Diastasis Rekti Türleri Ve Çözüm Yolları

Diastasis Rekti Türleri Ve Çözüm Yolları
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Diastasis rekti veya abdominal ayrılma, abdominal kaslar arasında meydana gelen bir boşluktur. Kaslar gerginliğini yitirdiğinde ve onları bir arada tutan doku zarar gördüğünde diastasis rekti ortaya çıkar.

İnsan vücudu, sindirim, solunum, sinir, dolaşım ve iskelet ve kas sistemlerine bölünmüş birkaç organdan oluşur. Vücudu çevreleyen kaslar arasında, karın bölgesinde olan abdominal veya rektus kasları bulunur.

Rectus kasları iki adet dikey ve paralel parçadan oluşur. Bu kaslar, karın kaslarının ortasından geçen kollajen dolgulu lifli bir yapı olan linea albaya bağlıdırlar.

Diastasis Rektinin Türleri

Bir kadın hamilelik sürecinden geçerken, 9 ay boyunca karnı normal olarak 7 ila 35 santimetre arasında büyür. Bu nedenle, abdominal kaslar gerilir ve iki farklı diastasis rekti vakasına neden olabilir.

Anatomik Diastasis Rekti

İlk vaka, karın kaslarında bir yırtılma meydana gelmesi ve bu yırtılmanın bağırsak bölgesinde bir şişkinliğe neden olmasıdır. Bu tip diastasis rekti fiziksel aktivitelere bağlı olarak gerçekleşir.

karın kasları ve diastasis rekti

Fonksiyonel Diastasis Rekti

Abdominal bölgedeki ayrılmanın bir başka türü de abdominal kasların ayrılmasıdır. Bu tür vakalarda, bölge çok hassas hale gelir ve tıbbi müdahale gerektirir.

Diastasis Rektinin Sonuçları

Hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek sonuçlardan bazıları şunlardır:

  • Pelvik taban sertliği kaybeder. Bu da, prolapsus, idrar kaçırma ve sürekli bir pelvik ağrıya neden olur.
  • Egzersiz yaparken karın ortasında bir şişkinlik meydana gelir.
  • İç organlarda zayıf tutunma
  • Karın bölgesinde gevşeklik ve sarkma
  • Yanma hissi, zayıf sindirim sistemi ve ağırlık
  • Sırt ağrısı
  • Umbilikal, inguinal veya abdominal fıtık

Karın kasları genellikle hamilelik sırasında ayrılır veya yıpranır.Bu durumun sizde olabileceğini düşünüyorsanız, bir doktordan randevu almalısınız. Doktorunuzun tavsiyelerinin yanı sıra, aşağıdaki tavsiyeleri de uygulayabilirsiniz.

Diastasis Rekti İçin Çözümler

Her şeyin bir sırası vardır. Diastasis rektisi olan kişi tam olarak iyileşemeyebilir çünkü kaslarında büyük değişimler meydana gelmiştir ve kaslar eski gücünü geri kazanamamıştır. Karın kaslarınızı güçlendirmenin en iyi yollarından bazıları aşağıdaki gibidir:

Fiziksel egzersiz

Karın bölgenizde baskıya sebep olduğu için ufak tefek şeyleri almak için aşağıya eğilmeyin. Ayrıca kendinizi tek bir tarafınızdan destekleyerek yataktan kalkma alışkanlığınız varsa bunu bırakmaya çalışın.

Karın Egzersizleri

diastasis rekti için karın egzersizleri

Hipopresif karın egzersizleri etkilenen bölgeyi düzeltmeye ve rektus kaslarınızı şekillendirmeye yardımcı olur. Bu egzersizler geleneksel abdominal egzersizlerden farklıdır bu nedenle bir uzmandan yardım almalısınız.

Diastasis rekti splinti

Diastasis rekti tedavisi için özel olarak tasarlanmış splintler mevcuttur. Ancak bu splintlerin uzun süreli kullanım için tasarlanmadıklarını unutmayın.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenmek kabızlığı önleyecektir.Bu da, tuvaletinizi yaparken karın kaslarında ve pelvik tabanda aşırı basınç oluşmasını önler.

brokoli salatası

Pelvik tabanınızı güçlendirin

Hamilelikten önce karın ve pelvik taban kaslarınızı çalıştırın. Bu tıbbi durumun oluşmasını ve kötüye gitmesini engelleyen özel egzersizler vardır.

Karın kaslarınızdaki ayrılma daha da ilerlerse, aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz:

  • Fizik tedavi
  • Elektrostimülasyon
  • Karın cerrahisi

Diastasis Rekti İçin Tavsiyeler

Abdominal ayrılma önlenemez bir durum olsa da, bu durumu en aza indirmeye yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler vardır:

  • Hamilelik sırasında ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının.
  • Günlük aktiviteler sırasında kendinizi çok fazla zorlamayın.
  • Diyetinize bol miktarda protein ve C vitamini ekleyin.
  • Günlük olarak bol miktarda sıvı tüketin.

Bazı kadınlar hamilelikleri sırasında veya doğumdan sonra bile bu durumdan muzdarip olabilir.Yukarıdaki öneriler, abdominal ayrılma belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Abdominal ayrılma, bakım gerektiren tıbbi bir durumdur ancak tüm kadınlar bunu durumu yaşamaz. Bu yüzden çok endişelenmeden hamileliğinizin keyfine varmaya çalışın çünkü hayatınızdaki bu özel zamanın tadını çıkarmalısınız!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.