Dondurulmuş Etler: Ne Kadar Saklanabilir?

Dondurucu günlük hayatımızda mükemmel bir müttefiktir. Dondurulmuş etlere sahip olmak bizi birçok dertten kurtarır ve her gün alışveriş yapmak için zaman eksikliğini giderir.
Dondurulmuş Etler: Ne Kadar Saklanabilir?
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Taze etin çok çabuk bozulan bir gıda olduğunu hepimiz biliyoruz. Dondurulmuş etler hazırlamak, kalitelerini ve besinlerini korurken raf ömrünü uzatmamızı sağlar. Ancak, iyi bir et parçasının kalitesini daha uzun süre korumamızı sağlayacak bazı önemli hususları dikkate almalıyız.

Dondurmak, bozulmaya veya hastalığa neden olabilecek patojenik mikroorganizmaların büyümesini engellediği için yiyecekleri uzun süre korur. Böylece donmuş gıdalar dondurucuda bozulmadan uzun süre dayanabilir.

Ancak, her işlemin sınırları vardır. Dondurulduğunda bile yiyeceklerin sonsuza kadar dayanmayacağını anlamak önemlidir.

Daha fazlasını öğrenin: Bozuk Balık Nasıl Anlaşılır?

Dondurulmuş etler ne kadar dayanır?

mutfakta hazırlanan et dilimleri ve sebzeler
Hem dondurulmadan önce hem de dondurulduktan sonra donmuş etlerin zarar görmemesi için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir.

Yiyeceklerin dondurucuda kalma süresi, yiyeceğin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Örneğin, dondurulmuş etler genellikle sebzelerden daha az süre dayanır.

Dondurma sürelerinin farklı olmasının ana nedenlerinden biri, her et türünde bulunan yağ miktarıdır. Farklı donmuş et türlerinin dondurucuda kalabileceği ortalama süreyi size söyleyeceğiz:

  • Çok yağlı et ve sakatatlar dondurucuda 1 ila 2 ay dayanır.
  • Taze kıyılmış hamburger eti ve benzerleri, 3-4 ay dondurucuda tutulabilir.
  • Dana pirzola ve taze kuzu etine gelirsek, onları 4 ila 12 ay boyunca dondurabiliriz.
  • Tavuk, hindi ve diğer kanatlı etleri dondurucuda 9 ila 12 ay dayanabilir.

Düşük sıcaklıklarda bakteri üremesini durdururuz, ancak oksidasyon reaksiyonlarını durduramayız. Ve yavaş olsa da yağın bozulma süreci devam eder.

Gıdanın bozulma sürecinin bu sürekliliği, etlerin besin değeri kaybının ana nedenlerinden biridir.

Food Science and Technology dergisindeki bir makale tam da bunu belirtiyor. Bozulma süreci, donmuş etlerin lezzetini, dokusunu ve renklerini etkiler. İlk bakışta fark etmesek de eti tüketmezsek bir noktada bunun olacağını bilmeliyiz.

Etin kalitesini korumak için ipuçları

buzdolabını düzenleyen kadın
Yiyeceklere kolay erişebilmek için buzdolabını toplamanız şiddetle tavsiye edilir.

Dondurulmuş etlerin kalitesini korumak ve besin değerlerinin bir kısmını kaybetmemek için, iyi durumlarını en üst düzeye çıkarmamıza yardımcı olacak bazı küçük ipuçlarını dikkate almalıyız:

  • Dondurucuyu doğru sıcaklığa ayarlayın: Bu sayede etin daha hızlı donmasını sağlarsınız.
  • Donmuş gıdaları vakumlayın: Donduracağınız etleri streç filme sarmalı veya uygun kaplarda tutmalısınız. Aksi takdirde su kaybetme, kötü kokuları emme, kuruma veya buz yanması riski taşırlar.
  • Eti küçük paket ve porsiyonlara ayırarak dondurun: Çok büyük parçaları dondurduğumuzda ürünün merkezinin donması daha uzun sürer ve tazeliğini kaybeder. Ayrıca, gıdada çözüldüğünde yapılarını kıran ve özelliklerini bozan buz kristalleri oluşabilir.
  • Görünür yağları etten ayırın: Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dondurma işlemi yağların bozulma sürecini durdurmaz ve onları bozabilir.
  • Pişmiş et veya et yemeklerini hava geçirmez plastik veya cam kaplarda dondurun: Dondurucuya koymadan önce soğumalarını beklemeniz gerekir.

Dondurucunuzun dağınık olmamasını istiyorsanız, her paketin üzerindeki içeriği ve dondurma tarihini etiketlemek ve ayrıca dolabınızı düzenli tutmaya çalışmak önemlidir. Bu şekilde, arkada ya da altta kaldığı için gözünüzden kaçabilecek ve bulduğunuzda artık iyi durumda olmayan eti atmak zorunda kalmazsınız.

Daha fazlasını öğrenin: Haftada Ne Kadar Et Yemelisiniz?

Eti doğru şekilde çözdürmek

Etin donma koşullarına dikkat etmek, onu nasıl doğru bir şekilde çözeceğimizi bilmemize yardımcı olacağı için önemlidir. İş çözdürmeye gelince bozulmasına neden olacaksak, eti çok iyi bir şekilde hazırlayıp dondurmamız ve sağlıklı bir şekilde muhafaza etmemiz hiçbir işe yaramaz.

Dondurulmuş etler soğukta çözülmelidir. İşlemi hızlandırmak için onları oda sıcaklığında veya bir ısı kaynağının yakınında bırakmak iyi bir fikir değildir.

Current Opinion in Infectious Diseases dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu, sağlıkla ilgili patojenik bakterilerin büyümesini teşvik edebilir.

Dondurulmuş eti çözmenin en iyi yolu, buzdolabında yaklaşık 24 saat bekletmektir. Veya önceden planlamadıysanız, mikrodalga fırınınızdaki buz çözme işlevini kullanabilirsiniz.

Unutulmaması gereken şey, etin bir kez buzu çözüldükten sonra hemen pişirilmesi gerektiğidir. 4 ile 6 derece arasındaki sıcaklıklara yaklaştığında donmadan önce ette var olabilecek bakteriler çoğalmaya başlar.

Piştikten sonra hemen tüketemeyeceğinizi görürseniz, pişmiş et parçalarını tekrar dondurabilirsiniz. Ancak buzu çözülmüş bir çiğ gıdayı asla tekrar dondurmayın.

Etin raf ömrünü uzatmak için dondurun

Kaliteli donmuş etin tadını çıkarmak istiyorsanız, taze et alıp kendiniz dondurmanız, donmuş et almaktan çok daha iyidir. Büyük bir parça et satın alabilir ve yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını izleyerek dondurabilirsiniz. Halihazırda dondurulmuş et satın almaktansa kendi etinizi dondurursanız, ürünün kalitesini her zaman daha iyi kontrol edebileceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Amaral A.B et al. Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors: a review. Food science and technology. Diciembre 2018. 38(1).
  • Haselbeck AH., Panzner U., Im J., Baker S., et al., Current perspectives on invasive nontyphoidal salmonella disease. Curr Opin Infect Dis, 2017. 30 (5): 498-503.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.