Daha Sağlıklı Yemekler İçin 11 Basit Değişiklik

Beslenme düzeninizde basit değişiklikler yaparak hem daha sağlıklı yemekler tüketebilir hem de kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Daha Sağlıklı Yemekler İçin 11 Basit Değişiklik

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Daha sağlıklı yemekler yemenin tek yolunun uygulaması zor yöntemler ve çok para harcamaktan geçtiğine inanan pek çok kişi var.

Ancak bu doğru değil. Aslında bütçenizi hiç etkilemeden yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirmenin yolları var. Aşağıdaki önerilere bir göz atın.

Daha Sağlıklı Yemekler İçin 11 Yöntem

sağlıklı beslenme

Beslenme düzeninizde ufak değişikler yaparak daha sağlıklı yemekler elde edebilirsiniz. Bu ufak değişikliklerden bazıları şunlardır:

1. Daha az tuz kullanın

Yemeklerinizi bol tuzlu tüketmeye alıştıysanız bu adım başlangıçta sizin için zor olabilir. Ancak tuz tüketimini tamamen kesmeniz gerektiğini söylemiyoruz. Bunun yerine yemeklere eklediğiniz tuz miktarını azaltmanızı öneriyoruz.

Bu önerimizin arkasında tuzun insan sağlığı üstündeki etkileri yatıyor. Tuz; ödem ve yüksek tansiyona yol açmasının yanı sıra birçok sindirim ve kalp rahatsızlığını da tetikleyebilir.

2. Baharat ve şifalı bitki kullanımını arttırın

baharat ve şifalı otlar

Yemeklerinize farklı tatlar katmak için çeşitli baharat ve bitkileri kullanabilirsiniz. Böylece tuz tüketimini azaltmanız da kolaylaşabilir. Kendine has tadı olan baharatlardan birini seçip tuz yerine yemeklerinize eklemeyi deneyin.

Baharat kullanımınızı arttırarak sıradan bulduğunuz yemeklerden farklı bir tat alma şansınız olacaktır. Ayrıca birçok baharatın sağlığa faydalı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

3. Şekeri azaltın

Kulağa imkânsız ve aşırı bir önlem gibi gelse de şeker tüketiminizi gerçekten azaltmanız gerekiyor. Tüm ailenin sağlığı için yapabileceğiniz en önemli hareket şekeri azaltmak olabilir.

Rafine şekerin obezite, şeker hastalığı ve daha birçok rahatsızlığa neden olduğu pek çok araştırmayla kanıtlandı.

Ancak tüm tatlılara veda etmenize gerek yok. Neyse ki tatlı olup da sağlığa zararlı olmayan ürünler de var. Mesela stevia ve bal gibi doğal tatlıları deneyebilirsiniz.

4. Bolca meyve yiyin

Bu adımı uygularsanız rafine şeker tüketimini azaltmanız da kolaylaşacaktır. Meyvelerin içinde vücuda yararlı olan şeker ve mikro besinler bulunur.

Yani yemek aralarında tükettiğiniz tatlı abur cuburlar yerine meyve yiyebilirsiniz. Meyve kullanarak yapabileceğiniz birçok tarif de var. Elma, ananas, mango ve başka meyveleri de katarak salatalar yapmayı deneyin. Bayılacaksınız!

5. Bolca sebze yiyin

Çok sevmiyor olabilirsiniz ama sebzeler önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olmalarının yanı sıra belki de en sağlıklı yiyeceklerdendir.

Şu ana kadar sebze yemekleriyle şansınız yaver gitmediyse birçok farklı sebze çeşidi olmasından faydalanın. Sevdiğiniz bir tane bulana kadar farklı sebzeleri tüketmeyi deneyin.

6. Fırınınızı daha çok kullanın

Kızarmış yemekler oldukça popüler. Kimileri neredeyse her şeyi kızartarak tüketiyor. Ancak yemeklerinizi başka şekillerde de yapmalısınız. Kızartmak yerine fırınlamayı, kavurmayı ya da ızgara yapmayı deneyebilirsiniz.

Böylece daha sağlıklı yemekler tüketmiş olursunuz. Belki de fırında pişmiş yemekleri kızartmalardan daha çok sevdiğinizi bile fark edebilirsiniz!

7. Tereyağı kullanmayın

Tereyağı son derece sağlıksız bir yağdır. Vücudun yağa ihtiyacı olduğu doğrudur ama sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır. Tereyağı yerine zeytinyağı, kolza yağı ve avokado kullanarak daha sağlıklı yemekler yemeye başlayabilirsiniz.

8. Az yağlı süt ürünleri tüketin

az yağlı süt ürünleri

Kalsiyum, vitamin ve yüksek kalitede protein içerdikleri için süt ürünlerini tüketmeye devam etmelisiniz. Ancak az yağlı olanlarını kullanmaya gayret edin.

9. Etiketleri okuyun

Ambalajlı ürünlerin etiketlerini okumak sandığınızdan çok daha önemli.

Okuduğunuz hakkında bilgili ve takip edebilir de olmanız gerekiyor. “Light”, “şekersiz” ya da “doğal” gibi kelimelerle satılan ürünlerin bazıları aldatıcı olabilir.

Yiyeceklerinizin içinde gerçekte ne olduğu konusunda bilgilenip alışverişlerinizde daha iyi kararlar vermeye çalışın.

10. İşlenmiş gıdaları azaltın

Bu tür gıdaların kullanımını olabildiğince azaltmalısınız.

İşlenmiş gıdaların uzun vadede sorunlara yol açabilecek katkı maddeleri içerdiğini unutmayın. Ne kadar organik gıda tüketirseniz sağlığınız için o kadar iyi olacaktır.

11. Yemeklerinizi kendiniz yapın

Kendi yemeğinizi kendiniz yaptığınız zaman içinde ne olduğundan emin olabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kendi yaptığınız yemeğin içine hangi malzemeyi ne kadar kullandığınızı, hangi yöntemle yapacağınızı ve ortamın hijyen seviyesini kontrol edebilirsiniz.

Son olarak, beslenme düzeninizi tamamen değiştirmek niyetindeyseniz sizin için en sağlıklı yöntemi tespit etmesi için bir profesyonele danışmayı ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.