Dünya Otizm Günü Hakkında Her Şeyi Öğrenin

Dünya Otizm Günü, Birleşmiş Milletler tarafından kararlaştırıldığı üzere her 2 Nisan'da dünya çapında anılmaktadır. Bu yılın teması bizi otizmli insanlara karşı nezaketin önemini tanımaya davet etti.
Dünya Otizm Günü Hakkında Her Şeyi Öğrenin

Son Güncelleme: 30 Temmuz, 2021

2007’den beri Birleşmiş Milletler 2 Nisan’ı Dünya Otizm Günü olarak ilan etti. Bu günün özel adı Dünya Otizm Farkındalık Günü’dür.

Dünya Otizm Günü, genel nüfus arasında otizm spektrum bozukluklarının varlığı ve bu insanların sosyal içerme olanakları hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Kısacası, sosyal içerme herkesin hakkıdır.

Bu günle ilişkilendirilen bir uygulama, ülkelerin anıtlarını ve tarihi binalarını mavi renkle aydınlatmak anlamına gelen “mavi ışık yak” eylemidir. Mavi renk, otistik insanlar ve aileleri için bir destek amblemidir.

2021’de Dünya Otizm Günü’nün teması “Şefkatle yönetin” idi (Lead with kindness). Bu nedenle, otizmli bireylerin sosyal içermesinin iki ana eksenini kapsar: Eğitim ve istihdam.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistikleri, her 160 bebekten 1’inde bir dereceye kadar otizm spektrum bozukluğu olduğunu tahmin ediyor. Bununla birlikte, otizmin tespiti tüm gezegende eşit olmadığı için bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor, ve gerçek rakam bundan daha büyük olabilir.

Otizm ve otizm spektrum bozuklukları nelerdir?

camdan bakan çocuk
Günümüzde farklı duygulanım dereceleri olduğu için otizm spektrum bozukluklarından söz etmek tercih edilmektedir.

Dünya Otizm Günü, aynı zamanda, durumun bilgisini derinleştirmeye de hizmet eder. Bugün, sadece otizmden ziyade otizm spektrum bozukluklarından bahsetmek tercih edilir.

Bu bozukluklar, değişen sosyal davranış, dil ve iletişimdeki eksiklikler ve aynı zamanda tekrarlayan davranış kalıpları ile karakterizedir. Otistik insanların çevrelerine ve çevrelerine ilgisiz görünmeleri ve başkalarıyla fiziksel temastan kaçınmaları yaygındır.

Bozukluk gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilir, çünkü belirtilerin başlangıcı 3 yaşından önce gerçekleşir. Karakteristiklerinden biri, bu semptomların bireyin hayatının geri kalanında devam etmesidir.

Otistik bir spektrumun varlığı kavramı, farklı derecelerde etkilenme olduğu gerçeğine yanıt verir. Bir çocuk diğerinden daha hafif bir değişime sahip olabilir ve bu onların dış dünyayla ilişkilerini değiştirir ve almaları gereken terapileri de değiştirir.

Dünya Otizm Günü: Şefkat Kampanyası

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, 2021 Dünya Otizm Günü teması “Şefkatle yönetin” idi. Bu, otizm spektrum bozukluğu olan insanları sürekli empati ile tedavi etmek için mutlak bir daveti temsil eder. Aslında, şefkati, eğitim ve iş de dahil olmak üzere toplumdaki herhangi bir alanda uygulayabiliriz.

Bu anlamda, mesafeli etkinlikler, bu değerli birey grubunun farklı sosyal güvencelerle eylemlere dahil edilebilmesi için harika fırsatlar sağlamıştır. Başka bir deyişle, değişen sosyal davranış nedeniyle çevrenin etkileri doğrudan temas olmaksızın katlanılabilir hale getirilebilir.

Bu nedenle şefkat, kapsayıcılık, daha büyük fırsatlar ve otizm spektrum bozukluğuyla karşı karşıya olanlar için belirli görevleri ayarlamak için yeniliğin kullanılması anlamına gelir. Kampanyanın amacı, değişimin bireysel yansıma ile başlaması ve toplumun her köşesine yayılmasıdır.

Şefkat sunun

Genel olarak, dünyadaki her ülkede yaygın şefkat genel hedefine ulaşmak için, Dünya Otizm Günü, dönüşümü hızlandırmak için uygulanabilecek bir dizi özel hedefi teşvik eder.

Autism Speaks’in önerdiği şefkatle liderlik etmenin yolu, çalıştığımız şirketlerde iş başvurusunda bulunan otizm spektrum bozukluğu olan kişilere doğrudan destek vermekten geçiyor. Ayrıca, olumlu kamu politikalarına bağlılığın sağlanması da söz konusu.

Şefkatle öğretin

Dünya Otizm Günü sloganının teşvik ettiği şefkat, öğrenme için de geçerlidir. Yani toplum olarak, onları özelliklerine saygı gösteren bir eğitim sürecine sokmanın bir yolunu aramalıyız.

Dünyada otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için çeşitli pedagojik yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bazıları şunları içerir:

  • Floortime: Stanley Greenspan, Floortime yöntemini tasarladı. Metodolojinin arkasındaki temel fikir, eğitimcinin veya terapistin otizmli çocukla oyunlarında ve çocuğun koşulları altında etkileşime girmesidir. Aktarılacak eğitim kavramları oyun aracılığıyla dahil edilebilir.
  • TEACCH: Bu yöntem, Otistik ve İlişkili İletişim-Engelli Çocukların Tedavisi ve Eğitimi (Treatment and Education of Autistic and Related Communication-Handicapped Children) anlamına gelir. Kişinin eğitim gününü geçirmek zorunda olduğu gerçek fiziksel alan da dahil olmak üzere her iki ortamı koordine eden bir eğitim kurumunda ve çocuğun evinde eğitimi içerir. Genel olarak, bir görev çizelgesi hazırlamayı içerir.
  • ABA: Uygulamalı davranış analizi, dikkati ve konuşmayı teşvik etmeye odaklanır. Daha çok geleneksel eğitimi desteklemek için bir metodoloji olarak kullanılır.

Daha fazlasını öğrenin: Otizmin En Yaygın 5 Belirtisi

Şefkatle bağlanın

Otistik bireylerin kahramanca hikayelerini çoğaltarak, etkili tedavi kılavuzlarını paylaşarak ve destek topluluğunda bir artışı teşvik ederek yapılabilecek ağlardan gelen bilgilerin genişletilmesine odaklanır.

Şefkatle ilgilenin

Bu durumda, uzmanlaşmış otizm müdahale ekipleri, desteği teşvik etmek ve tedavilerin iyileştirilmesi için hem hastane hem de araştırma ağlarını teşvik etmek için otizm toplulukları arasındaki iletişimi güçlendirerek yardım sağlayabilir.

Dünya Otizm Günü: “Çalışabilirim”

otizm ve el işleri
Dünya Otizm Günü bizi bu durumdaki insanlar için iş fırsatlarını artırmaya çağırıyor.

Autismo Europa organizasyonu, otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin yaklaşık %80’inin işsiz olduğunu tahmin ediyor. Bu, otistik bireylerin yaşam kalitesini zorlaştıran devasa bir rakam.

Neyse ki, düşük işlevli otistik kişilerin çalışmalarını desteklemek için kullanılan bir seçenek, uğraşı terapisidir. Düşük işlevsellik, hastanın dış dünyayla ilişki kurma olasılığının azalması anlamına gelir.

Otizm spektrum bozukluğu olan bir kişinin gerçek olanaklarına uyum sağlayan atölye çalışmaları şeklinde ergoterapi uygulanabilir.

Öte yandan, kişi yüksek işlevli otizme sahipse, yani dış dünyayla daha fazla etkileşime girebiliyorsa, o zaman başka seçenekler de vardır. Aslında, sıradan şirketlere dahil edilmelerini düşünmek bile mümkündür.

Esasen, bu vakalar için en yaygın destek, otistik kişiye görevlerinde rehberlik eden eğitimli bir operatörün eşlik etmesidir. Bu operatör, bireyin işinde yardımcı olur ve işverenleri ve diğer iş arkadaşlarıyla ilişkilerinde onlara yardımcı olur.

Önceki temalar

Dünya Otizm Gününün ilerleyişi, çeşitli ülkelerde daha önceki belirli temaların her biri tarafından işaretlenmiştir. Aşağıdaki listede önceki temalardan örnekler bulacaksınız:

  • “Otizm konuşuyor: Dinleyin”
  • “Otizm Farkındalığı”
  • “Otizmin unutulmuş yarısı”
  • “Otizm engeli içindeki yeteneği kutlamak”
  • “Kapsayıcı eğitimin kapılarını aralıyor”
  • “İstihdam: Otizm avantajı”
  • “Otizm ve Gündem 2030: Kapsayıcılık ve Nöroçeşitlilik”
  • “Özerklik ve kendi kaderini tayin hakkına doğru”
  • “Otizmli kadınları ve kızları güçlendirmek”
  • “Yardımcı teknolojiler, aktif katılım”
  • “Öğrenebilirim. Çalışabilirim”

“Şefkatle yönetin.”

Şefkat teması, şefkatle karşılama, otizm dostu adaptasyon ve sosyal içermenin otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin yaşamlarını nasıl etkilediği konusunda farkındalık yaratmanın önemine odaklanıyor.

Dünya Otizm Gününe nasıl katılabilirim?

Bağışlar, ücretsiz terapi günleri ve sevgi işaretleri, Dünya Otizm Gününün bir parçası olmak için her zaman iyi seçeneklerdir. Ayrıca “Mavi Işık Yak” (Light It Up Blue) adlı bir şefkat kampanyası var.

Bu girişim, bu dikkate değer ve değerli grup için bir destek ve anlayış işareti olarak mavi giysiler giymekten ibarettir. Ayrıca, para toplamaya yardımcı olacak bir eylem olan resmi Otizm Konuşuyor kıyafetlerini edinme olasılığı da var.

Son olarak, sosyal ağlar, otistik toplumun karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında farkındalık yaratma görevinde temel araçlar arasındadır. Aslında sevgi dolu mesajların yanı sıra #LightItUpWithKindness ve #LightItUpBlue gibi fotoğraflı etiketler de faydalıdır.

Otizmi görünür kılmak

Dünya Otizm Günü, otizm spektrum bozukluklarının görünür kılınmasına hizmet etmelidir. OSB’nin etkilediği insan sayısı oldukça fazladır.

Dolayısıyla bu bireyleri eğitime ve iş dünyasına dahil edemezsek, pek çok insanı gündelik hayatın dışında bırakmış oluruz.

Dünya Otizm Günü için son öneriler

Sonuç olarak şefkat, yalnızca Dünya Otizm Günü ile sınırlandırmamamız gereken çok güçlü bir kaynaktır. Aksine, şefkatimizi yıl boyunca yaymalıyız. Bu, bu şefkati sosyal faydalarını geliştirmeye devam etmek için hem toplumda hem de işte size yakın olan OSB’den etkilenenlere sunmak anlamına gelir.

Aynı şekilde, hayırsever olarak bağış yapmak, bölgenizde gerçekleşen tüm faaliyetlerden haberdar olmak ve gönüllü olmak her zaman yapabileceğiniz eylemlerdir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mayada et al. Global prevalence of autism and other pervasive developmental disorders. Autism Res. 2012 Jun; 5(3): 160–179.
  • Martínez-González, Agustín Ernesto, and José Antonio Piqueras Rodríguez. “Diferencias en la gravedad de los síntomas del Trastorno del Espectro Autista según el contexto educativo”. 2019.
  • Fuquen, Mayerli Stefany Tebar, and Jessica Natalia Díazgranados Beltrán. “La educación de las personas con trastorno del espectro autista”. Horizontes Pedagógicos 21.1. 2019.
  • Conde Sciaroni, Ornella, et al. La inclusión de personas con trastornos del espectro autista en el mercado laboral: Síndrome de Asperger. Diss. Universidad Argentina de la Empresa. 2019.
  • Gómez S, Rivas R y Taboada E. Revisiones sobre el autismo [Reseñas sobre el autismo]. Revista Latinoamericana de Psicología. 2009.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.