Egzama Tedavisi İçin Tavsiyeler
Milyonlarca insanı etkileyen egzama hastalığı, kendini kırmızı ve kuru lekeler şeklinde gösterir. Bu lekeler nemli ve sıcak ortamlarda ya da cildiniz güneşe maruz kaldığında daha kötü hale gelirler. Peki egzama tedavisi için hangi doğal yöntemler uygulanabilir?
Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen egzama yaz mevsiminde, örneğin havuzlardaki klordan dolayı daha kötü hale gelir. Bu makalede doğal yollardan egzama tedavisi için uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.
Egzama ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Egzama, düşündüğünüzden de sık yaşanan bir sorundur. Sanayileşmiş ülkelerdeki çocuklarda % 15 ila % 30, yetişkenlerde de % 2 ila % 10 oranında görülür.
Neyse ki, hastalığa yakalanan insanların üçte ikisi kısa zaman içinde iyileşir. Egzamanın bilimsel veya tıbbi ismi atopik dermatittir ve bu da hastalığın immünolojik yanını yansıtır.
Egzamanın görülme nedenlerine dair bir hipotez, hijyenden ve hastalık yapıcı maddelere maruz kalmaktan bahsetse de, şehirde yaşayan insanlarda daha sık görülmektedir.
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir ve çölyak hastalığı olanlar egzamaya yakalanmaya daha yatkındır.
Bu hastalık kendini sık sık kaşıntı ile gösterir, ancak bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Çünkü kaşımak egzamayı daha kötü bir hale getirir ve cildinizi çeşitli enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
Egzama için hala kesin bir tedavi bulunmuş değildir; ancak belirtileri her zaman en az indirgenebilir ve hatta engellenebilir.
Bilmeniz gerekir ki, “normal” bir cilt, sizi çevre kirliliğinden ve çevredeki diğer maddelerden koruyan bir kalkan görevi görür.
Egzama hastalığına özgü durumda ise alt deri minik böcekler, polen, kirli hava ve benzeri alerjen maddelerin geçişine izin verecek şekilde değişikliğe uğrar.
Bu değişiklik de kuruluk, kaşıntı, iltihaplanma ve çoğu zaman sedef hastalığı ile karıştırılan beneklere sebep olur.
Egzama Tedavisi
Günümüzde egzama tedavisi, iltihaplanma azaltılarak, nem kaybı giderilerek ve bölgedeki bakterinin çoğalması engellenerek yapılıyor.
Bu yazımıza da göz atın:
Doktorlar, ciltteki su kaybını önlemek için duştan sonra kullanmanız gereken nemlendirici veya su takviyesi yapan kremler yazıyorlar.
Bu konuda her zaman bir dermatoloğa danışmalısınız; çünkü size bir antihistamin yazabilir.
Bu hastalık terlemeye sebep olabildiği için, egzersiz veya güneş altındaki bir aktiviteden sonra banyo yapmanız sizin yararınıza olur. Stres, hastalığın atak yapmasına sebep olabilir; bu nedenle stresi düşürmek oldukça etkilidir.
Bazı durumlarda bu hastalık süt ürünleri, kuruyemiş veya yumurta gibi belli besinlere karşı alerji olarak kendini gösterebilir.
Ayrıca deterjanlar veya çamaşır suyu gibi güçlü temizleme ürünleriyle ya da bütün gün suyla temas halinde olmak ya da güneşte çok kalmak gibi durumların sonucunda da ortaya çıkabilir.
Egzama Semptomlarını Azaltan İpuçları
Deri egzamasına bağlı problemleri ortadan kaldırmak ya da azaltmak için bu ipuçlarını aklınızda bulundurun:
Deterjana Temas Etmeyin
Lateks eldiven kullanın. Yerleri silerken, elinizde çamaşır yıkarken veya çamaşır suyunu bir dezenfektan olarak kullanırken de eldiven kullanın.
Ayrıca alerjik olmayan deterjan bulabilirsiniz ve deterjanla yıkanmış havlu gibi ürünleri kullanmayı bırakabilirsiniz.
Banyo Yapmak Yerine Duş Alın
Eğer egzamanız varsa cildinizin suya ihtiyacı vardır; ancak sıcak su, sorunu daha da kötü hale getirir.
Ilık suyla alacağınız kısa süreli bir duş, sizin için daha iyi olabilir. Ayrıca duş sonrasında, bölgeyi hafifçe okşayarak kurulayın. Sertçe kurulanma durumunda hastalıklı bölge daha kötü bir hale gelebilir.
Kokulu Sabunlardan Uzak Durun
Duş jelleri için de aynısı geçerlidir; çünkü alerjiye sebep olabilirler. Her zaman mümkün olduğunca alerjik olmayan ürünler kullanmaya çalışın.
Enfeksiyon kapmış yerin şampuan veya bakım kremiyle temasa geçmesini engellemeye çalışın.
Cildinizi Susuz Bırakmayın ve Nemlendirin
Eğer bu tavsiyeye uymazsanız, egzama devam edecektir.
Vücudunuza günde birkaç kere alerjik olmayan losyon sürün. Eğer dışarı çıkarsanız, yanınızda küçük bir şişe su taşıyın.
Kaşıntıyı Ev Yapımı Kremlerle Azaltın
Kaşımayın; çünkü kaşımak iltihap kapmış cildin iyileşmesini engeller. Ayrıca vücudunuzun başka yerlerine yayılmasına neden olabilirsiniz. İyileşme sürecinde yardımcı olması için “ağır” kremleri geceleri kullanın.
Resimler, Niels Olson, Caitlin Regan, Bryan Chan, shaw, Marek Isalski’nin izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brown, S. J. (2016). Atopic eczema. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-1-66
- Kalliomäki, M., Salminen, S., Arvilommi, H., Kero, P., Koskinen, P., & Isolauri, E. (2001). Probiotics in primary prevention of atopic disease: A randomised placebo-controlled trial. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04259-8
- van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., Christensen, R., Lavrijsen, A., & Arents, B. W. M. (2017). Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD012119.pub2