Çocuklarda Geç Konuşma: Türleri, Belirtileri ve Sebepleri

İletişim, insanlar üzerinde büyük gelişmelere sebep olan bir şeydir. Ancak, her insan bu yeteneği doğru şekilde veya aynı hızda geliştiremeyebilir. Bugün, çocuklarda geç konuşma türleri, belirtileri ve nedenleri hakkında konuşmak istiyoruz.
Çocuklarda Geç Konuşma: Türleri, Belirtileri ve Sebepleri
María Belén del Río

tarafından incelendi ve onaylandı. biyolog, doktor María Belén del Río.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bebeklerin doğduğu andan itibaren, ihtiyaçları ifade etmeye başlarlar. İhtiyaçlarını gözyaşları ile, gülüşleri ile veya diğer jestler ile gösterirler. Büyüdükçe, iletişimin yeni anlamlarını kullanırlar ve hatta ilk sözcüklerini telaffuz ederler. Ancak, çoğu çocuk dil gelişimlerinde bir çok sebepten dolayı gecikme yaşayabilir. Bunun bir sonucu olarak, kendilerini ifade etmekte ve anlaşılmakta daha zorlanırlar. Bugün, çocuklarda geç konuşma konusuna daha yakından bakacağız.

İletişimde gecikme, çocuğun etkileşimini, kişiliğini ve öğrenme yeteneğini etkileyebilir. Ancak, bu gecikmeler tamamıyla sıra dışı değildir. Aslında, %5 ile %10 oranında okul çağındaki çocukta, konu kendilerini ifade etmek olduğunda bu tür zorluklar görülebilmektedir. Bu istatistik Michigan Üniversitesi Sağlık Departmanın tarafından yapılmıştır.

Çocuklarda Genç Konuşma: Bir İletişim Problemi

Türleri ve Belirtileri

Çocuklarda iki farklı tür konuşma geriliği vardır. Bunlardan ilki alıcı konuşma geriliği, bu türde dilin anlaşılmasında zorluklar olduğu görülür. Ve ikincisi ise, anlamlı konuşma geriliği sözcüklerle iletişim kurmakta zorluk yaşamak anlamına gelmektedir. Bir çok durumda, çocuklar bu iki türün bir kombinasyonunu deneyimlemektedir.

Çocuklarda konuşma geriliğini keşfetmek genellikle biraz zaman almaktadır. Benzer olarak, ebeveynlerin dikkatini çeken belirtiler vardır ve bunlar ebeveynlerin bir problem olabileceği konusunda şüphelenmesine yol açar. Örneğin:

  • 15 ay civarında bebekçe konuşmaların olmaması
  • 2 yaşında konuşmaması
  • 3 yaşında kısa cümleler kurma yeteneğinin olmaması
  • Verilen komutları uygulamada zorluk
  • Kendisine konuşulduğunda reaksiyon vermeyen bir çocuk
  • Kelimeleri telaffuzda ve birleştirmede zayıflık
  • Bir cümle kurarken sözcükleri bir araya getirmede zorluk
  • Kelimeleri cümleye dönüştürmeden öylece söylemek

Çocuklarda Genç Konuşmanın Sebepleri

Çocuklarda geç konuşma, genellikle beyinden kaynaklanmaktadır. Ancak, bazı durumlarda, bazı fiziksel eksikliklerin, sosyal adaptasyon problemlerinin veya öğrenme güçlüklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Temel sebepler aşağıdaki gibidir:

  • İşitme kaybı. İşitme güçlüğü çeken çocuklarda, ayrıca konuşmayı öğrenmede zorluk çok sık görülür
  • Otizm. Tüm otistik çocuklar duygularını ifade etmekte güçlük çekmezler. Ancak, bazen geç konuşma otizmle birlikte görülür.
  • Nörolojik problemler. Serebral palsi ve kas atrofisi gibi durumlar konuşma için gerekli olan kasları etkileyebilir.
  • Çevresel ayrımlar. ihmal, taciz, izolasyon gibi durumlar yaşayan çocuklar nasıl konuşacakları öğrenmekte güçlük yaşayabilirler. Bazen, bu durumlarda, iletişimin eksikliği tercihe bağlı bir durumdur.
  • Konuşma apraksisi. Bu durumda konuşma kasları beyinden gelen sinyallere cevap verememektedir.

Çocuklarda Genç Konuşmanın Tedavisi

Bazen, bu sebeplerin bir sonucu olarak geç konuşmanın görüldüğünü veya basit bir geçici durum olup olmadığını bilmek zordur. Eğer çocuğunuz normal iletişim işaretlerini vermiyorsa, böyle durumlarda, en iyi yol bir pediatri uzmanına danışmaktır. Erkek teşhis hızlı sonuçlar almanızı destekleyecektir.

Sebebe bağlı olarak, pediatri uzmanları geç konuşan çocuk için bir profesyonelin, konuşma terapistinin, psikologun veya hatta bir sosyal hizmetlinin görüşünü alabilir. Bu çocuklar için en iyi şey disiplinler arası bir takımın birlikte çalışarak konuşmayı tetiklemesidir.

Her türlü terapinin başarılı olması için ailelerin dahil olması çok önemli ve gereklidir. Konuşmayı tetikleme veya konmaya dayalı olmayan iletişim formları oluşturma olsun, ebeveynler tüm sürece katılım sağlamalıdır.

Ebeveynler İçin Tavsiyeler

Çocukların doğduğu andan itibaren, onları saran yeni çevrelerindeki her şeyi öğrenmeye başlarlar. Rahimden çıktıktan sonraki ilk duyusal deneyimleri işitseldir. Aslında, rahimde bile 18. haftadan sonra fetus ilk seslerini duymaya başlar. Ve 25 26. haftalarda, bu seslere hareketleri ile karşılık verirler.

Bu sebeple, uzmanlar bebeklerinizle doğar doğmaz hatta doğmadan önce bile konuşmaya başlamanızı önermektedir. Diğer uyaranlar da ayrıca onlar büyüdükçe iletişim yeteneklerinin gelişimi için gerekecektir.

  • Bebek konuşmasına/seslerine sözcükler ve seslerle karşılık verin.
  • Çok erken yaşlardan itibaren onlara şarkı söyleyin.
  • Sesli olarak onlara kitap okuyun. Bebek kitapları ile başlayabilir ve onlar büyüdükçe geliştirebilirsiniz.
  • Her zaman sorularına cevap verin.
  • Çevrenizdeki şeylerin isimlerini onlara öğretin, hatta onlar bebekken ve konuşmaya başlamadan önce.

Sonuç olarak, eğer çocuğunuzun geç konuşmasından şüpheleniyorsanız, bu konuda bir uzmana danışın. Bahsettiğimiz üzere, erken teşhis, çocuğunuzun zorluklarını çözmek için gereken doğru terapinin kapılarını açacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.