Daha Az Yorulmak İçin 5 Gece Alışkanlığı
Bunu hepimiz en az bir kere deneyimlemişizdir. Bir sabah uyanırsınız ve tüm gece gözünüzü bile kırpmamış gibi hissedersiniz. Uyuduğunuz süre boşunaymış da hiç dinlenmemişsiniz gibi hissedersiniz. Bu tarz günler en zor geçen günlerdir ve tüm istediğiniz daha az yorulmak olmuştur.
Bununla birlikte, uykunuzu verimsiz hale getiren belirli etmenler vardır. İyi uyumanın püf noktası, uyku ihtiyacı üzerine yoğunlaşmakta yatar. Uyumaya konsantre olmaya çalışmak çelişkili gelse de, anlatmak istediğimiz şey kafanızda başka şeyler düşünerek yatağa girmemeniz gerektiğidir.
Yatmadan önce yedikleriniz önemlidir. Yatmadan hemen önce yemek yemenin kabus görmenize sebep olacağı konusundaki popüler kanıda biraz gerçeklik payı vardır ve bu vücudun mekanizmalarından biriyle ilgilidir. Yavaş sindirim nedeniyle damar tıkanıklığı riski ile karşı karşıya kaldığınızda, vücudunuz derin bir uykuya dalmanıza engel olarak sağlığınızın zarar görmemesi için alarmlar verir.
Yatmadan önce tamamen rahatlamak mümkündür. Fakat, bunu yapmak için, birkaç doğal ürüne, rahatlama tekniklerine başvurmaya ve iyi bir uyku düzenine ihtiyacınız vardır. Bu şekilde, beyninizi uyku vakti geldiğini anladığı bir noktaya taşırsınız.
Uykunun ne kadar önemli olduğunu akılda tutarak, daha iyi uyumayı denemek için başvurabileceğiniz bazı püf noktaları hakkında konuşacağız. Daha iyi kalitede bir uyku uyumak ve daha az yorulmak adına neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Daha Az Yorulmak İçin 5 Gece Alışkanlığı
1. Geceleri Hafif Şeyler Yiyin ve Dengeli Beslenmeye Dikkat Edin
Düzgün beslenmek, vücudumuz için gerçekten önemlidir. Kendinizi enerjik tutmak ve günlük işlerinizi yapabilmek için gerekli besinleri bu şekilde elde edersiniz. Düzgün beslenen biri işini çok daha iyi yapar.
Daha az yorulmak istiyorsanız da aynı şey. Düzgün bir şekilde yemek yemek metabolizmanın yavaşlaması sebebiyle aşırı metabolik aktiviteyi azaltır. Bu, metabolizmanızı esnek tutar ve gündüz daha aktif hissetmek, geceleri daha iyi dinlenmek ve az yorulmak için besin maddelerini uygun şekilde metabolize edersiniz.
2. Yatağa İş Götürmeyin
Bu öneri sadece yattığınız zaman aklınızdaki problemleri düşünmemeniz için değildir. Bu daha çok yatağınızı yemek yemek, çalışmak, hatta televizyon izlemek gibi başka şeyler için kullanmayıp yalnızca uyumak için kullanmanızla ilgilidir.
Tabii ki bunun zor olduğunu biliyoruz. Mükemmel bir Pazar, bütün günü film izleyerek ve abur cubur yiyerek yatakta geçirmektir. Fakat beyniniz, yatakta çalıştığınızda, yemek yediğinizde ya da televizyon izlediğinizde, yatağın uyanık olunan bir yer olduğu fikrine alışacaktır.
Beyniniz yatağı dinlenme ve uyuma yeri olarak göremeyecek ve burası bir konsantrasyon alanı olmaktan çıkacaktır.
3. Yeterince Su İçin
Su tutulumu uyku için korkunç bir şeydir. Kendinizi şişmiş, rahatsız hissedersiniz ve bu gecenin ortasında uyanmanıza sebep olur. Ancak su tutulumu genellikle sıvı eksikliğinin bir sonucudur.
Su vücut için oldukça önemli bir sıvıdır. Her gün yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız. Yoksa tam tersi bir sorun yaşayabilirsiniz; susuz kalırsınız.
Susuz kaldığınızda beyniniz rahat çalışamaz ve bunun sonucunda iyi bir uyku çekemezsiniz.
4. Doğal İlaçlarla Kendinize Yardımcı Olun
Daha iyi dinlenmenize ve daha az yorgun hissetmenize yardımcı olacak birçok farklı bitki vardır. Bunları uyuyamadığınız için kullanmak zorunda değilsiniz; normalde insanlar derin bir şekilde uyurlar ve kolayca çok fazla çaba sarf etmeden uykuya dalarlar. Bunu başaramadığınızda vücudunuz çalışmaya devam eder ve bu yüzden daha yorgun hissedersiniz.
Doğal ilaçlar daha kaliteli bir uyku almanıza yardımcı olabilir. Marul yaprağı, ebegümeci, papatya ya da kedi otu çaylarını içerek vücudunuzu ve beyninizi rahatlayabilirsiniz.
5. Günü Güzel Sıcak Bir Banyoyla Noktalayın
Uyumayı düşünüyorsanız kesinlikle soğuk bir banyo yapmamalısınız. Bu yalnızca ayılmanıza sebep olur. Bu durumda da beyniniz yeniden uyanmış olur.
Yakın bir zamanda uyumaya karar verdikten sonra ılık bir banyo yapmayı deneyin. Bu rahatlamanıza yardımcı olur ve sizi uykuya hazırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bhaduri, A. (2018). Fatigue. In Springer Series in Materials Science (Vol. 264, pp. 317–371). Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/978-981-10-7209-3_8
- Ament, W., & Verkerke, G. (2009). Exercise and fatigue. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200939050-00005
- Meeusen, R. (2014). Exercise, nutrition and the brain. Sports Medicine, 44(SUPPL.1). https://doi.org/10.1007/s40279-014-0150-5
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
- St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016;7(5):938–949. Published 2016 Sep 15. doi:10.3945/an.116.012336
- Black DS, O’Reilly GA, Olmstead R, Breen EC, Irwin MR. Mindfulness meditation and improvement in sleep quality and daytime impairment among older adults with sleep disturbances: a randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2015;175(4):494–501. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8081