Daha Fazla Kalsiyum Almanıza Yardımcı Olan 7 Alışkanlık
Kalsiyum sağlık için en önemli minerallerden biridir. Hatta vücutta bulunan mineraller içinde yoğunluğu en yüksek olandır.
Daha çok kemiklerde ve dişlerde bulunur, onlara yoğunluk ve güç verir.
Ayrıca pek çok hayati sürecin gerçekleşmesinde rol oynadığı için kan ve sinir sistemi için de önemlidir.
Kalp atışınızı, kan pıhtılaşmasını ve kasların gerilme ve rahatlama yeteneğini etkilediği bilinmektedir.
Bazen miktarı azalır ve bazı insanlar doğru miktarda kalsiyum almakta zorluk çekerler. Kontrol altına alınmadıklarında hayat kalitesini düşüren hastalıklara ve sağlık problemlerine neden olurlar.
Neyse ki önemli komplikasyonlar ortaya çıkmadan önce, kalsiyum emilimini artırmak ve eksikliğini kontrol altında tutmak için başvurabileceğiniz doğal yöntemler vardır.
Bu yöntemleri biliyor musunuz? Aşağıda bu basit yöntemleri bulabilirsiniz.
1. Kalsiyum alımınızı artırın
Elbette, yeterince kalsiyum almak için kalsiyum içeren yiyeceklerden daha fazla tüketmeniz gerekir.
Almanız gereken miktar cinsiyetinize, yaşınıza ve boyunuza göre değişse de, genellikle ortalama olarak kabul edilen günlük miktar 1,000 mg’dır.
Hamile kadınlarda veya yaşlılarda bu miktar 1,200 mg’a çıkabilir.
Bazı doğal kalsiyum kaynakları şöyle sıralanabilir:
- Süt ürünleri
- Brokoli
- Yumurta
- Balık
- Soya ve türevleri
- Nohut
2. Yeterince D vitamini aldığınızdan emin olun
D vitamini eksikliği vücutta kalsiyum kaybına neden olan etkenlerden biridir.
Güneşe maruz kalarak aldığımız bu önemli madde bağırsaklarda kalsiyum emilimini artırır, kullanımını ve sentezlenmesini kolaylaştırır.
Güneş banyosu yaparak D vitamini almak iyidir ancak zararlı etkileri olan UV ışınlarından kaçınmaya dikkat edin.
Şu besinleri beslenme programınıza ekleyerek de D vitamini alabilirsiniz:
- Balık yağı
- Yumurta
- Sardunya
- Somon
- Çiğ süt
- Mantar
3. Yağ alımınızı azaltın
Çoğunlukla farkına varmıyor olsanız da yağ oranı yüksek beslenme programları kalsiyum emiliminizi kısıtlar.
Büyük miktarda kızarmış yiyecek, sosis ve doymuş yağ içeren diğer besinlerden tüketiyorsanız kalsiyum alımınızı artırmanızın bir anlamı yoktur.
4. Proteinleri ölçülü bir şekilde tüketin
Proteinler her beslenme programının temel taşlarından biridirler. Bir noktaya kadar kalsiyum emilimi için gereklidirler.
Ancak proteinleri de ölçülü bir şekilde tüketmeniz önemlidir. Aksi takdirde kalsiyum seviyenizin normal oranda kalmasını engelleyebilirler.
Protein ihtiyacınız için şu besinleri tüketebilirsiniz:
- Sebze
- Tavuk
- Hindi
- Yağlı balıklar
- Kuru yemiş
- Doğal yoğurt
5. Yemekleri pişirme şeklinize dikkat edin
İyi bir pişirme yöntemi kullanıyor musunuz? En çok ihmal edilen şeylerden biri olsa da yiyeceklerin pişirilme yöntemi, vücudun kalsiyum emilimini kolaylıkla ya da zorlukla yapmasını etkileyen önemli bir faktördür.
Yiyecekleri çok yüksek sıcaklıklarda, özellikle de suda çözünmüş şekilde pişirdiğinizde içlerindeki minerallerin çoğu yok olur.
- Bu nedenle amacınız kalsiyum alımını artırmaksa yiyeceklerinizi olabilecek en kısa sürede kısık ateşte pişirin.
- Meyve veya sebze yiyecekseniz çiğ tüketmeye çalışın.
6. Asitli diyetlerden kaçının
Vücudunuzdaki asit oranını artıran yiyeceklerden düzenli olarak tüketmeniz, vücudunuzun önemli mineralleri özümsemesini engelleyebilir. Bu da orta veya uzun vadede beslenme eksikliğine neden olur.
Bunun kalsiyum alımınızı etkilememesi için, bu tür ürünleri tüketmekten uzak durmaya çalışmalısınız:
- Kahve
- Şeker
- Asitli İçecekler
- Hazır gıdalar
- Konserve gıdalar
- İşlem görmüş etler
7. Beslenme programınıza daha fazla klorofil ekleyin
Kalsiyum emiliminizi artırmak için beslenme programınızın bir parçası olarak klorofil takviyesi almanız harika bir alışkanlıktır.
Klorofilin doğal bileşenleri metabolizmanızı iyileştirir, vitaminlerin ve minerallerin idrarınız aracılığıyla atılmalarını engeller.
Yeterince kalsiyum almadığınızı mı düşünüyorsunuz? Artık kalsiyumun vücudunuz için ne kadar önemli olduğunu bildiğinize göre, bir eksiklik ortaya çıkmadan önce tavsiyelerimizi denemeyi bir düşünün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Exceso de proteínas y descalcificación ósea | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved January 12, 2019, from http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/tendencias/2008/02/21/174719.php
- Calcio — Datos en español. (n.d.). Retrieved January 12, 2019, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-DatosEnEspanol/
- Alimentos con Vitamina D – Vitamina D – [2019]. (n.d.). Retrieved January 12, 2019, from https://www.micronutrientes.online/vitamina-d/alimentos/
- Ingesta de calcio y proteínas: relación con marcadores bioquímicos óseos en mujeres pre y posmenopáusicas de Comodoro Rivadavia (Argentina) | Request PDF. (n.d.). Retrieved January 12, 2019, from https://www.researchgate.net/publication/262786743_Ingesta_de_calcio_y_proteinas_relacion_con_marcadores_bioquimicos_oseos_en_mujeres_pre_y_posmenopausicas_de_Comodoro_Rivadavia_Argentina
- Martínez de Victoria, E. (2016). El calcio, esencial para la salud. Nutrición Hospitalaria, 33, 26–31. https://doi.org/10.20960/nh.341
- Usal, M., & Sarli, M. (n.d.). FUNCIONES FISIOLOGICAS DEL CALCIO, FOSFORO Y MAGNESIO. Retrieved from https://idim.com.ar/blog/wp-content/uploads/2015/05/FUNCIONES-FISIOLOGICAS-DEL-CALCIO-Modo-de-compatibilidad.pdf