Doğum Hazırlık Sınıfları Hakkında Bir Şeyler Öğrenin
24 Kasım, 2020
Doğum hazırlık sınıfları bebeğinizin doğumu sırasında daha güvenli hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu sınıflarda sadece yaşayacağınız fiziksel aşamaları değil duygusal tepkilerinizin neler olabileceğini de öğreneceksiniz.
Hamileliğinizin son aşamasında, ve biraz endişeli ve korkulu musunuz? O zaman, ihtiyacınız olan şey doğum hazırlık sınıfları olabilir.
Bu tip hislerin hamile kadınlarda sık görüldüğünü aklınızda tutun. Bundan dolayı, birçok uzman hamilelik döneminizin son aylarında doğum hazırlık dersleri almanızı önerir. Bu derslerde bir ebe, bir doğum danışmanı veya kafanızda olabilecek herhangi bir soruyu cevaplayabilecek biri ile konuşabilirsiniz. Aynı şekilde, diğer hamile kadınlarla konuşma şansı da yakalarsınız.
Bugünkü yazımızda sizlere doğum hazırlık sınıfları ve bu sınıfların derslerinin içerikleri hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca size bu derslerin neden verildiğini ve nerede ve ne zaman ders alabileceğinizi anlatacağız.
Doğum Hazırlık Sınıfları Nelerdir?
Doğum hazırlık sınıfları doğum yaparken size hem fiziksel hem de duygusal açıdan yardım edecektir.
Adlarından da anlaşılacağı gibi bu sınıfların amacı insanları doğum yapmaya hazırlamaktır. Ancak, dersler bundan çok daha fazlasıdır. Doğum hazırlık sınıfları hamile kadınların sorularına cevap bulabileceği ve deneyimlerini karşılaştırabileceği, bir sürü tavsiye verip alabileceği yerlerdir.
Bu sınıflarda kadınlar elbette doğum hakkında bir şeyler duyacaklardır, ancak şu konularda da bilgi edineceklerdir:
Emzirme yöntemleri
Doğum sonrası depresyonu
Yeni doğan bakımı
Hamilelik sonrası seks
Doğacak çocuğun abisinin veya ablasının olası tepkileri
Doğum Hazırlık Sınıflarına Ne Zaman Gitmelisiniz
Hamile kadınlar doğum hazırlık sınıflarına gitmeye hamileliklerinin 30. haftası civarında gitmeye başlarlar. Genel bir kural olarak sınıflar haftada bir yapılır ve 1,5 ila 2 saat arası sürerler. Elbette, bu hangi şehirde yaşadığınıza da bağlıdır. Size yakın sınıflar hakkında bilgi almak ve sınıflara gitmeye başlamak için en uygun zamanı öğrenmek için doktorunuza sorun. Eğer erken doğum riski altındaysanız (mesela ikiz taşıyorsanız) doğum uzmanınız hazırlık sınıfına daha erken başlamanızı önerecektir.
Doğum hazırlık sınıfları size nefes alma egzersizleri öğreterek acınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Temelde, dersler üç bölüme ayrılır: bilgilendirici, pratik ve etkileşimli bölümler. Her ders bu üç bölüme değinir. Bu şekilde sadece bir bölüme katılmak yerine hem bir şey öğrenip hem de diğer annelerle etkileşime geçebilirsiniz. Bunların hepsini doğumunuz için pratik yaparken gerçekleştirebilirsiniz.
İşte adım adım her bölümün içeriği:
1. Bilgilendirici Bölüm
Genellikle her sınıf bir ebenin veya başka bir profesyonelin gelecek anneleri ilgilendirebilecek bilgilendirici bir konu sunmaktan sorumlu olduğu bir bölüm ile başlar:
Hamile kalınmasından doğuma kadar bir bebeğin gelişimi.
Bebeğin sağlık kontrolleri ve acil servise gitmeniz gereken zamanlar.
Bebeğin aşı programı.
Bebeği yıkamak ve bezini değiştirmek.
Bebeğin ateşini doğru şekilde ölçmenin ve ateşleri olup olmadığını belirlemenin yolları.
Emzirirken kullanılması önerilen doğum kontrol yöntemleri.
2. Pratik Bölüm
Başka hamile kadınlarla biraz zaman geçirin ve şüphelerinizi bir profesyonele sorular sorarak giderme fırsatını yakalayın.
Bu bölümde ebe size doğumun çeşitli aşamalarında kullanabileceğiniz uygun nefes tekniklerini öğretecektir. Kasılmalar sırasında kullanmanız gereken nefes tekniği ile iterken kullanmanız gereken nefes tekniğinin farklı olduğunu bilmelisiniz. Bu teknikler ya kasılmaların acısını hafifletmek, ya da bebeği itmenize yardımcı olmak içindir.
Ayrıca eğitmen size Kegel egzersizlerini de öğretecektir, bu egzersizler pelvik tabanınızı çalıştırmanıza yardımcı olacak bir set kasılma-rahatlatma egzersizleridir. Bu egzersizlerin amacı doğum sonrasında idrar kaçırmanızı engellemek veya minimuma indirmektir.
Son olarak, vücudunuzu biraz hareket ettirebilmeniz ve sırtınızda oluşabilecek rahatsızlıkları gidermek için size bazı egzersizler ve esneme hareketleri de öğreteceklerdir.
Doğum hazırlık sınıfları sizinle aynı şeyleri yaşayan insanlarla iletişimde olmanın harika bir yoludur. Aslında, bu sınıfların en zenginleştirici tarafı şüphelerinizi ve endişeleriniz paylaşıp deneyimli insanlardan tavsiye alabilmenizdir.
Sonuç Olarak
Bu yazı boyunca annelere seslendik ancak elbette eşlerin rolü de çok önemlidir. Eğer mümkünse eşler de doğum hazırlık sınıflarına katılmalıdır.
Doğum hazırlık sınıfları anneyi, bebek doğumunun ve anneliğin anlamı ile daha fazla iletişime geçirmenin harika birer yoludur. Eğer ne bekleyeceğinizi bilirseniz daha kendinizden emin olursunuz. Aldığınız yönlendirmeler yolun her adımında yanınızda olur. Aklınızdaki soruları sormaktan çekinmeyin!
MedlinePlus. Los ejercicios de Kegel. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000141.htm
MedlinePlus. La depresión post-partum. https://medlineplus.gov/spanish/postpartumdepression.html
Salut, G. de catalalunya. D. de. (2009). Educación maternal: preparación para el nacimiento. Generalitat de catalalunya.Departament de Salut. https://doi.org/978-84-393-8211-9
Valldaura, I. (2006). Preparación para el parto. Farmacia Profesional.
Salut, G. de catalalunya. D. de. (2009). Educación maternal: preparación para el nacimiento. Generalitat de catalalunya.Departament de Salut. https://doi.org/978-84-393-8211-9
Hamile kadınların hepsi, bebeklerini hamileliğin sonuna kadar taşıyabileceklerini umarlar. Hatta erken doğum, gelecekte ebeveyn olacak bir anne adayının başlıca korkularından…
Yüksek şeker içeren beslenme şekli herkes için birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Ancak bu risk özellikle hamilelik döneminde daha da…
Hamile bir kadının anatomik özellikleri bu üriner enfeksiyonu desteklediğinden, hamilelikte sistit çok yaygındır. Uzmanlar, hamile kadınların %5 ila 10'unun bu…
Yapay döllenme, çeşitli üreme problemleri olan çiftlerin ebeveyn olabilmelerini sağlayan yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Yapay döllenme yoluyla hamilelik hakkında bilgi edinmek…