Doktorlar Dizler için Yaşayan Bandaj Geliştirdi

Araştırmacılar, bir kök hücre bandı yaratarak yırtılmış diz kıkırdaklarını tedavi etmek için inanılmaz bir yol keşfetti. Bu ilginç buluş hakkında bilgi almak ve bunun gelecekteki bir çok diz ameliyatı için ne anlama geldiğini öğrenmek için makalemizi okuyun.
Doktorlar Dizler için Yaşayan Bandaj Geliştirdi

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Menisküs yırtılması dünyadaki en yaygın diz problemlerinden biridir. Aslında, sadece Avrupa ve Amerika’da yılda 1 milyondan fazla vaka görülmektedir. Bu dizdeki kıkırdağın yırtılması ya da yaralanması ile oluşur. Zarar gören bu kıkırdak aslında diz kapağını koruyan bir bandaj görevi görür. Diz kapağına sabitlik sağlar.

Yırtılmalar özellikle de futbol oyuncuları gibi sporcular için çok yaygın yaralanmalardır. Bu durumda doktorlar bu komplikasyonu sadece karmaşık bir ameliyat ile düzeltebilir.

Bu bölge kan akışı almadığı için yaranın kapanması ve iyileşmesi kolay değildir. Sonuç olarak bir çok insan tamamen iyileşmez.

Uzmanlar genelde menisektomi olarak bilinen bir prosedürü önerir. Bu prosedür yırtılmış menisküsün tamamen alınmasıdır. Sonuç genelde başarılı olsa da gelecekte oluşabilecek problemleri ortadan kaldırmamaktadır.

Bunun yanı sıra, İngiltere Liverpol ve Bristol Üniversitelerindeki araştırmacılar son zamanlarda büyük bir buluş yaptılar. Yırtılmış menisküsü ameliyatla almadan yırtığı iyileştirmenin yeni bir yolunu buldular.

Bu buluş, hastadan aldıkları kök hücreler ile oluşturdukları yaşayan bir bandaj. Öyle ki, bu bandaj etkilenmiş bölgedeki hücre büyümesini uyarır ve yırtılmış ya da yaralı dokuyu iyileştirir.

Bir kök hücre bandajı

kok hucre

Kök hücre araştırmaları dergisi bu çalışmayı yayınladı. Yayınladıkları makalede, bu kök hücre bandajının yırtılmış menisküsleri nasıl iyileştirdiğini anlatılıyor.  Spin-out Azellon şirketi bu bandajı geliştirdi ve Innovate UK finanse etti.

Kök hücre bandajı ilk defa beş gönüllü hasta üzerinde denendi. Gönüllü hastaların hepsi 18 ila 45 yaşları arasındaydı. Hepsi menisküs yırtılmasından muzdaripti.

  • İlk olarak araştırmacılar katılımcıların kemik iliklerinden kök hücreler aldı.
  • İki hafta boyunca bu hücreleri laboratuvarda yeniden ürettiler.
  • Sonra olgun hücreleri bir membran yapı içinde kullandılar.
  • Ardından bu yapı, menisküs yırtığının içine yerleştirildi.
  • Sonra üzerini örtmek ve sabit kalmasını sağlamak için kıkırdak dikildi.
diz

Sonuç ne oldu?

Uzmanlar tedavinin başarılı olduğunu gördüklerinde çok şaşırdılar. Etkileri oldukça cesaret vericiydi. Hastaların tamamı, prosedürden 12 ay sonra sağlam bir menisküse sahip oldular. Buna ek olarak katılımcıların üç tanesi 24 ay içerisinde dizlerinin tamamen iyileştiğini gördü.

Maalesef diğer iki katılımcı yırtık menisküslerini aldırmak zorunda kaldı, çünkü belirtiler bir süre sonra yeniden ortaya çıktı.

Bu yazımıza da bir göz atın: Diz Ağrısı: Nedenleri ve Tedavileri

İki ameliyat gerekiyor

Bu yeni tedavinin herhangi bir ameliyata gerek duymadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu tedaviyi gerçekleştirmek için iki adet ameliyat gerekiyor.

  1. İlk ameliyat kemik iliğinden hücreleri almak için gerçekleştiriliyor.
  2. İkinci ameliyat ise yaratılan kök hücre bandının yerleştirilmesi için yapılıyor.

Baş araştırmacı Anthony Hollander, tedavinin çok daha iyi bir versiyonu üzerine çalıştıklarını belirtiyor. Masrafları azaltmak için bağışlanmış kök hücreler kullanmak istiyorlar. Ayrıca bu hastanın iki ameliyatta geçmesini önleyecek.

Bristol Üniversitesi Ortopedik Ameliyat Bölümü Başkanı Profesör Ashley Blom katılıyor:

“Hücre bandajı uzmanlara özellikle de genç hastalar ve atletler üzerinde etkili olabilecek yepyeni ve heyecanlı bir tedavi yöntemi sunuyor. Bununla beraber menisektomi ardından oluşabilecek osteoartirit riski de ortadan kaldırılmış oluyor.”

Cesaret verici sonuçlar

diz

Bu kesinlikle daha fazla araştırma isteyen bir konu. Ancak, bu hücresel bandajın sonuçları çok ilginç. Yırtılmış menisküsleri ortadan kaldırmak için önemli bir gelecek alternatifi sunuyor.

Yırtılmış dokuları tedavi ettiği için dizin işlevini geri kazanması için daha fazla ameliyata gerek kalmayacak. Dahası dokular kendi kendilerine iyileştikleri için bu yöntem artrit ve osteoartrit gibi kronik hastalıkların riskini de azaltıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Álvarez López, A., García Lorenzo, Y., Ortega González, C., & Guillen de la Rosa, R. (2012). Lesiones de menisco en pacientes con osteoartritis de la rodilla. Revista Archivo Médico de Camagüey, 16(3), 343-352.
  • Stem cell ‘living bandage’ for knee injuries trialled in humans – News – University of Liverpool. (2016). Retrieved from https://news.liverpool.ac.uk/2016/12/16/stem-cell-living-bandage-knee-injuries-trialled-humans/
  • Villarreal, J. M. B., González, I. L., & Vargas Sánchez, G. (2009). Lesiones meniscales. Ortho-tips, 5(1), 39-48.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.