Düşük Sodyum Diyeti Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Şey
Düşük sodyum diyetleri, çok miktarda sodyum içeren gıdaların tüketimini sınırlayan diyetlerdir.
Genellikle bu tür diyetler uygulamaya karar veren (veya karar vermesi gereken) insanlar, yüksek kan sodyum seviyeleri nedeniyle kötüleşen durumlardan muzdarip olan insanlardır. Bu durumlardan bazıları yüksek tansiyon (hipertansiyon), böbrek hastalığı veya kalp yetmezliğidir.
Şimdi düşük sodyum diyetleri hakkında dört önemli gerçeği paylaşacağız. Hadi başlayalım!
İnsanlar neden sodyuma ihtiyaç duyarlar?
Sofra tuzunun %50’si sodyumdan oluşur, geri kalan element ise klorindir. Bu nedenle, sofra tuzu kimyasal olarak sodyum klorür olarak bilinir.
Tuz, beslenmenizdeki en büyük sodyum kaynağıdır. Bununla birlikte, bu mineralin küçük bir bölümünü gıdalar ve üretim süreçleri sırasında gıdalara eklenen tuz ile alıyorsunuz.
Sodyum yaşamımız için gerekli olmasına rağmen, vücudun sadece küçük bir miktara ihtiyacı vardır. Çok fazla tuz tüketmek sağlığa zararlı olabilir.
Bu mineral, vücudun yeterince su almasını sağlamak, hücre değişiminin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve kan homeostazını korumak ve benzeri hayati işlevlerin yerine getirilmesi için gereklidir.
Bir yiyeceğin sodyum oranı düşük olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Bir yiyeceğin sodyum açısından düşük veya zengin olup olmadığını anlamak için, besinlerin sodyum miktarının belirtildiği etiketleri okumak önemlidir.
Sodyum miktarı miligram (mg) olarak ifade edilir. Günlük besin değerinin yüzdesel olarak ifade edildiği gıda etiketlerinde görünen sütunlar, bir yiyeceğin içerdiği her bir besininin değerini gösterir.
Bu bağlamda, sodyum oranı düşük gıdalar vücudun bu minerale olan günlük gereksiniminin % 5’ine sahip olan gıdalardır. Öte yandan, bu oranı % 20 veya daha fazla olanlar, sodyum oranı yüksek gıdalar olarak kabul edilir.
Gıda etiketlerinde görebileceğiniz diğer ifadeler:
- Sodyum içermez. Servis başına 5 mg’dan az sodyum.
- Çok düşük sodyum oranı. Servis başına 35 mg veya daha az sodyum.
- Düşük sodyum. Servis başına 140 mg veya daha az sodyum.
- Azaltılmış sodyum. Servis başına normal tipten en az %25 daha az sodyum.
- Tuzsuz veya tuz eklenmemiş. Gıda işleme sırasında ilave tuz ilave edilmemiştir. Bununla birlikte, yiyeceğin kendisi hala sodyum içerebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Böbrek Sağlığını Korumak için Sodyum Dengeleyici 7 Yiyecek
Düşük sodyum diyetinin avantajları
Yukarıda belirttiğimiz gibi, hayati fonksiyonların sağlanması için tuz için gereklidir, ancak bu, sadece doğru miktarlarda alındığında geçerlidir. Sodyumun sürdürülebilir seviyelere düşürülmesi veya sadece gıdalardaki doğal tuzun tüketilmesi çok faydalıdır. Aşağıda, bu faydaların bazılarını listeliyoruz:
- Kan basıncını düşürür. Aşırı sodyum alımı kalp hastalığı için bir risk faktörü olan hipertansiyona yol açabilir.
- Bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu yeme alışkanlıklarını benimsemek kabızlığı veya sıvı tutulmasını hafifletebilir.
- Kilo kaybına yardımcı olur.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?
Düşük sodyum diyetinde denge nasıl bulunur
Düşük sodyum diyetleri, aşırı tuzun neden olduğu tüm komplikasyonlardan kaçınmamıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, zaten bildiğimiz gibi, sodyum vücudumuzun düzgün çalışması için gereklidir. Bu nedenle, bir denge bulmalıyız.
Bunun için bazı öneriler:
- Yemek pişirirken tuz kullanmayın. Gıdalar doğal olarak tuz içerir. Yiyeceklerin lezzetini arttırmak için sirke, baharat veya limon kullanabilirsiniz.
- Pişirme yönteminizi değiştirin. Pişirme yöntemleri genellikle gıdaların doğal lezzetini ortadan kaldırır. Yiyecekleri buharda nasıl pişireceğinizi, “en papillote” veya alüminyum folyoya nasıl saracağınızı öğrenin.
- Daha yoğun zeytinyağları arayın. Daha fazla ilişkili fayda sağlar ve beslenmenize ekstra bir dokunuş katar.
- Son olarak, tuz içeriğini azaltmanın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tasarlanan sağlıklı bir yaşam tarzının hedeflerinden biri olduğunu unutmayın. Sodyum alımıyla ilişkili bir hastalığınız varsa, doktorunuz sizin için en iyi diyeti önerebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
- O’Donnell M., Mann JFE., Schutte AE., Staessen JA., et al., Dietary sodium and cardvioascular disease risk. N Engl J Med, 2016. 375 (24): 2404-2406.