Daha Fazla Sebze Yemek için 8 İpucu
Alışkanlıkları değiştirmek bazen zor olabilir ve kesin kararlılık ve önemli miktarda özveri gerektirebilir. Ancak, daha fazla sebze yemek gibi değişiklikler sağlığımız için fayda sağladığında, mümkün olan en kısa sürede uygulamaya koymak için elimizden geleni yapmalıyız.
Bunu yapmak için, daha fazla sebze yemenize yardımcı olacak bazı ipuçlarını size aktaracağız.
Neden daha çok sebze yemeliyiz?
Sebzeler bize bol miktarda besin (vitaminler, proteinler, lifler ve mineraller dahil) veren sağlıklı bir diyetin parçasıdır. Hatta sebze yemek bazı hastalıkları dahi önleyebilir.
Faydalarına rağmen, sebzeler masalarımızda giderek daha az yer alıyor. Nedeni sizce ne olabilir? Belki de nedeni sebze yerine hazırlık süresi çok daha kısa olan konserve veya hazır gıdaları tercih etmemizdir.
Eğer evde çocuklarınız varsa, onlara genç yaşta sebze ve meyve tüketimini teşvik etmek çok önemlidir. Bebek mamalarını, yiyeceklerin sunduğu tüm tatları ve aromaları keşfetmeleri için bir yol olarak kullanmalıyız.
Onları genç yaşlarda sebzelerle tanıştırarak, sağlıklı beslenmek istememeleri durumundan kaçınabilir ve yetişkinliklerinde de sağlıklı bir diyet sürdürebilmelerine yardımcı olabiliriz.
Sebze yemek; diyet yapmak, vejetaryen olmak veya hasta olmak gibi kelimelerle alakalı değildir. Aksine, sağlıklı hissetmek için, diyet alışkanlıklarımıza sebzeleri daha fazla eklememiz gereklidir.
Okumanızı tavsiye ediyoruz: Ödemden Kurtulmak için 10 Sebze ve Meyve
Daha fazla sebze yemek için ipuçları
Her gün 400 gram yapraklı yeşillik tüketmeliyiz (eğer mümkünse çiğ). Büyük, belki de imkansız bir miktar gibi görünebilir, ancak tükettiğiniz miktarı zamanla yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Önerilen minimum miktarı tüketmeye başladığınızda, vücudunuzun daha fazlasını isteyeceğini göreceksiniz.
Daha fazla sebze yemek için şu fikirlere göz atın:
1. Tariflerinizi kendinize uyarlayın
Hazırlıklarına bazı sebzeler eklerseniz, günlük olarak yaptığınız veya yediğiniz yemekler tamamen değişebilir.
Örneğin, bunları eklemeyi deneyin:
- Köftenin içine doğranmış havuç
- Makarnanın içine sote brokoli
- Lazanya katmanları arasına doldurulmuş dilimlenmiş patlıcan vb.
- Kuşkonmaz, ıspanak, mantar ve brokoli kullanarak lezzetli bir omlet bile yapabilir ve kendinizi ve misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz.
2. Sebze yemeye günün erken saatlerinde başlayın
Kahvaltıda sadece meyve yiyebileceğinizi kim söylüyor? Meyveler çok sağlıklı olmasına rağmen, sebzeleri de kahvaltımıza ekleyebilirsiniz.
- Bazı seçenekler salatalık veya domates dilimleri, havuçlu kereviz suyu veya ıspanak yaprakları olan bir omlet olabilir.
- Sabahın erken saatlerinde sebze yemeye başlarsanız, önerilen sebze alımını karşılamak sizin için çok daha kolay olacaktır.
Bu makaleyi ziyaret edin: Sebzeli Omlet Tarifi
3. Bilmediğiniz sebzeleri alıp deneyin
Bir dahaki sefere market alışverişi yapmaya gittiğinizde, daha önce hiç denemediğiniz bir sebze aldığınızdan emin olun. Bir kilo almanıza gerek yok, evde yemeğe farklı bir tat ekleyecek kadar olması yeterli. Ardından, o sebzeyi içeren basit ve hızlı bir tarif bulun. Keşfiniz büyük bir sürpriz olacak!
Yediğimiz sebzeleri değiştirmek çoğu zaman birçok avantaj sağlıyor çünkü yeni besinler ve tatlar alıyoruz. Buna ek olarak, hep aynı şeyleri yemekten de sıkılmamış olacaksınız.
4. Çorba ve smoothieler yapın
Kışın, doğal olarak, genellikle daha ağır ve yüksek kalorili yiyecekler isteriz. İçimizi ısıtırken bir yandan da eve döndüğümüzde midemizi doldurabilen bir yemeğe ihtiyacımız var.
Güzel bir sebze çorbasından daha iyi bir cevap var mı? Paketlenmiş bir toz karışım şeklinde gelen çorbalardan değil, “hazır çorbalardan” bahsetmiyoruz – tıpkı büyükannenizin yaptığı gibi çorbalardan bahsediyoruz.
Düşündüğünüzden daha az yorulacağınızdan emin olabilirsiniz; hatta daha sonra tekrar zevkine varmak için kalanları saklamak isteyebilirsiniz. Öte yandan, yaz mevsiminde çiğ veya pişmiş sebzelerle yapılan lezzetli smoothie ve meyve sularının tadını çıkarabiliriz. Hatta bazı meyveleri karışıma katabiliriz.
Tariflere harika tatlar katan bazı sebzeler sebzeler havuç, pancar, kereviz, ıspanak ve domatestir. Güzel ve soğuk bir gazpacho denemeyi unutmayın: bu çorba hem sağlıklı hem de besleyicidir.
5. Sebzeleri görünür yerlerde tutun
Buzdolapları sebze ve meyveler için özel bölmelere sahip olsa da, bu çekmeceler biraz gözden ıraktır. Sebzelerin orada olduğunu bilmiyorsak… onları nasıl kullanıp tatlarını çıkarırız? İyi bir fikir sebzelerin çoğunluğunu bu bölmelerde tutmak ve birkaç tanesini ise dışarıda görünürde bırakmaktır.
Bir miktar sebzeyi dışarıda bıraktığımızda, kalanının buzdolabının kapısını açtığımızda bizi bekliyor olduğunu unutmayacağız.
6. Alternatif tariflere göz atın
Vejetaryenlerin ve veganların sadece marul ve domates salatası yediklerini düşünen insanlar kesinlikle yanılıyorlar. Daha fazla sebze yemenin yanı sıra damak tadımızın doruklara çıkması için yapabileceğimiz bir milyon tarif var.
Balkabağı ezmesi, pancar ve mercimek hamburgerleri, patlıcanlı lazanya… etrafınızdaki bir dünya dolusu tarif seçeneği var.
7. Sebzeleri meze olarak kullanın
Et, tavuk veya balık seven biri iseniz, her türlü garnitürü yapmak için sebzelerin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Tipik, günlük salataları unutun. Püre, kabak karşımı, sote kabak, ve buna benzer şeyler deneyin.
8. Sağlıklı atıştırmalıklar deneyin
Daha fazla sebze yemenize ve aynı zamanda tuzlu atıştırmalıklardan ya da fırınlanmış ürünlerden kaçınmanıza yardımcı olacak bir diğer harika seçenek, havuç veya kereviz çubukları, kiraz domatesler, dolmalık biber veya salatalık dilimlerini stokta tutmaktır.
Örneğin bunları farklı püre veya soslarla karıştırabilirsiniz:
- Nohut (humus)
- Avakado (guakamole)
- Patlıcan (babagannuş)
- Yoğurt ve salatalık (cacık)
Her zaman yiyebileceğiniz bir atıştırmalığın olması harika bir fikirdir ve aynı zamanda yemek arası anksiyetesini de önler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- MinSalud. (2013). Perfil nacional de consumo de frutas y verduras. Fao. https://doi.org/978-92-5-307534-8
- Aranceta, J. (2004). Frutas, verduras y hortalizas. In Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
- Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
- Araya L., H., Clavijo R., C., & Herrera, C. (2006). Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
- Jacoby, E., & Keller, I. (2006). LA PROMOCIÓN DEL CONSUMO DE FRUTAS Y VERDURAS EN AMÉRICA LATINA: BUENA OPORTUNIDAD DE ACCIÓN INTERSECTORIAL POR UNA ALIMENTACIÓN SALUDABLE. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182006000300003
- Solís-Becerra, C. G., & Estrada-Lugo, E. I. J. (2014). PRÁCTICAS CULINARIAS Y (RE)CONOCIMIENTO DE LA DIVERSIDAD LOCAL DE VERDURAS SILVESTRES EN EL COLECTIVO MUJERES Y MAÍZ DE TEOPISCA, CHIAPAS, MÉXICO. Estudios Sociales y Humanísticos.