Daha Çok Yulaf Ezmesi Yemek İçin 8 Neden

Yulaf insan bedeni için en faydalı tahıllardan birisidir. Laktoz intoleransı olan kişiler süt yerine yulaf ezmesinden yapılan bir içecek içebilirler.
Daha Çok Yulaf Ezmesi Yemek İçin 8 Neden
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yulaf ezmesi, dünya çapında en çok tüketilen gıdalardan birisidir. Besin değeri ve enerji verici özellikleri sebebiyle  pek çok kültürün ana yiyeceklerinden biri olmuştur.“Tahılların kraliçesi” olarak da bilinen yulaf,  lif, protein ve bedenin işleyişi için gerekli çeşitli besinleri bize sağlar.

Antik zamanlarda, kolay yetiştirildiği ve neredeyse her yerde bulunabildiği için alt tabakanın yiyeceği olarak görülürdü.

Ancak insanlar yulaf ezmesi ve diğer yulaf ürünlerinin  sağlık açısından faydalarını fark ettikçe bu gıdayı beslenmelerine ekleyip farklı tariflerde kullanılmaya başladılar.

Yulaf ezmesi günümüzde de en çok tüketilen ve ekonomik besinlerden bir tanesidir. Hem farklı kulanım alanları hem de sağlığa olan faydaları nedeniyle giderek daha çok kişi beslenme düzenine yulaf eklemektedir.

Ne yazık ki hala pek çok kişi yulafın sağlığımıza olan yararlarının farkında değil.

İşte bu yüzden bu yazımızda size daha çok yulaf ezmesi tüketmeniz için 8 nedenden bahsedeceğiz.

1- Yulaf ezmesi, kolesterol seviyelerini düzenler

kolesterol

Bir bardak yulaf ezmesi kalp sağlığınız için mucizeler yaratır. Bu tahılın içerdiği yüksek lif oranı kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Kanda bu lipid biriktiğinde, damarları tıkayıp kalp krizine neden olabilir.

Daha çok yulaf tüketerek bu tehlikeyi azaltabilirsiniz.

2- Bağışıklık sistemini güçlendirir

Her gün yulaf ezmesi yemek, bedeninizin korunma mekanizmasını sağlıklı ve aktif tutmak için harika bir doğal yoldur.

İçerdiği lif, kompleks B vitaminleri, A vitamini ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon ve diğer hastalıkların ortaya çıkmasını önler.

3- Kan şekeri seviyelerini dengeler

kilo vermek

Yulafın içerdiği çözülebilir lif, kan şekeri seviyelerini dengelemekte çok etkilidir.

Yulaftaki karbonhidratlar glisemik endeks açısından düşüktür ve bu da şeker hastalığı gibi durumların kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.

Ek olarak, glikoz seviyelerini yükseltmez. Tam tersine, vücuda yakıt sağlar.

4- Enerji verir

Yulaf ezmesi, enerji verici özelliği nedeniyle yüzyıllardır hem fiziksel hem de zihinsel bir destek olarak kullanılmıştır.

İçerdiği besinler bedeni aktif tutar ve zihin işlevleri üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Özel protein içeriği sayesinde, yulaf ezmesi fiziksel performansı yükseltir ve kas oluşumunu arttırır.

Yulafın bu özelliklerinden faydalanmak için, kahvaltıda yoğurt ve meyve gibi sağlıklı yiyeceklerle birlikte tüketmenizi öneriyoruz.

5- Sindirime iyi gelir

Yulafın özelliklerinden en çok sindirim sistemimiz yararlanır. İçerdiği lif, hafif bir laksatif etki gösterip, bağırsak hareketlerini tetikler ve  bedenimizdeki atıkların daha rahat atılmasını sağlar.

Ayrıca enflamasyonu azaltır ve karın ağrısı, gaz ve gastrit gibi yaygın rastlanan sorunlarla baş etmemize yardımcı olur.

6- Kilo vermeye yardımcı olur

kahvaltıda yulaf ezmesi

Kilo verme konusunda mucizevi bir besin olmasa da, yulaf ezmesi kilo vermek isteyen kişilerin tüketebileceği en iyi yiyeceklerden birisidir.

İçerdiği lif tokluk hissi yaratır ve vücuttaki atıkların atılmasını kolaylaştırır.

Kompleks karbonhidratlar sizi daha uzun süre tok hissettireceğinden başka bir şey yeme ihtiyacınız kalmaz ve ekstra kalori almamış olursunuz.

7- Sinir sistemine iyi gelir

E vitamini ve B vitamini kompleksi (B1, B2, B3) içerir ve bu vitaminler sinir sisteminin dengesi için gereklidir.

Yulaf ezmesi tüketmek gerginlik, endişe veya depresyon dönemlerinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

İçerdiği mineraller sinir-kas sisteminin dengesini korur, kramp, bitkinlik veya diğer benzer rahatsızlıkları önler.

8- Protein ve önemli amino asitler içerir

yulaf ezmesi yemek

İçerdiği proteinler bedenin kendisini onarıp yenilemesine ve yeni doku yaratmasına yardımcı olur.

Yulaf ezmesinin içerdiği besinlerden bazılar:

  • Globulin
  • Albumin
  • Prolamin
  • Glutenin

Ayrıca yulaf bedeninizin sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu 8 amino asitten 6’sını içerir. Bu sayede karaciğerinizin lesitin üretmesine yardımcı olur.

Bu tahılın en iyi yanı ise ne kadar tüketebileceğiniz konusunda bir kısıtlaması olmaması! Smoothielere, kurabiyeler, çorbalara ve başka bir çok tarife ekleyerek yulaf tüketebilirsiniz.

Hatta yulaf ezmesinden süt yerine tüketebileceğiniz, bitkisel bir içecek bile hazırlayabilirsiniz. Laktoz içermediği için çölyak hastası olan kişiler için harika bir içecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Burton-Freeman, B. (2000). Dietary fiber and energy regulation. The Journal of nutrition130(2), 272S-275S. Available at: https://doi.org/10.1093/jn/130.2.272S. Accessed 13/04/2020.
  • Davis, J. M., Murphy, E. A., Brown, A. S., Carmichael, M. D., Ghaffar, A., & Mayer, E. P. (2004). Effects of moderate exercise and oat β-glucan on innate immune function and susceptibility to respiratory infection. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology286(2), R366-R372. Available at: https://doi.org/10.1152/ajpregu.00304.2003. Accessed 13/04/2020.
  • Fundación Española de la Nutrición (2017). Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Available at: https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf. Accessed 13/04/2020.
  • MedlinePlus (2018). Fibra soluble vs. insoluble. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002136.htm. Accessed 13/04/2020.
  • Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition reviews69(6), 299-309. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x. Accessed 13/04/2020.
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews74(2), 131-147. Available at: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. Accessed 13/04/2020.
  • Salem, I., Ramser, A., Isham, N., & Ghannoum, M. A. (2018). The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Frontiers in microbiology9, 1459. Available at: https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01459. Accessed 13/04/2020.
  • Zhang, X., McGeoch, S. C., Megson, I. L., MacRury, S. M., Johnstone, A. M., Abraham, P., … & Lobley, G. E. (2014). Oat‐enriched diet reduces inflammatory status assessed by circulating cell‐derived microparticle concentrations in type 2 diabetes. Molecular nutrition & food research58(6), 1322-1332. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201300820. Accessed 13/04/2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.