Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?

Aşırı tuz ve şeker alımı, çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riskinin artışıyla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bazıları aşırı tuz tüketiminin mi aşırı şeker tüketiminin mi daha kötü olduğunu merak etmektedir. Bu yazıda cevabı keşfedin!
Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Uzun yıllar boyunca, doktorlar aşırı tuz ve şeker tüketimini geniş çeşitlilikte hastalıklarla ilişkilendirmiştir. Aslında, bugün uzmanlar, sağlığı geliştirmek için tüketimlerini sınırlandırmayı tavsiye etmektedir. Bununla birlikte, bazıları aşırı tuz tüketiminin mi aşırı şeker tüketiminin mi daha kötü olduğunu merak etmektedir.

Uzun bir süre, insanlar tuzlu yiyeceklerin ve yağların çok sayıda hastalıktan sorumlu düşündüler. Ancak, bilim ve gıda çalışmaları ilerledikçe, bu fikirlerin çoğu geçersiz hale gelmiştir.

Günümüzde doktorlar birçok karmaşık hastalığı aşırı şeker tüketimine bağlamaktadır. Peki hangisi daha kötü? Aşağıda, bu konuyu ayrıntılı olarak tartışıyoruz.

Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?

Tuz

Tuz eskiden ateroskleroz ve yüksek kan basıncı ile ilişkilendiriliyordu. Gerçek şu ki, Amerikan Tıp Dergisi tarafından yayınlananlar gibi en son makaleler bu ilişkiyi sorgulamaktadır.

Tuz, yaşam ve sinir uyarılarının iletimi için gerekli bir elementtir. Şekerden farklı olarak, insanlar vücudun hayati fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için minimum miktarda tuz tüketmelidir.

Dahası, vücut onu endojen olarak sentezlemeye hazır değildir. Beslenme programınızın her aşamasında tuz tüketmelisiniz. Bu bağlamda, yeteri kadar tuz tüketmemek, bir kısmı tiroid bezi ve patolojileri ile bağdaştırılan çeşitli komplikasyonlarla ilişkili olabilir.

Daha önce tuz tüketimi ile ilişkilendirilen problemler artık sağlıksız bir yaşam tarzı ile ilişkilendirilmektedir. Obezite, hareketsiz bir yaşam tarzı ve yüksek kalorili diyetler ateroskleroz için risk faktörleridir. Ek olarak, bu sağlıksız durumlar kan basıncını değiştirebilir.

aşırı tuz tüketimi

Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak önemli olmakla birlikte, vücudun bazı hayati fonksiyonları düzgün bir şekilde yerine getirebilmesini sağlamak için minimum miktarda tuz tüketmek de önemlidir.

Kaçırmayın: Hipertansiyonu Kontrol Etmek için 5 Doğal Gıda

Şeker

Bu, gıda endüstrisinin tercih ettiği bileşenlerden biridir. Lezzeti ve dokusu nedeniyle, çoğu işlenmiş ürün şeker içerir. Dünya Sağlık Örgütü gerekli minimum miktarda şekeri belirlemese de, önerilen maksimum miktarı belirler.

Şeker çoğunlukla yaşamın sürdürülebilmesi ve enerji metabolizması için gerekli bir madde olan glikozdan oluşur. Bununla birlikte, vücudun proteinlerden ve yağ asitlerinden kendi başına sentezleyebileceği bir besindir. Bu nedenle, gerekli değildir.

Gereksinimlerin spor durumlarında değişiklik gösterdiği düşünülse bile, mevcut nüfusun şeker tüketimi önerilen miktarın çok üzerindedir.

Bu yüksek tüketim, aşırı kilo ve obezite olasılığının artmasıyla ilişkilidir. Ayrıca, PLoS One dergisinde yayınlanan bir çalışmada belirtildiği gibi, diyabet ve bazı kanserler gibi birçok karmaşık hastalık için de açık bir risk faktörüdür.

Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?

Kesinlikle şeker tüketimi daha kötüdür. Çünkü önemli bir besin maddesi değildir ve tüketimi çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilmektedir. Sadece spor durumunda gerekli bir besin maddesi haline gelir, ancak bu durumlarda tuz da gerekli bir besindir.

Şeker alımınızı azaltmak veya hatta diyetinizden şekeri tamamen kesmek, birçok sağlık yararına sahiptir. Her şeyden önce, diyabet artık endemik bir hastalık olmaktan çıkar.

Dahası, bu obezite oranlarını ve sonuç olarak kalp problemleri gibi birçok ilişkili sorunun riskini azaltacaktır. Ayrıca, bu, sindirim sistemi ile ilişkili bazı kanserlerin insidansını azaltacaktır.

beyaz şeker

Uzmanlar, yüksek bir şeker alımını artan kronik hastalık riski ile ilişkilendirir. Tuzdan daha kötüdür, çünkü gerekli değildir ve diyetinizden kesmek birçok yönden size fayda sağlayabilir.

Daha fazlasını keşfedin: Şeker Yeme İsteğini Kontrol Etmek İçin 5 Tavsiye

Şeker tüketiminizi nasıl azaltırsınız?

Şeker alımınızı azaltmaya çalıştığınızda karşılaşabileceğiniz ana sorunlardan biri damak zevkinizin duruma alışmasıdır. Yapılacak en iyi şey, çok şekerli işlenmiş ürünleri şekersiz versiyonlarıyla değiştirmeye başlamaktır.

Daha sonra, onları tat vermesi için şeker kullanmadan evde yapmaya başlamak mükemmel bir seçim olabilir. Meyveleri kullanmak, yemeklerinizi tatlandırmanın harika bir yoludur. Şeker içermelerine rağmen, normal sofra şekerinden çok daha az şeker içerirler.

Başlangıçta damak tadınızın işlenmiş gıdalardan hoşlanması nedeniyle sizin için gerçekten zor olacaktır. Bununla birlikte, nihayetinde, endüstriyel ürünleri tüketme “gereksiniminiz” ortadan kalkacak ve daha iyi bir sağlık durumuna ulaşacaksınız.

Her durumda, aşırı şeker tüketiminin mi yoksa tuz tüketiminin mi daha kötü olduğu konusundaki tartışmalarla ilgili olarak, gerçek şu ki hiçbir besini fazla oranlarda tüketmemelisiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey, tüm yiyecekleri ölçülü tüketmektir.

Bu nedenle, esnek bir diyet sorumlu bir şeker ve tuz alımına izin verir. Belki de bu diyetler, yiyecek söz konusu olduğunda sağlığı zevkle birleştirmek için en iyi seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
  • Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
  • Erickson J., Sadeghirad B., Lytvyn L., Slavin J., Johnston BC., The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: a systematic review. Ann Inter Med, 2017. 166 (4): 257-267.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.