Çocukluk Travmaları ve İyileştirmek için 6 Yol

Suçlayacak birini aramak sadece enerjinizi boşa harcamaktır. Kendinize hüsranı çok görmeyin ve sonra da kendinizi affedin. Duygusal yaralarınızı iyileştirmek için hayatta kim olduğunuzdan saklanarak devam edemezsiniz.
Çocukluk Travmaları ve İyileştirmek için 6 Yol
Raquel Aldana

Yazan ve doğrulayan psikolog Raquel Aldana.

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Çocukluk travmaları duygusal yaralar oluşturur. Bir çok insan için ayrılıklar, boşanma, ihanet, aşağılanma, ilgisizlik ve adaletsizlikle başa çıkmak zordur. Bazı insanlar yaralarını iyileştiremeyince kendilerini acıtmaya devam ederler ve yapay bandajlarla acılarının üstünü örterler.

Maalesef bu insanlar kendilerini iyileştirmek için ne kadar beklerlerse yaralarının da bir o kadar derinleşeceğini fark etmezler. Bu kendiniz hakkında bir sorun olduğunu bildiğiniz zaman daha da karışık hale gelir, ama eski iyileşmemiş yaralarınız yüzünden bunu fark edemezsiniz.

Yani bir derece görmezlikten gelme vardır, bu acıyı rahatlatmak için üretilen korkuyla eşleşir, bu da insanın kendini kendisi olmaktan alıkoyar ve artık kendinizi tanımadığınız ve size ait olmayan bir rolü oynamaya başlarsınız.

Belki de şans eseri bugün bu yazıyı okuyorsunuz ve kendinizi daha iyi tanımak ve her gün daha fazla geliştirmek ihtiyacı duyuyorsunuz. İşte bu yüzden bu makale ile sizlere eski yaralarınızı iyileştirmek için atabileceğiniz bazı adımlardan söz edeceğiz.

gözlerkapalı

Gelin çocukluk travmaları ile baş edebilmek için atabileceğiniz altı adımı beraber inceleyelim.

1. Yaralarınızı bir parçanız olarak kabul edin

Kafanızı çevirmeyin – yaranız orada duruyor. Onun farkında olmayı veya olmamayı seçebilirsiniz, ama onu ortadan kaldırmanın tek yolu ona doğrudan girişmektir. Lisa Bourbear’e göre yaraları kabul etmek demek onlara iyice bakmak, onları gözlemlemek ve böyle sorunları çözümlemeyi bilmenin insan varlığının bir parçası olduğunu kabul etmektir.

Belki de acılarınızdan saklanmanın yapabileceğiniz en iyi şey olduğunu düşünüyorsunuz, ama açıkçası gerçek şu ki, bu sadece acılarınızı reddetmeye sebep olur ve böylece de yaranız gittikçe daha da derinleşir.

Şunu anlamalısınız ki bir şeyler sizi üzdüğü için ne kötü ne de iyi bir insansınız. Kendinizi korumak için geliştirdiğiniz kabuk kendini korumak için yapılan kahramanca bir davranıştır, ama aslında artık çoktan işlevini yerine getirdi. Yolunuza devam etmek için, sizi koruyan bu kabuktan artık çıkmalı, onu kırmalısınız.

Yaralarınızı kabul ederseniz gerçekten ihtiyacınız olan şeyin ne olduğunu öğrenirsiniz ve bu da alacağınız en büyük faydadır. Bunu yapmazsanız depresyon, sinir bozukluğu ve güvensizlik gibi uzun süreli problemler geliştirebilirsiniz.

2. İyilikten çok kötülük eden bu ruh emici korku ve suçu kabul edin

Tüm odağınızı acınıza ve kendinizde suç aramaya verirseniz enerjinizi boşa harcıyorsunuz demektir, bu enerjiyi yaralarınızı iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Sizi üzmüş olan kişiyi affetmeye çalışın ve kendinizi affetmeyi öğrenin – bu kalbinizi açmak ve yolunuza devam etmek için tek yol. 

Karar vermenin ve iradenizi kullanarak bu yaraların önüne geçmenin kendinizi anlamak ve kendinize değer vermek yolunda attığınız ilk adım olduğunu anlamanız gerek. Bu nitelikleri sadece kendi yararınız için değil, aynı zamanda başkaları için de geliştireceksiniz. Bu da duygusal durumunuz için genel olarak iyi sonuçlar verecektir.

arkadas

Herkesin sizin beklentilerinizi karşılayacağını ya da her düştüğünüzde sizi kaldıracağını beklemeyin. Başkalarından bunu yapmayı beklemek haksızlıktır, özellikle de bunun sorumluluğu size aitken.

Açıkçası, bu tür düşünme biçimleri insanların hayatlarında bir çok ilişkiyi kaybetmelerine sebep olur, bu da ciddi anlamda duygusal acıya dönüşebilir.

3. Sizi üzen insanlara karşı kızgınlık duymak için kendinize izin verin

Daha çok acı çektikçe ve yaralarınız derinleştikçe sizi üzen kişiyi suçlamanız ve ona kızgınlık duymanız bir o kadar normalleşir. Kendinize kızgın olmak için izin verin, ama aynı zamanda onları affetmeyi de öğrenin. 

Eğer kızgınlık duygularınızla savaşmayı denemezseniz sadece acılarınızı bastırır hale gelirsiniz ve bu da nefrete ve alınganlığa dönüşür, bunlar sağlığınız için çok zararlı duygulardır. 

Olumsuz duygular spiralinde yaşamak hayatınıza daha çok acı ve tatminsizlik getirir. Bu da sadece asıl benliğinizi daha da maskelemenize sebep olur ve kalbinizi açamaz hale gelirsiniz.

4. Kabul ve affetmek ile dönüşüm gelir

Her deneyiminiz size bir şey öğretti. Egonuzun duvarlar örerek içsel sorunlarınızı saklamak konusundaki uzman olduğunu kabullenmekte zorlanabilirsiniz. Evet, ego hayatınızı zorlaştırabilir, ama düşünceleriniz ve davranışlarınız ile bunu kolaylaştırmayı öğrenebilirsiniz.

Her değişim büyük çaba isteyecektir, ama geleceğe bakıp kendinizi reddetmenin değiştirmeniz gereken bir şey olduğunu öğrenmeniz gerekir.

5. Dünyaya acı ile ve acısız bakın

Yıllar boyunca çocukluk travmaları nasıl beslediğinizi düşünmek için kendinize biraz zaman ayırın. Onlar orada siz fark etmeden hareketlerinizi kontrol ediyorlardı. Maskelerinizi şöyle bir kenara bırakın. Kendinizi yargılamayın veya eleştirmeyin. Yaralarınızı iyileştirmeye çalışırken her şeyi kendi önünüze koyun.

Gün içindeki bakış açınızı değiştirebilirsiniz veya bu aylar ya da yıllar sürebilir. İdeal olarak kendinize şunu söyleyebileceksiniz: ”Tamam. Şu ve bu nedenlerden dolayı bir maske takıyordum, ama şimdi artık bu maskeyi çıkarmanın zamanı geldi.”

Bu şekilde doğru yolda olduğunuzu anlarsınız ve bu yolculuğun önemli bir kalıntısı olarak artık saklama ihtiyacı duymadığınızı fark ettiğiniz için harika bir ilerleme hissi yaşarsınız. 

Bu konu hakkında şu makaleyi okumanızı öneriyoruz: Özsaygınızı Arttırmak İçin Öneriler

6. Çocukluk travmaları iyileştirmek için arkadaş çevrenize güvenin

Belki bunu kendi kendinize halledebileceğinizi düşündünüz, çünkü zaten bugüne kadar tek başınıza çok zor bir yoldan geçtiniz. Ama sizi seven ve sabırla destek veren birinin rahatını arkada bırakmanın hiç bir anlamı yok.

Belli ki başkalarından alabileceğiniz destek sayısız engeli aşmak için inanılmaz derecede önemlidir. Onlara sarılmaktan kaçınıp kendinizi onlardan uzak tutmayın. Çocukluk travmaları sizin bir parçanız ve beraber içinde acısız ve üzüntüsüz yaşayabileceğiniz yeni bir alan kurabilirsiniz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pennebaker, J. W. (1997). Opening Up: The Healing Power of Eemotional Expression. New York: Guilford.
  • Schmidt, S. (2004). Mindfulness and Healing Intention: Concepts, Practice, and Research Evaluation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/1075553042245917

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.