Doğal Birleşenler ile Cilt Lekelerinden Kurtulmak

Derinizdeki kara lekelerden kurtulmak için en etkili doğal birleşenlerin ne olduğunu biliyor musunuz? Yazımızın geri kalanında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Doğal Birleşenler ile Cilt Lekelerinden Kurtulmak
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yüzdeki cilt lekeleri, kişisel bakım çerçevesinde en çok görülen sorunlardan biridir. Diğer ilaçların ya da ürünlerin bir yan etkisi olarak ortaya çıkan güneş, genetik, yaşlanma ve hormon bozuklukları gibi sebeplerden ötürü meydana gelebilirler.

Aşağıdaki 14 kolay ve basit doğal cilt maskesi, yüzde beliren lekeleri tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olacak.

Yüzdeki cilt lekelerini kaldırmak için ipuçları

Yapacağınız maskelerin en iyi sonuçları vermesi adına, aşağıdaki ipuçlarını dikkate alın. Benzer şekilde, gerekli malzemeleri de öncesinden hazırlamaya bakın. Her şey elinizin altında olsun, gerekirse bir zamanlayıcı da kullanın.

  1. Bu yüz maskeleri, deride dökülme olduktan sonra kullanılmalıdır.
  2. Saçınıza bulaşmaması için başınızın arkasına doğru atın.
  3. Her gün güneş koruyucu kullanın.
  4. Herhangi bir alerjiniz varsa, gerekli önlemleri alın.

Önerilen doğal birleşenler

Ev yapımı maskelerde kullanılmak üzere önerilen birleşenlerin çoğu bitkilerden gelmektedir. Yine de, süt gibi bazı süt ve süt ürünleri ya da belirli mısır gevrekleri de yararlı oldukları için listeye dahil edilebilir.

1. Aleo vera

kesilmiş aleo vera

Aleo vera, cilt bakımı için birebirdir. Benzer şekilde, yüzdeki ya da vücudun diğer kısımlarındaki lekeleri kaldırmak için de kullanılır. Bir nemlendirici ve mantar öldürücü olarak işlev görür ve doğal olarak cildi yeniler. Ayırca, cildin ihtiyacı olan yumuşaklığı ve esnekliği de sağlar.

Cildinizi tamamıyla temizledikten sonra geceleyin aleo vera maskesini yapabilirsiniz. Böylelikle, siz uyurken jel cildinize nüfus edecektir. Sabah uyandığınızda yüzünüzü iyice yıkamayı unutmayın.

2. Süt

Süt, cilt lekelerini azaltmada ve yok etmede çok iyi bir yardımcı olan laktik asit içeren doğal bir üründür. Laktik asidinden faydalanmak adına yüzünüze doğrudan sütü uygulayabilirsiniz. Bir cezvede sütü biraz ısıtın. Akabinde, bir pamuk yardımı ile yüzünüze nazikçe gezindirin. Durulamadan önce 30 dakika kadar bekleyin.

3. Sirke

bir şişe sirke

Sirke, yüzdeki cilt lekelerini kaldırmak için en çok kullanılan mutfak malzemelerinden biridir. Kullanımı da çok kolaydır. Bir yemek kaşığı elma sirkesini iki litre su içinde seyreltin. Bir pamuk yardımı ile yüzünüze gezdirin. Birkaç hafta boyunca her gece kullandıktan sonra sonuçları görmeye başlayacaksınız.

4. Sinirotu

Sinirotu da cilt lekelerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken 200 ml kadar bir sinirli ot çayı demlemektir. Bunun için önce, bir litre suyu kaynatın, ardından suyu bir fincana döküp, 2 yemek kaşığı sinirli ot yaprağından ekletin. 20 dakika kadar demlenmesini bekleyin, süzün ve bir pamuk yardımı ile yüzünüze uygulayın.

5. Limon

bir kase limon

Limon suyu, cildin parlamasına ve aydınlanmasına yardımcı olur. Tedaviyi uygulamak istediğiniz bölgeye doğru nazik bir biçimde masaj yapın. Gece uyguladığınız zaman, gece boyu yüzünüzü yıkamayın. Güneş ışığına çıkacaksınız, uyguladıktan 20 dakika sonra sıcak su ile durulayın.

6. Soğan

Soğan, cilt lekesini çıkarmadan çok iyi birer yardımcıdır. Sadece bir sokağın ikiye bölün ve ilgili böle üzerinde gezdirin. 30 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar iyi sonuçlar alırsınız. Ayrıca soğan suyunu bir tonik olarak da kullanabilirsiniz.

7. Domates

kadın domates maskesi yapıyor

Cilt lekelerinden kurtulmak için domateslerden de faydalanabilirsiniz. Bir domates dilimini, her gün 15 dakika boyunca yüzünüze sürün. Daha hızlı sonuçlar için sandal ağacı tozu ya da limon ekleyebilirsiniz.

8. Mürver

Mürver ağacı, cilt lekelerinden kurtulmak için bir başka seçenektir. Yarım litre kadar suda, 3 yemek kaşığı mürveri on dakika boyunca kaynatın. Soğuduğu zaman süzün ve lekelerin üzerine uygulayın. Günde iki kez kullanabilirsiniz. Bu uygulama güneş sebebi ile oluşan cilt lekelerine karşı etkilidir.

9. Kırmızı turp

bir demet kırmızı turp

Kırmızı turplar cilt lekelerini kaldırmada harika birer seçenektir. Cilt canlandırıcı etkisinden yararlanmak adına, bir tutam kırımızı turpu ezin ve limon suyu ile karıştırın. Bir pamuk yardımı ile yüzünüze sürün ve 15 ile 20 dakika kadar bekletin. Ilık su ile durulayın, gün içerisinde ya da geve uyumadan önce uygulanabilir.

10. Muz

Muzun da ayrıca cilt canlandırıcı özelliği vardır. Maskeyi hazırlamak için bir muzu çatal ile iyice ezin ve bir adet sıkılmış limon ile karıştırın. Uygulama sonrası 20 dakika bekleyin ve ılık su ile durulayın. Haftada dört gün uygulayabilirsiniz.

11. Arpa

bir baş arpa

Cilt lekesi giderici bir tonik hazırlamak için, 100 gr arpa ile 1 litre sudan bir arpa çayı yapmanız gerekir. Akabinde, karışımı yüzünüze uygulayın ve 30 dakika kadar bekleyin. Ek olarak, karışımı süzün ve arpa tanelerini kara leke olan yerlere masaj yolu ile yedirin. Günde iki kez kullanabilirsiniz.

12. Buğday tohumu

Buğday tohumu yağı, cilt üzerindeki lekelere karşı savaşır. Gece yatmadan önce, cildin iyice emmesine yardımcı olarak ilgili bölgelere masaj yolu ile nazikçe uygulayın.

13. Papaya

bir kase papaya

Lezzetli bir papaya yemeğinden sonra, kabuklarını sakın ola çöpe atmayın. Bu kabuğun iç kısmı ile cilt lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Yüzünüzün ilgili alanlara bu kısımları sürün ve aynı zaman kırışıklıkları engelleyen ve cildi yenileyen bir görünüme kavuşun.

14. Maydanoz

Bu bitki, her tülü cilt lekesini ortadan kaldırmada ve cildi berraklaştırmada çok yararlı etkilere sahiptir. Bir dal maydanozu iyice ezin yüzünüzdeki ilgili alana doğru doğrudan uygulayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alvin, G., Catambay, N., Vergara, A., & Jamora, M. J. (2011). A comparative study of the safety and efficacy of 75% mulberry (Morus alba) extract oil versus placebo as a topical treatment for melasma: a randomized, single-blind, placebo-controlled trial. Journal of drugs in dermatology: JDD, 10(9), 1025–1031.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22052272/ 
  • Allgisna, K. N., Hindun, S., & Rantika, N. (2021). Perbandingan Beberapa Ekstrak Kulit Buah sebagai Anti-hiperpigmentasi: Review: Comparison of Fruit Skin Extract as Anti-hyperpigmentation. Jurnal Sains Dan Kesehatan (J. Sains Kes.), 3(2), 335-342. https://jsk.farmasi.unmul.ac.id/index.php/jsk/article/view/403 
  • Bavarsad, N., Mapar, M. A., Safaezadeh, M., & Latifi, S. M. (2021). A double-blind, placebo-controlled randomized trial of skin-lightening cream containing lycopene and wheat bran extract on melasma. Journal of cosmetic dermatology, 20(6), 1795–1800. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33151615/ 
  • Costa, A., Moisés, T. A., Cordero, T., Alves, C. R., & Marmirori, J. (2010). Association of emblica, licorice and belides as an alternative to hydroquinone in the clinical treatment of melasma. Anais brasileiros de dermatologia, 85(5), 613–620.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21152784/ 
  • Choi, S., Lee, S. K., Kim, J. E., Chung, M. H., & Park, Y. I. (2002). Aloesin inhibits hyperpigmentation induced by UV radiation. Clinical and experimental dermatology, 27(6), 513–515. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12372097/
  • Dahl, A., Yatskayer, M., Raab, S., & Oresajo, C. (2013). Tolerance and efficacy of a product containing ellagic and salicylic acids in reducing hyperpigmentation and dark spots in comparison with 4% hydroquinone. Journal of drugs in dermatology: JDD, 12(1), 52–58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23377328/ 
  • Ertam, I., Mutlu, B., Unal, I., Alper, S., Kivçak, B., & Ozer, O. (2008). Efficiency of ellagic acid and arbutin in melasma: a randomized, prospective, open-label study. The Journal of dermatology, 35(9), 570–574. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18837701/ 
  • Hermanns, J. F., Petit, L., Martalo, O., Piérard-Franchimont, C., Cauwenbergh, G., & Piérard, G. E. (2000). Unraveling the patterns of subclinical pheomelanin-enriched facial hyperpigmentation: effect of depigmenting agents. Dermatology, 201(2), 118–122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11053913/ 
  • Hollinger, J. C., Angra, K., & Halder, R. M. (2018). Are Natural Ingredients Effective in the Management of Hyperpigmentation? A Systematic Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 11(2), 28–37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843359/ 
  • Jan, B., Parveen, R., Zahiruddin, S., Khan, M. U., Mohapatra, S., & Ahmad, S. (2021). Nutritional constituents of mulberry and their potential applications in food and pharmaceuticals: A review. Saudi journal of biological sciences, 28(7), 3909–3921. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8241616/
  • Kang, M. H., Jang, G. Y., Ji, Y. J., Lee, J. H., Choi, S. J., Hyun, T. K., & Kim, H. D. (2021). Antioxidant and Anti-Melanogenic Activities of Heat-Treated Licorice (Wongam, Glycyrrhiza glabra × G. uralensis) Extract. Current issues in molecular biology, 43(2), 1171–1187. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8928971/ 
  • Khosravan, S., Alami, A., Mohammadzadeh-Moghadam, H., & Ramezani, V. (2017). The effect of topical use of Petroselinum crispum (parsley) versus that of hydroquinone cream on reduction of epidermal melasma: a randomized clinical trial. Holistic Nursing Practice, 31(1), 16-20. https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2017/01000/The_Effect_of_Topical_Use_of_Petroselinum_Crispum.4.aspx 
  • Makino, E. T., Mehta, R. C., Banga, A., Jain, P., Sigler, M. L., & Sonti, S. (2013). Evaluation of a hydroquinone-free skin brightening product using in vitro inhibition of melanogenesis and clinical reduction of ultraviolet-induced hyperpigmentation. Journal of drugs in dermatology: JDD, 12(3), s16–s20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23545928/ 
  • Phacharapiyangkul, N., Thirapanmethee, K., Sa-Ngiamsuntorn, K., Panich, U., Lee, C. H., & Chomnawang, M. T. (2019). Effect of Sucrier Banana Peel Extracts on Inhibition of Melanogenesis through the ERK Signaling Pathway. International journal of medical sciences, 16(4), 602–606. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535666/ 
  • Pillaiyar, T., Manickam, M., & Namasivayam, V. (2017). Skin whitening agents: medicinal chemistry perspective of tyrosinase inhibitors. Journal of enzyme inhibition and medicinal chemistry, 32(1), 403–425. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010116/ 
  • Rizwan, M., Rodriguez‐Blanco, I., Harbottle, A., Birch‐Machin, M. A., Watson, R. E. B., & Rhodes, L. E. (2011). Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. British Journal of Dermatology, 164(1), 154-162. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x 
  • Singh, S. K., Baker, R., Wibawa, J. I., Bell, M., & Tobin, D. J. (2013). The effects of Sophora angustifolia and other natural plant extracts on melanogenesis and melanin transfer in human skin cells. Experimental dermatology, 22(1), 67–69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278898/
  • Sharif, A., Akhtar, N., Khan, M. S., Menaa, A., Menaa, B., Khan, B. A., & Menaa, F. (2015). Formulation and evaluation on human skin of a water-in-oil emulsion containing Muscat hamburg black grape seed extract. International journal of cosmetic science, 37(2), 253–258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25402429/
  • Shimogaki, H., Tanaka, Y., Tamai, H., & Masuda, M. (2000). In vitro and in vivo evaluation of ellagic acid on melanogenesis inhibition. International journal of cosmetic science, 22(4), 291–303. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18503416/ 
  • Swanson, C., Deng, D., Robinson, L., & Raleigh, P. (2010). Topical turmeric extract in a moisturizing cream formula reduces the appearance of facial spots and fine lines and wrinkles on human facial skin. Journal of the American Academy of Dermatology, 62(3), 01591-6, AB19. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(09)01591-6/fulltext 
  • Syed, T., Aly, R., Ahmad, S. A., Andersson, T., & Wong, W. (2009, March). Management of melasma with 2% analogue of green tea extract in a hydrophilic cream: a placebo-controlled, double-blind study. In Journal of the American Academy of Dermatology, 60(3), AB160. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(08)02205-6/fulltext 
  • Xing, M., Wang, X., Zhao, L., Zhou, Z., Liu, H., Wang, B., Cheng, A., Zhang, S., & Gao, Y. (2021). Novel dissolving microneedles preparation for synergistic melasma therapy: Combined effects of tranexamic acid and licorice extract. International journal of pharmaceutics, 600, 120406. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33711468/ 
  • Yamakoshi, J., Sano, A., Tokutake, S., Saito, M., Kikuchi, M., Kubota, Y., Kawachi, Y., & Otsuka, F. (2004). Oral intake of proanthocyanidin-rich extract from grape seeds improves chloasma. Phytotherapy research: PTR, 18(11), 895–899. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15597304/ 
  • Yokota, T., Nishio, H., Kubota, Y., & Mizoguchi, M. (1998). The inhibitory effect of glabridin from licorice extracts on melanogenesis and inflammation. Pigment cell research, 11(6), 355–361. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9870547/ 
  • Wallo, W., Nebus, J., & Leyden, J. J. (2007). Efficacy of a soy moisturizer in photoaging: a double-blind, vehicle-controlled, 12-week study. Journal of drugs in dermatology: JDD, 6(9), 917–922. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17941363/ 
  • Wang, Y., Zhao, J., Jiang, L., & Mu, Y. (2021). The Application of Skin Care Product in Melasma Treatment. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 14, 1165–1171. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8435474/ 
  • Wang, Z., Li, X., Yang, Z., He, X., Tu, J., & Zhang, T. (2008). Effects of aloesin on melanogenesis in pigmented skin equivalents. International journal of cosmetic science, 30(2), 121–130. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18377621/
  • Wang, J., He, Z., & Raghavan, V. (2022). Soybean allergy: characteristics, mechanisms, detection and its reduction through novel food processing techniques. Critical reviews in food science and nutrition, 1–14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35075969/ 
  • Zhang, X., Zhou, Q., Qi, Y., Chen, X., Deng, J., Zhang, Y., Li, R., & Fan, J. (2023). The effect of tomato and lycopene on clinical characteristics and molecular markers of UV-induced skin deterioration: A systematic review and meta-analysis of intervention trials. Critical reviews in food science and nutrition, 1–20. Advance online publication. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36606553/ 

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.