Haftada Ne Kadar Et Yemelisiniz?

Kırmızı et dengeli bir beslenme düzeninin bir parçası olabilir. Ancak, bunu kararınca ve sık olmayan bir şekilde tüketmelisiniz. Güncel önerilerin et tüketimi hakkında ne söylediğini öğrenmek için bu yazımızı okuyun.
Haftada Ne Kadar Et Yemelisiniz?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Beslenme alanında en sık tartışılan konulardan bir tanesi bir kişinin haftada ne kadar et yemesi gerektiğidir. Son yıllarda, hayvansal ürünleri beslenme düzeninizden tamamen çıkararak sağlığınızı iyileştirebileceğinizi söyleyen birkaç vegan iddiası ortaya çıkmıştır.

Ancak bilim bu iddiayı desteklemez, çünkü tüm proteinleri ve tüm gerekli mikro besinleri elde etmek için et tüketimine ihtiyaç olduğunu destekler. Ayrıca sağlıklı beslenmenin temel özelliklerinden biri de çeşitlilik ve beslenme düzeninizi oluşturan gıdaların doğru oranlarda tüketilmesidir.

Bu sebepten dolayı, her gün et ürünleri yememelisiniz. Onun yerine, yumurta ve balıktan da protein almanızı öneriyoruz. Bir haftada ne kadar et yiyebileceğinizi öğrenmek için bu yazımızı okuyun.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Balıkta Cıva: Endişelenmeli Misiniz?

Kırmızı Et Yerine Beyaz Ete Öncelik Verin

İşlenmiş kırmızı et yemenin (tüm kırmızı et çeşitlerini değil) belirli hastalıklara yakalanma riskini arttırdığını doğrulayan bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.

The British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir makaleye göre çok fazla kırmızı et yeme durumunun kendisi kardiyovasküler risk artışı ile bağlantılı olabilir. Ancak, bu ilişki hakkında güçlü bir kanıt bulunmamaktadır ve kesin bir iddiada bulunmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymaktayız.

Her şeye rağmen, kırmızı ettense beyaz ete öncelik vermenizi öneririz. Benzer şekilde, ikinci grup ürünlerden haftada 3-4 kere yiyebilirsiniz, ve kırmızı eti de haftada bir ya da iki kere tüketebilirsiniz.

Farklı et çeşitleri.
Kırmızı et tüketiminizi sınırlandırmalısınız. Bunun yerine yüksek kaliteli proteinler alabilmek için beyaz et yemenizi öneririz.

Balık Yemek Daha İyidir

Son yıllarda araştırmacılar balık tüketiminizi arttırıp et alımınızı azaltmanın genel sağlığınız için olumlu bir alışkanlık olduğu sonucuna varmışlardır.

Yağlı balıklar anti-enflamatuvar özellikleri olan tekli ve çoklu doymamış yağlar içerir, bunların arasında omega-3 yağ asitleri de vardır. 2018 yılında yapılan bir çalışmaya göre bu lipitleri düzenli olarak tüketmek kardiyovasküler riskinizde bir azalma ile bağlantılıdır.

Buna ek olarak, balık proteinlerinin biyolojik değerleri de yüksektir, yani etin değerleri ile aynıdırlar. Bu sebepten dolayı, deniz ürünleri iyi bir yüksek kaliteli besin kaynağıdır. Ayrıca B vitamini ve çeşitli mineraller de içerirler.

Bunu hesaba katarak, şu anda beslenme düzeninizi daha yüksek oranlarda balık tüketmeye doğru yönlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Haftada yaklaşık 3 kez beyaz balık yemenizi öneriyoruz,  yağlı balıkları ise haftada 2 kez yiyebilirsiniz.

Sonuncu ile ilgili olarak, küçük balıklara öncelik vermeniz gerektiğini belirtmemiz de önemli (sardalya gibi), çünkü bu balıkların yağ dokusunda daha az miktarlarda ağır metal bulunur.

İşlenmiş Et Yememelisiniz

Et tüketiminin artmış bir hastalık riski ile ilişkili olduğunu gösteren sağlam bir kanıt olmasa da, işlenmiş ürünler söz konusu olduğunda bu ilişki barizdir.

Bundan dolayı, bu ürünleri tüketiminizi azaltmalısınız, bunlara bir örnek endüstriyel hamburgerler olabilir. Bu tür gıdaların besin değerleri düşüktür ve yenmelerinin riskleri faydalarından çok daha ağır basar.

Çeşitli işlenmiş et ürünleri.
Kırmızı etlerin negatif etkileri olası faydalarından daha ağır basar. Bu sebepten dolayı ne kadar et yediğinizi sınırlandırmalısınız.

Et, Sağlıklı Bir Beslenme Düzeninin Bir Parçasıdır

Bilim bunun aksini belirtmediği sürece, et, sağlıklı beslenme yelpazesine girer. Enerji metabolizması ve anemiyi engellemek için gerekli olan protein, çinko ve B vitaminleri gibi temel besinleri vücudunuza sağlar.

Her şeye rağmen, kırmızı ettense beyaz eti tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Diğer yandan, son yıllarda uzmanlar bunun yerine balık önermeye başlamıştır.

Deniz ürünleri vücudunuza belirli hastalıkları geliştirmeniz riskini azaltabilecek anti-enflamatuvar kapasiteleri olan yağ asitlerinin yanı sıra yüksek kaliteli proteinler de sağlar.

Çeşitli ve dengeli bir beslenme düzenini egzersiz ile birleştirmeyi unutmayın. Bu şekilde sağlıklı bir yaşam sürersiniz, ve vücudunuz da işlevlerini daha verimli bir şekilde yerine getirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carvalho AM., Castro Selem SS:, Machado Miranda A., Marchioni DM., Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. Br J Nutr, 2016. 115: 2011-6.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol 2018. 9: 345-381.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.