Dünya Tütünsüz Günü: Tütün ve Gençler
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) en yaygın bağımlılıklardan biriyle mücadele etmek için bir önerisi olan Dünya Tütünsüz Günü her yıl 31 Mayıs’ta kutlanıyor. 2020 yılındaki vurgu, gençlerin ve onların bu zararlı alışkanlığa maruz kalmaları üzerineydi.
2020 Dünya Tütünsüz Günü için WHO, “Gençleri endüstri manipülasyonundan korumak ve onları tütün ve nikotin kullanımından uzaklaştırmak” sloganını başlattı. Bu nedenle, odak noktası gençler ve onların tütün endüstrisi propagandasına karşı savunmasızlığıdır.
Sigara şirketlerinin reklam için iyi yağlanmış bir mekanizması olduğunu ve ergenlerin mevcut ve gelecekteki pazarlarının büyük bir bölümünü oluşturduğunu biliyoruz. Bunun nedeni, bir kişi erken yaşta sigara içmeye başladığında, büyük olasılıkla bunu bir yetişkin olarak yapmaya devam edecek olmasıdır.
Tütün reklamları, amaçlarına ulaşmak için gerçeği içeren mesajlarla örtüşen mitlerden yararlanır. Bu nedenle, genç bir kişi nikotinin küçük miktarlarda zararlı olmadığına veya birkaç sigaranın tüketilmesinin uzun süreli bağımlılığa yol açmayacağına inanabilir.
Sonuç olarak, farklı kuruluşlar son on yılda sigara içmeyi caydırmak için birçok önlem aldı, ancak bunlar hala yeterli değil. Ne yazık ki milyonlarca doları hareket ettiren bir sektörle karşı karşıyayız ve bunu durdurmak kolay değil.
Okumaya devam edin: Çocuğunuzun Uyuşturucu Kullandığını Nasıl Anlarsınız?
Küresel bir sorun olarak tütün
WHO’nun resmi rakamlarına göre, sigara nedeniyle yılda 8 milyon ölüm meydana geliyor. Bunların arasında yaklaşık 1 milyonu sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklanmaktadır.
Sorun aynı zamanda, sigara içenlerin dağılımını gözlemleyerek de görebileceğimiz gibi, sosyo-ekonomik bir sorundur. İstatistiklere göre, dünyadaki sigara içenlerin yüzde sekseni düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
Bu nedenle, Dünya Tütünsüz Günü, nikotinin komplikasyonlarıyla başa çıkmanın sağlık sistemlerine maliyetinin ne kadar büyük olduğunun altını çiziyor. Ve bu, sağlık sistemleri kötüleşen yoksul ülkelerde en belirgindir.
Çocuklarda ve gençlerde bu kötü alışkanlık çeşitli yönlerden endişe vericidir. Örneğin, çocukların işçi olarak çalıştığı ve nikotin ile doğrudan deri yoluyla temas ettiği tütün üretim alanları vardır.
Çocuklar ayrıca, risk faktörlerini hızlandıran ölümcül dumanı teneffüs eden pasif içicilikten de muzdariptir. Tahminlere göre, her yıl yaklaşık 65.000 çocuk bu inhalasyondan kaynaklanan sorunlar nedeniyle ölüyor.
Dünya Tütünsüz Günü: Pazarlama stratejilerinin açıklanması
Tütün şirketleri, ürünlerini satabilmek için pazarlama stratejileri kullanır. Bu nedenle, 2020 Dünya Tütünsüz Günü, genç nesiller üzerindeki ikna edici etkilerinin altını çizdi.
Tekniklerden biri, sigaradan kaynaklanan düşük bir hastalık riskini ima eden mesajların yayılmasından oluşur. Gençler, örneğin günde sadece bir sigara kullanmanın zararı olmadığı veya elektronik versiyonlarının sağlıklı olduğu mesajını duyarlar.
Diğer bir teknik ise başarıyı ifade eden reklam imajıdır. Gençlerin hayran olduğu ünlüler veya kişilikler sigara içtiğinde, belirli bir markanın tüketimini teşvik ettiğinde veya elinde bir sigarayla göründüğünde, gençlerin sigara içmesi için üstü kapalı bir mesaj vardır.
Endüstri, zamanla alışkanlığı sürdürmek ve gençleri cezbetmek için üretimi de değiştirdi. Örneğin tütüne sakızlardakine benzer tatlar eklediler ve sigaraları stratejik olarak bakkallara yerleştirdiler.
Tütün şirketlerinin yasal mekanizmaları da bu şirketlerin ayakta kalmasında temel rol oynuyor. Güçlü avukat organları aracılığıyla, dağıtımlarını ve satışlarını engelleyen ve önleyici tedbirleri geciktiren ulusal mevzuata itiraz ediyorlar.
Daha fazlasını öğrenin: Sigara İçmenin Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri
Gençler arasında sigara nasıl önlenir?
Neyse ki, ergenler arasında sigara içmeyi önlemek için yetişkinlerin alabileceği birkaç önlem var. Dünya Tütünsüz Günü bizi çocuklarımız için sorumluluk almaya çağırıyor.
Kişisel örnekler en güçlü ölçüdür. Hem eski sigara içenlerin tanıklığı hem de ailenin evde tütün dumanına izin vermeme kararı önleyici unsurlardır.
Çocukların ve ergenlerin gördüklerinin düzenlenmesi de önemlidir. Tüketimi teşvik eden propaganda konusunda onları uyarabilmek ve aldatıldıklarını anlatabilmek, manipülasyonu anlamaları ve bununla yüzleşebilmeleri için bir adımdır.
Ergen sigara tiryakilerine arkamızı dönmemeliyiz. Yetişkinlerden alışkanlıktan vazgeçmeleri için tavsiyeler ve teşvikler kesin olmalıdır. Sigara karşıtı tavsiyelerin etkinliğini hafife alamayız ve bunu sunmak hiç kimse için ekstra bir maliyet gerektirmez.
Dünya Tütünsüz Günü İletişimi
Sonuç olarak, 2020 Dünya Tütünsüz Günü yetişkinler ve gençler arasındaki iletişimi geliştirmeyi amaçladı. Ve bu iletişimden çocuklarımızı sigaranın tehlikelerine karşı korumamıza yardımcı olacak bir bağ doğacak. Bu nedenle ergenlerle konuşmak, onların sağlığını korumanın ve onları sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye teşvik etmenin en iyi yoludur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ariza, Carles, and Manel Nebot. “La prevención del tabaquismo en los jóvenes: realidades y retos para el futuro.” Adicciones, 16 (Supl. 2) (2004): 359-378.
- García Roche, René G., et al. “Influencia familiar en el tabaquismo de los adolescentes.” Revista Cubana de Higiene y Epidemiología 46.3 (2008): 0-0.
- García, M. Torrecilla, et al. “Jóvenes y tabaco: prevalencia, patrón y actitud ante el consumo de tabaco.” Anales de pediatría. Vol. 60. No. 5. Elsevier Doyma, 2004.