle oluşur.
Pediatride alerjinin yaygın nedenleri
Çocuklarda ürtiker oluşumunun birçok farklı nedeni vardır. Başlangıç noktası, daha önce de belirttiğimiz gibi alerjik bir madde ile temas halinde olmaktır.
Ancak bireysel değişkenlik faktörü de vardır. Bu da tüm çocukların farklı alerjenlere farklı tepki gösterdiği anlamına gelir. Çoğu çocuğun belli bir şeye alerjisi vardır. Alerjinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Gıda. Kimi çocuğun kırmızı meyvelere, kiminin yumurtaya kimininse belli çeşnilere ve soslara alerjisi vardır. Genel olarak, ebeveynler, alerjen madde tüketildikten sonra ürtiker ilk kez meydana geldiğinde çocuğun alerjisi olduğunu keşfederler.
- Böcekler. Böcek ısırıkları alerjik reaksiyonların olası kaynaklarından biridir. Bu gibi durumlarda, ısırıktan etkilenen alan aşırı iltihaplı olur ve bu iltihap genellikle diğer bölgelere de yayılır.
- Çevredeki polenler. Mevsimsel alerjilerde, sonbahar ve ilkbahar ayları çocuklar için en kötü aylardır. Cildin verdiği reaksiyonunun yanı sıra, genellikle öksürük, hapşırma, yırtılma, ve hatta bronkospazm görülür.
- Enfeksiyonlar. Alerjenden kaynaklanan belirtilerin yanında, bağışıklık sistemi ve insan vücudunun hücreleri arasındaki çapraz reaksiyon nedeniyle oluşan lezyonlar vardır. Hem virüsler hem de bakteriler bu reaksiyondan sorumludur.
- İlaçlar. Birçok çocuğun belli ilaçlara alerjisi vardır. Çocukların hangi ilaçları aldıklarının farkında olmak önemlidir. Prospektüslerin çoğunda bu konuyla ilgili bilgi ve uyarılar bulunur çünkü çoğu kez alerjiyi üreten, aktif bileşen değil, kimyagerlerin onları pazarlayabilmek için hap veya şurupların içine koydukları eksipiyanlardır (ara madde).
- Parfümler. Kozmetik ve parfüm cildi yoğun şekilde tahriş edebilir. Bu yüzden çocuklar için farklı markalar tarafından yapılan çok sayıda parfüm vardır. Ancak çocuğun cildi çok hassas ise, parfüm, çocuk parfümü de olsa cildi, tepki verecektir.
Çocuklarda ürtiker nasıl tedavi edilir
Öncelikle, çocuklarda ürtiker teşhisinin konması her zaman kolay değildir. Teşhis konduktan sonra, tıp profesyonelinin, semptomları etkisiz hale getirmek için antialerjik ilaçlar uygulaması önemlidir.
Benzer şekilde, çocuk, ev yapımı çözümlerden de yararlanabilir. Bu kombinasyon, çocuğun daha hızlı iyileşmesi için harikadır.
Antihistaminler alerji ilaçları arasında inanılmaz derecede popülerdirler. Hatta çoğu insan kaşıntıyı rahatlattığı ve cilt kızarıklığını azalttığı için alerji olma durumunda difenhidramin ve loratadin almak ister.
Yine de bu ilaçlar, insanları uykulu yapma eğiliminde olduklarından çocuklar için en güzel seçenek değildirler. Ancak ekstrem durumlarda, minimal dozlarda ihtiyatlı bir şekilde kullanılır.
Alerji, vücudun birçok yerine yayılırsa kortikosteroidlerin eklenmesi gerekebilir. Bir çocuk doktoruna danışmak önemlidir çünkü vaka için gerçekten kortikosteroid gerekip gerekmediğini anlayabilecek olan kişiler onlardır.
Sınırlı bir süre için kullanıldığında, uzun vadeli hiçbir sorun olmamalıdır. İntramüsküler veya intravenöz kullanım, anafilaktik şoka dönüşen kurdeşenlere özeldir (nadir bir durumdur).
Bunu da okuyun: Alerji Aşıları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Ev yapımı çözümler
Ev yapımı çözümler denince akla gelen birçok farklı seçenek vardır. İster inanın ister inanmayın, kaşıntı başta olmak üzere, lokal semptomları rahatlatan kompresler yapmak için kullanılabilecek çeşitli maddeler vardır.
Alerji belirtilerini rahatlatmak için en kolay yol, soğuk bezler kullanmaktır. Düşük sıcaklık, enflamasyonu ve kızarıklığı azaltır. Bunun sonucunda alerjik reaksiyon azalır. Antihistaminler ve kortikosteroidler ile birlikte bunları kullanmak önemli rahatlama sağlar.
Önlem olarak, çocuğun tepki verdiği tüm alerjenlerden kaçınması önemlidir. Ayrıca alerjileri olan bir çocuğun yatak odasını buna göre düzenlemek, hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle odalarında, içerisinde maytların kolayca biriktiği halılar veya kumaşlar bulunmamalıdır. Nem giderici eklemek de ortamdaki tozu azaltmak için iyi bir fikirdir.
Çocukta gıda nedeniyle ürtiker gelişmesi durumunda, sadece beslenme programından söz konusu alerjeni kaldırın. 2 yaşına kadar bebeklerin önlem olarak tüketmemeleri gereken bazı maddeler (çilek gibi) vardır. Çünkü bu maddeler bazı çocuklar için güçlü alerji üreticileri olabilirler.
Her zaman bir çocuk doktoruna danışın
Buradaki en önemli tavsiye budur. Çocuklarda ürtiker bir günde geçmez. Bu nedenle bir çocuk doktoruna danışmak hayati önem taşır. Nedenleri bilmek ve o duruma özgü belirtileri azaltmak için profesyonel bir yaklaşımın çok gerekli olduğunu unutmayın.
Alerjiler tekrar tekrar oluşursa, anafilaktik şok olasılığı hakkında çok dikkatli olun. Bu, genellikle hastaneye yatılmasını gerektiren acil bir durumdur ve bunu önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Máspero, Jorge, et al. “GUÍA ARGENTINA DE URTICARIA Y ANGIOEDEMA.” Medicina (Buenos Aires) 74 (2014).
- Talamantes, Concepción Sierra, Violeta Zaragozá Ninet, and Remedios Alamar Martínez. “Aproximación a la clínica: diagnóstico y manejo de la urticaria.” Enfermería Dermatológica 11.32 (2017): 10-23.
- Zúñiga, Roberto Velasco. “PROTOCOLOS DIAGNÓSTICOS Y TERAPÉUTICOS EN URGENCIAS DE PEDIATRÍA.” (2019).
- Hung, Lisa, et al. “Human ex vivo and in vitro disease models to study food allergy.” Asia Pacific Allergy 9.1 (2018).
- Casanueva, C. Ortega. “Alergia a la picadura de insectos.” PediatríaIntegral (2018): 138.
- López, José Guadalupe Huerta, Álvaro Pedroza Meléndez, and Enrique López Valentín. “Urticaria crónica en niños. Revisión sistemática.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 29.1 (2020): 16-30.
- de Miguel, Cristina Salas. “Urticaria, anafilaxia e intoxicación en pediatría.” (2018).
- de Durana, María Dolores Alonso Díaz. Alergia a los pólenes de ciprés y olivo: fenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Diss. Universidad de Alcalá, 2017.
- Ferreira, Margarida Silva Vicente. Alergia de contacto a perfumes: 5 anos de experiência de consulta. MS thesis. 2016.