Diş Beyazlatma Prosedürleri - Tanımı ve Türleri

Piyasada çeşitli diş beyazlatma prosedürleri bulunmaktadır. Ticari jeller, muayenede yapılan prosedürler, ve kişinin kendi başına yapabildiği tedavilerin yanı sıra diğer ticari çözümler de vardır. Ancak, bunların tamamı bir uzman tarafından denetlenmelidir.
Diş Beyazlatma Prosedürleri - Tanımı ve Türleri

Tarafından yazılmıştır Ana María Fuentes Turrión

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İnsanlar diş estetiği ile giderek daha da fazla ilgilenmektedir ve herkes daha beyaz ve daha güzel bir gülümsemeye sahip olmak istiyor. Bu nedenle, insanlar diş minelerinin rengini yaklaşık iki ila dört ton arasında açmak için daha fazla diş beyazlatma prosedürü talep ediyorlar. 

Piyasada farklı diş beyazlatma teknikleri bulunmakta ve bunların tamamının çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Günümüzde kullanılan teknikler yıllar içerisinde gelişmiştir (ürünün konsantrasyonu, pH, uygulanma tekniği vb).

Zamanın geçmesi, kötü hijyen, tütün ve boyalı yiyecekler tüketmenin yanı sıra bazı ilaçlar ve içecekler (kahve ya da kırmızı şarap gibi) diş minesinin rengini koyulaştırır. Sadece bununla da kalmayıp mineyi lekeler. Ancak, pek çok hastanın ana endişesi hassasiyet ve dental demineralizasyondur.

Diş Beyazlatma Prosedürleri

Tam Olarak Nedir?

Diş beyazlatma işleminin sonuçlarını gösteren bir fotoğraf.
Hassasiyet problemlerinden kaçınmak için bir diş hekimi bu teknikleri gözetim altında tutmalıdır.

Çoğu diş beyazlatma prosedürü direkt olarak dişlere hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit içeren beyazlatıcı bir jelin uygulanmasını içerir. Bu diş minesinde kimyasal bir değişiklik oluşturur ve lekeleri de ortadan kaldırır.

Yeni bir ağartma yönteminin piyasaya her gelişinde, bikarbonat ya da aktif karbon ile formüle edilmiş olması son derece olasıdır. Ayrıca mekanik olarak beyazlatan malzemeler de vardır, bunu örneğin dişin en dış katmanını ortadan kaldırarak yaparlar. Ancak bu metotlar daha az güvenilirdir. Ayrıca eğer bir profesyonel tarafından uygun şekilde denetlenmezlerse hassasiyete yol açabilirler.

Diğer diş tedavileri gibi diş beyazlatma da uygun şekilde kullanılmadığında diş hassasiyeti ya da kök rezorpsiyonu gibi yan etkilere neden olabilir. Bundan dolayı bunu her zaman bir diş hekiminin gözetimi altında yapmak çok önemlidir.

Ne Tür Diş Beyazlatma Yöntemleri Var?

Diş Beyazlatma Jeli

Jel ile dişleri beyazlatılan bir kişi.
Son derece etkili sonuçlar elde eden ışığa duyarlı bir jel uygulayan bir diş hekimi.

Bu metodu diş kliniklerinde bulabilirsiniz ve duruma göre LED ışığı ile aktive edilebilir ya da edilmeyebilirler. Prosedüre başlamadan önce diş hekimi bunu risk almaksızın yapabileceğini doğrular.

Dişler izole edilir ve jel uygulanır (ışık ile ya da ışıksız). Diş hekimi, süreç boyunca duyarlılıktan kaçınabilmek için hastanın hislerinin her zaman farkındadır.

Diş Hekimi Tarafından Takip Edilen Ayakta Diş Beyazlatma

Bir diş tedavisi deneyen bir kadın.
Bu durumda diş hekimi jeli evde kullanılması için reçete eder.

Burada hasta gözetim altında olmadığından dolayı uzman dudaklar ya da diş etlerine zarar vermemek için daha az güçlü bir beyazlatıcı jel reçete eder. Diş hekimi her hasta için kişiselleştirilmiş splintler yapar ve prosedürü açıklar. Bu diş yüzeyine jeli uygulayıp splinti spesifik bir süre boyunca kullanmayı içerir.

Ticari Ürünlerle Diş Beyazlatma

Dişlerini fırçalayan bir kişi.
Ticari ürünler gözetim eksikliği nedeniyle diş tahrişi ve hassasiyeti açısından daha fazla risk oluşturmaktadır.

Pek çok insan bu ürünlerin iyi bir seçenek olduğunu düşünür. Ancak, diş beyazlatma söz konusu olduğunda profesyonel gözlem şarttır. Bu ürünlerin rastgele kullanımı aşırı hassasiyete ve sinir ve diş eti tahrişine neden olabilir. Bu ürünler doğru kullanılmadıklarında yarardan fazla zarara neden olabilirler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Dişlerinizi Beyazlatmaya Yardımcı Doğal Ürünler

Kısacası

Gülümseyen bir kadın.
Herhangi bir sorunuz varsa güvendiğiniz bir diş sağlığı uzmanına danışın.

Diş beyazlatma size daha güzel bir gülümseme verebilir ancak yan etkilerin de olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Bundan dolayı bunu bir uzmanın gözlemi altında yapmalısınız. Doktorlar mevcut tedaviler arasından her bir kişi için en uygun olan tedaviyi seçeceklerdir.

Ev ürünleri ile diş beyazlatmanın size asla dental bir klinikte elde edeceğiniz sonuçları veremeyeceğini unutmayın. Ağzımızın ve dişlerimizin en değerli vücut organlarımız arasında olduğunu ve diş sağlığımıza iyi bakmamız gerektiğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.