Diş Agenezisi: Türleri ve Tedavileri
Diş agenezisi, bir ya da birden fazla dişin yokluğunda kendini gösteren en yaygın şekil bozukluklarından biridir. Kötü diş temizliğinden kaynaklanan bir sorun değildir.
Genellikle aynı ailenin birkaç üyesinde ortaya çıkan genetik bir problemdir. Bu sorun, düşündüğümüzün aksine, tüm dişleri etkilemez, bunun yerine kesici dişleri ve küçük azıları etkiler.
Hızlı tanı koymak şarttır, çünkü sorun ne kadar erken teşhis edilirse o kadar erken tedavi edilebilir. Tedaviler, eksik dişlerin değiştirilmesini ya da düzeltilmesini içerir. Bu, sorunun daha da kötüleşmesini engeller ve dolayısıyla hastanın öz güvenini artırır.
Bu yazıda diş agenezisinin sebeplerini, türlerini ve tedavilerini paylaşacağız.
Diş Agenezisinin Sebepleri Nedir?
Diş agenezisi, genellikle kalıtsal bir hastalık olsa da, bir kişinin bu hastalığı geliştirmesinin başka birçok nedeni olabilir. En yaygın olanı, dişin doğru şekilde oluşmasına izin vermeyen fiziksel bir engel ya da eksikliktir. Bu nedenle, sonunda diş düşebilir ya da eksik oluşabilir.
Yeterli boşluğa sahip olmamak, diş agenezisinin ortaya çıkmasının başka bir nedeni olabilir. Birçok hasta, yeterli yer olmaması nedeniyle üst üste binen dişlere sahiptir.
Bununla birlikte, diş agenezisinden muzdarip olanlar ayrıca odontogenez sorunlarından da muzdarip olabilir, bu da dişlerinin olması gerektiği gibi oluşmayacağı anlamına gelir. Bu, bazı dişlerin asla çıkmamasına neden olur.
Diş Agenezisi Türleri
Diş agenezisi, birkaç dişin yokluğu ya da şekil bozukluğudur. Ancak, bunun bütün dişleri mi yoksa sadece bir kısmını mı etkileyeceği belli faktörlere bağlıdır. Bu faktörler, kalıtsal agenezisin türünden sorunun ne kadar çabuk teşhis edildiğine ve hastanın tedaviye başlamasına kadar uzanır.
İşte agenezisin türleri:
- Hipodonti, 1 ila 6 dişin olmaması ile tanınır.
- Oligodonti, 6’dan fazla dişin olmamasıdır.
- Anodonti en şiddetli tiptir ve tüm dişlerin tamamen yokluğu ile bilinir.
Hipodonti veya oligodontisi olan hastalarda ağızlarının bir veya iki tarafında eksik dişler olabilir. Hastanın ağzının sadece bir tarafında eksik dişleri varsa, tek taraflı agenezisi vardır. Bununla birlikte, her iki tarafta da dişleri eksikse, iki taraflı agenezisi var denir.
Bu yazıya da bir göz atın: Ağız Sağlığı İçin Doğal Bir Çözüm: Hindistan Cevizi Yağı
Mevcut Tedaviler
Diş agenezisi olduğundan şüpheleniyorsanız, onay için bir diş hekimine veya doktora görünmelisiniz. Ancak o zaman tedaviye başlayabilirsiniz. İşte muhtemel tıbbi tedavilerden bazıları:
Diş implantı
Diş agenezisi vakalarında en sık görülen tedavi yöntemidir. Yaşınıza, dişlerinizin durumuna veya eksik diş sayısına bağlı olarak, diş hekiminiz sizin için en iyi tedavinin diş implantı olduğunu belirleyebilir.
Bu, bazı dişler zarar gördüğünde veya düştüğünde genellikle uygulanan bir işlemdir. İmplant, diş etine takılan yapay bir diştir. Diş hekimleri bunu çene kemiğine yerleştirilmiş bir vidayla yaparlar.
Diş hekiminin bu tedavinin tatmin edici sonuçlar verip vermeyeceğini görmek için diş etlerinin durumunu dikkatlice incelemesi gerekir. Bu nedenle, güvenilir bir profesyonele görünmenizi öneririz.
Bu yazıya da bir göz atın: Bruksizm (Diş Gıcırdatması) için Ev Yapımı Çözümler
Ortodonti
Hipodontiden muzdaripseniz bu tedaviye başvurabilirsiniz. Hipodonti varsa, belki de diş implantı yerine ortodonti tedavisini tercih edebilirsiniz. Bu tedavi, dişler arasında kalan boşlukları kapatmaya yardımcı olur, böylece diş implantı yaptırmanıza gerek kalmaz.
Kısmi protez imkanı da vardır. Ancak, yukarıdaki tedavilerin hiçbiri uygun olmadığında bu başvuracağınız son tedavi yöntemi olabilir.
İstenen sonuçları elde etmek için diş agenezisini tedavi etmiş bir diş hekimi seçmek çok önemlidir. Tanıdığınız biri bu sorundan muzdarip mi? Siz diş agenezisi yüzünden zorluk yaşıyor musunuz? Gördüğünüz gibi, mümkün olan en kısa sürede bu sorunu çözmenize yardımcı olabilecek tedaviler bulunur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bastidas, Monica A. y Rodríguez Adriana M. Agenesia dental en pacientes jóvenes. Revista Estomatología. Volumen 12 Nº 2, 2004. http://estomatologia.univalle.edu.co/index.php/estomatol/article/viewFile/213/212
- Correa, Belkis y García-Robes Marisabel. Agenesia dentaria: estudio familiar. Revista Cubana Ortod 1996;11(1) http://bvs.sld.cu/revistas/ord/vol11_1_96/ord05196.htm
- Diaz-Perez, Raul, & Echaverry-Navarrete, Ruben A. (2009). Agenesis in permanent dentition. Revista de Salud Pública, 11(6), 961-969. Retrieved August 27, 2018, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0124-00642009000600012&lng=en&tlng=en.
- Herrera-Atoche, José Rubén, Colomé-Ruiz, Gabriel Eduardo, & Escoffié-Ramírez, Mauricio. (2013). Agenesia de Terceros Molares, Prevalencia, Distribución y Asociación con otras Anomalías Dentales. International Journal of Morphology, 31(4), 1371-1375. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022013000400035
- Pipa Vallejo, A, López-Arranz Monje, E, & González García, M. (2006). Tratamiento odontológico en la displasia ectodérmica: Actualización. Avances en Odontoestomatología, 22(3), 171-176. Recuperado en 27 de agosto de 2018, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0213-12852006000300003&lng=es&tlng=es
- Viteri Crespo, Jennifer. Nivel de autoestima en pacientes en pacientes entre 12 a 18 años de edad con mal poasición dentaria en el sectoe anterior que acuden a la clínica odontológica de la Universidad de las Américas. Universidad de las Américas. 2017. http://dspace.udla.edu.ec/bitstream/33000/6481/1/UDLA-EC-TOD-2017-01.pdf