Depresyonla Mücadele Etmenize Yardımcı 10 Yiyecek

Bu yiyecekler ruh halinizi iyileştirmek için çok yararlı olsa da, depresyonla mücadele etmek için herhangi bir tedavi görüyorsanız bu tedaviye devam etmelisiniz.
Depresyonla Mücadele Etmenize Yardımcı 10 Yiyecek

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2019

Bazı yiyecekler, iyileşmeniz için yararlı özelliklere sahip vitaminler, mineraller ve diğer besin maddeleri içerir ve bu şekilde onları tüketerek bazı bozuklukları önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz. Böylece depresyonla mücadele etmek için bile doğal yollar kullanabilirsiniz.

Bu yazımızda, ruh halinizi hızlı bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olan 10 yiyecekten bahsedeceğiz. Böylece doğal yollar kullanarak depresyonla mücadele etmek için ilk adımı atmış olacaksınız.

Depresyonla doğal yoldan mücadele etmek

Depresyon, doğal olarak tedavi edilmesi zor olan bir problemdir; çünkü sinir sistemini etkiler ve vücutta farklı semptomlara neden olabilir. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan insanlar olumsuzluk ve umutsuzluk içinde karamsar bir yaşam sürme eğilimindedirler.

Bu da tedavi sürecini zorlaştırır; çünkü tedavilerin de işe yaramayacağını düşünürler. Mutsuzluk, üşengeçlik ve düşük özgüven bu zihinsel dengesizliğin en sık görülen semptomlarıdır. Bununla birlikte, depresyonla mücadelede doğal yollar kullanmak mümkündür.

Sinir sisteminin işleyişini geliştiren besinler bakımından zengin olan bir beslenme programını benimsemek çok faydalı olacaktır. Böylece, bu gıdalar huzur ve mutluluk duygularını artıran süreçleri teşvik edecektir.

Depresyonla mücadele etmek ve ruh halinizi iyileştirmek için 10 yiyecek

1. Kakao

kakao çekirdekleri

Kakao, pek çok kültürde kutsal kabul edilen, sağlığa çok faydası olan ve uzun zamandır kullanılan bir besindir. Kakaonun faydaları arasında, fenietilamin ve triptofan içermesi örnek olarak gösterilebilir.

Bunlar sayesinde kakao depresyonla mücadele etmenize yardımcı olur. Bu maddeler ruh halini iyileştirir ve mutluluk hissine neden olan bir nörotransmitter olan serotonini artırır.

  • Kakao ve çikolatayı birbirine karıştırmamalısınız. Çikolata şeker ve sağlıksız yağlar bakımından zengindir ve çoğunlukla kakao yüzdesi düşüktür.

2. Turunçgiller

Turunçgiller, hem tüketildiğinde hem de bir koku olarak kullanıldığında antidepresif özelliklere sahiptir. Limon, portakal, mandalina veya greyfurt esansiyel yağlarının kullanılması mutluluk hissi yaratır. Bu da sık sık bu yağları cildinizde kullanma isteğine yol açar.

Turunçgiller, size canlılık veren ve iyi hissettirmeye yardımcı olan en iyi meyvelerden bir tanesidir. Ancak bunları sabah saatlerinde tüketmenizi öneriyoruz; çünkü geç saatlerde tüketildiğinde uyku problemlerine neden olabilir.

3. Deprsyonla mücadele etmenize yardımcı yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler sinir sistemini dengelemek ve depresyon ve anksiyete gibi sinir sistemi bozukluklarıyla savaşmak için gerekli bir mineral olan magnezyum açısından zengindir. Bu sebzelerin özelliklerinden faydalanmak için çiğ olarak, salatalarda, meyve sularında veya yeşil smoothie’lerde tüketmelisiniz.

4. Avokado

ikiye kesilmiş avokado

Avokado bir süper besin olarak kabul edilir. Bu meyve, oldukça besleyici olduğu için depresyon dahil herhangi bir bozukluğu tedavi etmek için en iyi seçenektir. Yağ bakımından zengin olmasına rağmen, aynı zamanda çok fazla protein ve lif içerir; bu nedenle avokadoyu tüketirken kilo almayla ilgili endişelenmenize gerek yoktur.

5. Depresyonla mücadelede kuru yemişler

Kuru yemiş vitamin, magnezyum, mineral ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir ve bu sayede ruh halinizi iyileştirmek için oldukça etkilidirler. Günde bir avuç kuru yemiş tüketmek sinir sisteminizi dengede tutmak için yeterlidir; aynı zamanda kalp sağlığınıza da fayda sağlayacaktır.

6. Keten tohumu

Yağ olarak veya tohum halinde tüketebileceğiniz keten tohumu, omega 3 esansiyel yağ asitleri açısından zengin olan çok besleyici bir besindir. Bu tür yağlar duygusal dengeyi sağlamaya ve genel sağlığı iyileştirmeye ihtiyaç duyan insanlar için oldukça gereklidir.

  • Keten tohumu yağını kullanmayı tercih ederseniz soğuk preslenmiş olduğundan emin olun. Böylece keten tohumunun özellikleri kaybolmamış olur.

7. Yumurta

bir sepet yumurta

Yumurta her gün tüketebileceğiniz eksiksiz bir besin kaynağıdır. Sardalye ve süt ve süt ürünlerinde de bulunan B12 vitamini bakımından oldukça zengindir. Düşük B vitamini seviyeleri; özellikle B12 eksikliği, depresyon ile yakından ilgilidir.

8. Siyah fasulye tüketerek depresyonla mücadele

Siyah fasulye depresyona karşı savaşmak için mükemmel bir alışkanlıktır. Bu besin, beyin hücrelerine enerji sağlayan ve bilişsel işlevi destekleyen tiyamin veya diğer bir deyişle B1 vitamini açısından oldukça zengindir. B1 vitamini depresyonla savaşırken olumlu etkiler sağlamaktadır.

9. Su teresi

Su teresinde bulunan folik asit, bilişsel bozulmayı yavaşlatmaya ve depresif durumları doğal olarak önlemeye katkıda bulunur. Su teresini salatalara ekleyebilirsiniz ya da herhangi bir yemeğin yanında garnitür olarak tüketebilirsiniz.

10. Depresyonla mücadele etmek için ay çekirdeği

depresyonla mücadele etmek için ay çekirdeği

Siyah fasulye gibi ay çiçeği tohumu da B1 vitamini gibi B vitaminleri bakımından zengindir. Bu nedenle, günlük olarak çiğ veya kavrulmuş ay çekirdeği tüketebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Health, N. C. C. for M. (2010). Depression: the Treatment and management of depression in adults (UPDATED EDITION). The NICE Guideline on the Treatment and management of depression in adults.
  • Lang, U. E., Beglinger, C., Schweinfurth, N., Walter, M., & Borgwardt, S. (2015). Nutritional aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1159/000430229
  • Leng, G., Adan, R. A. H., Belot, M., Brunstrom, J. M., De Graaf, K., Dickson, S. L., … Smeets, P. A. M. (2017). The determinants of food choice. In Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1017/S002966511600286X

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.