Diş Eti İltihabı İçin Doğal Tedaviler
Dişlerinizi her fırçaladığınızda diş etlerinizin kanaması, diş eti iltihabının erken belirtilerinden birisi olabilir. Ayrıca diş etlerinizin şiş veya kırmızı olması da bu belirtiler arasındadır.
Buna plak dediğimiz, diş ve diş eti çizgisi arasında biriken yapışkan bir tabaka neden olur. Diş eti iltihabını doğal yollarla nasıl tedavi edeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Diş eti iltihabı nedir ve neden olur?
Yediğimiz yiyecekler ve ağızdaki bakteriler sonucu oluşan plak nedeniyle diş etinin kanaması ve şişmesi, diş eti iltihabının belirtilerindendir.
Ayrıca ağız sağlığınıza özen göstermemek ve çeşitli yiyecek ve içecekleri (örneğin kahve) aşırı miktarda tüketmek de buna neden olur. Zaman içerisinde plak, “tartar” (diş taşı) dediğimiz sarımsı tabakaya dönüşür.
Bu süreçte ortaya çıkan toksinler diş etlerini rahatsız edip aşındırır, dişler ve diş eti arasında içerisinde enfeksiyon olabilecek “cepler” oluşmasına neden olur. Bu cepler bazen kemiğe kadar inebilir, dişlerin sallanmasına ve düşmesine neden olabilir.
Diş eti iltihabının bazı nedenleri:
- Dişlerin düzgün temizlenmemesi, aşırı sert diş fırçası kullanılması, yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması vb.
- Duygusal stres.
- Hamilelik, ergenlik veya adet dönemi gibi hormonal dengesizlikler.
- Beslenme eksiklikleri.
- Osteoporoz ve diyabet gibi hastalıklar.
- Kan sulandırıcı, antibiyotik, antihipertansif ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar ve epilepsi önleyici ilaçlar gibi çeşitli ilaçların tüketilmesi.
Diş eti iltihabı için en iyi doğal tedaviler
Öküzgözü, ebegümeci kökü ve ulak otu
- Bir yemek kaşığı öküzgözü, ebegümeci kökü ve ulak otunu bir bardak suya ekleyip kaynatın.
- 10 dakika demlenmesine izin verdikten sonra süzün ve içerisine 5 damla adaçayı esansiyel yağı ekleyin.
- Karışımı cam bir kavanoz veya şişeye aktarıp kapağını kapatın.
- Diş etleriniz her kanadığında, bu karışımı iyicene çalkalayarak gargara yapmak için kullanabilirsiniz.
Orman meyveli tarif
- Yarım bardak orman meyvesi, yarım bardak süt, bir tatlı kaşığı vanilya esansı ve bir dilimlenmiş muzu iyice karıştırın.
- Kahvaltıda ilk olarak bu karışımı tüketin.
- Orman meyveleri diş eti iltihabına neden olan bakterileri öldürmeye yardım edecektir.
Adaçayı
- Bir bardak kaynar suya bir avuç adaçayı yaprağı ekleyin.
- Üstünü kapatıp soğumaya bırakın.
- Soğuduğunda bu karışım ile gargara yapabilirsiniz.
- Bu karışım antiseptik ve mantar karşıtı özellikleri sayesinde diş eti iltihabını hafifletir ve dişlerinizin temizlenmesine yardımcı olur.
Bu makalemize de göz atın: Diş Eti Enfeksiyonları İçin 5 Etkili Tedavi Yöntemi
Mango yaprağı
- Bir litre kaynar suya bir avuç mango yaprağı ekleyin.
- Üstünü kapatıp soğumaya bırakın.
- Her gün bu karışım ile gargara yapın.
- Ayrıca iki dilim yıkanmış mangoyu 5 dakika boyunca çiğneyebilirsiniz.
Hidrojen peroksit ve karbonat
- Eşit miktarda hidrojen peroksit ve karbonatı karıştırarak hazırlayacağınız bir krem ile dişlerinizi iyicene fırçalayın.
- Diş eti hattına özen gösterin.
- Karbonat hem dişlerinizi beyazlaştırır hem de diş taşının temizlenmesine yardımcı olur.
Uygulayabileceğiniz diğer tedaviler
- Her akşam içerisine yarım tatlı kaşığı tuz katılmış bir bardak ılık su ile gargara yapın.
- Gün içerisinde diş etlerinizi sütte pişirilmiş incir veya aloe vera jeli ile ovun.
- Yemekten sonra bir veya iki parça eski çedar veya gravyer yiyin. Bunun yerine bir adet soyulmamış elma da yiyebilirsiniz.
- Kuru nane, anason, biberiye ve 3/4 bardak su ile bir çay hazırlayın. Karışımı 10 dakika kaynattıktan sonra süzün. Her saat başı ağzınızı bu çay ile çalkalayın.
- Bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir bardak suyu karıştırıp her sabah bu karışım ile gargara yapın. Eğer isterseniz bu karışımı yemeğinizin yanında içebilirsiniz.
- 3 damla lavanta yağı ve bir yemek kaşığı balı bir bardak ılık veya soğuk suya karıştırın ve bu karışım ile gargara yapın.
- Bir bardak sıcak su ve iki damla mür ile bir çay hazırlayın. Her yemekten sonra ağzınızı temizlemek için için.
- Bir bardak kaynar suya iki yemek kaşığı kekik ekleyin. Üstünü kapatıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, diş eti iltihabına neden olan bakterilerle savaşan bu karışımla gargara yapın.
- Bir bardak kaynar suya iki yemek kaşığı ıtır yaprağı ekleyip 15 dakika demleyin. Karışımı süzdükten sonra günde iki sefer gargara yapmak için kullanın.
- İki yemek kaşığı kuru ebegümeci kökünü bir bardak suda 5 dakika kaynatın. Ilındığında bu karışım ile gargara yapın, günde bir kaç sefer tekrarlayın.
- 30 gram bal, 7 damla limon suyu ve 7 damla bahçe nanesi esansiyel yağını karıştırıp her gün gargara yapın.
Bunları da deneyebilirsiniz…
- 30 gram aloe vera jelini 30 gram bal ve 8 damla hidrojen peroksit ile karıştırın. Bu karışım ile gün içerisinde iki sefer gargara yapın.
- Bir litre su ve bir avuç sedef otundan çay hazırlayın. Bu karışımı sabahları, öğlenleri ve akşamları gargara yapmak için kullanın.
- Bir adet doğranmış domates, ıspanak, maydanoz, iki diş sarımsak, brokoli ve bir bardak suyu karıştırıcıdan geçirin. Günde bir bardak için.
- Bir avuç çilek ve naneyi karıştırıcıdan geçirin. Eğer kıvamı çok yoğunsa biraz su ekleyebilirsiniz. Yemeklerden sonra bir bardak için.
Umarız diş eti iltihabını doğal yollarla tedavi etmek üzerine olan bu yazımız hoşunuza gitmiştir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Vries, K. (2015, July 1). Gingivitis. Australian Journal of Pharmacy. Australian Pharmaceutical Publishing Company Ltd. https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.1986.tb01471.x
- Dentino, A. R., Kassab, M. M., & Renner, E. J. (2005, July). Prevention of periodontal diseases. Dental Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.cden.2005.03.005
- Dhingra, K. (2014). Aloe vera herbal dentifrices for plaque and gingivitis control: A systematic review. Oral Diseases. Blackwell Munksgaard. https://doi.org/10.1111/odi.12113
- Kukreja, B. J., & Dodwad, V. (2012). Herbal mouthwashes – A gift of nature. International Journal of Pharma and Bio Sciences, 3(2). https://doi.org/10.1002/anie.201610021
- Kumar, G., Jalaluddin, M., Rout, P., Mohanty, R., & Dileep, C. L. (2013, August 1). Emerging trends of herbal care in dentistry. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/10.7860/JCDR/2013/6339.3282
- MedlinePlus. Gingivitis. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001056.htm
- Biocompatibility of Dental Biomaterials. Woodhead Publishing Series in Biomaterials. 2017, Pages 113-129. 8 – Biocompatibility of oral care products. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081008843000084
- Arabian Journal of Chemistry. Volume 8, Issue 3, May 2015, Pages 322-328. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232
- Sci Rep. 2018; 8: 1732. Published online 2018 Jan 29. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. doi: 10.1038/s41598-017-18618-x
- Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6
- Iran J Microbiol. 2015 Jun; 7(3): 173–177. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676988/
- Eur J Dent. 2013 Sep; 7(Suppl 1): S71–S77. Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study. doi: 10.4103/1305-7456.119078