Şeker Yeme İsteğini Kontrol Etmek İçin 5 Tavsiye

Şekeri aşırı miktarda tüketmek sağlığınız için zararlıdır. Bu 5 ipucu şekerli bir şeyler yeme isteğinizi kontrol etmenize ve totalde şeker alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. 
Şeker Yeme İsteğini Kontrol Etmek İçin 5 Tavsiye
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Şeker yalnızca kilonuzu etkilemez. Aynı zamanda ruh halinizi de etkiler. Şeker tüketimini azaltmayı düşünürken beklendiğinden daha zorlu bir süreç olabileceğini unutmayın. Çünkü şeker yeme isteği yaygın olarak görülen bir durumdur.

Peki, şeker yeme isteğinizi nasıl kontrol edebilirsiniz?

İster inanın ister inanmayın, bir kişi kolaylıkla şekere bağımlı hale gelebilir. Bu durumun onun sağlığı üzerinde çok büyük etkisi vardır ve bir bağımlılık olarak kabul edilir. Rafine şeker, onu günlük olarak tüketme isteği duymamızı sağlayacak bir kimyasal bağımlılık yaratabilir.

Aşağıda tatlı yeme isteğinizi kontrol edebilmeniz için size bazı ipuçları vereceğiz.

Tatlı Yeme İsteğini Kontrol Etmemenin Sonuçları

1. Şeker diş sağlığınızı bozar

çürük diş ağız

Şeker, diş minesini tahrip eden bakteriler içerir.

Tufts Üniversitesi (ABD) Diş Hekimliği Fakültesi’nde profesör olarak görev yapan Carole Palmer’a göre dişte çürüğe yol açan bakteriler basit şeker ile besleniyorlar.

Daha sonra da diş minesini bozan bir asit üretiyorlar. 

2. Kontrolsüz açlığa yol açabilir

Yapılan bazı çalışmalarda fruktozun (bir basit şeker türü) leptin hormonunu etkilediği anlaşıldı. Leptin açlık hissini kontrol eden bir hormon.

Bu çalışmalara göre fruktozun kronik tüketimi leptinde rezistansa neden oluyor. Bu da kişinin açlık karşısında kontrolünü kaybetmesine katkı sağlıyor.

3. Kilo alımını artırır

donut elma tartılan kadın

Bol miktarda basit şeker içeren yiyecekler oransız bir şekilde kalori alımını artırırlar.

Yapılan pek çok çalışma yüksek şeker içeriği olan yiyeceklerin yüksek kalorilere sahip olmalarına rağmen açlığı tatmin etmedeki yeteneklerinin düşük olduğunu göstermiştir. Tersine, az şeker içeren yiyecekler ise açlık hissini daha fazla azaltıyorlar.

Bu çalışmalara göre kilo vermek isteyen kişilere işe öncelikle yüksek şeker içeriği olan gıdaları tüketmeyi azaltarak başlamaları öneriliyor. Bununla birlikte bilim adamları ve tıp hekimleri obezitenin çok yönlü bir hastalık olduğu ve tek sebebinin aşırı şeker tüketimi olmadığı konusunda hemfikirler.

4. Diyabet riskini artırır

Diyabet gelişimindeki önemli faktörlerden biri de gazlı içeceklerin, enerji içeceklerinin, tatlıların ve diğer şekerli yiyeceklerin tüketilmesidir. Bu içeceklerden günde bir iki bardak tüketenlerin tip 2 diyabet geliştirme riski diğer insanlara göre çok daha fazladır.

Bu çok şekerli içeceklerin tüketimi diyabetin yanında kilo alımına da yol açar.

5. Kötü beslenmeye yol açabilir

İhtiyaçları olan kalorinin yüzde 18’ini şeker tüketerek alan insanların vücudunda folik asit, kalsiyum, demir, A ve C vitamini gibi önemli elementlerin eksik olduğu görülebilir.

Tatlı yeme isteğini kontrol etmek için ipuçları

1. Şeker yeme isteğini kontrol etmek için daha fazla protein tüketin

proteinli yiyecekler şeker yeme isteği

Protein yemek şeker yeme isteğini kontrol altına almaya yardımcı olur.

Şekerli yiyeceklerin yerine protein tüketmek kan şekeri seviyesini dengelemenin en iyi yollarından biridir. Hatta yediğiniz yiyeceğe bağlı olarak, protein açısından zengin bir yemek şeker emilimini azaltıp glikozun aniden yükselmesini önleyebilir. Bu da şeker yeme isteğinizi azaltacaktır.

Ancak protein yemekten kastımız gün boyu pirzola yenmesi değildir. Bakliyat, mercimek, fasulye, balık, yumurta ve süt ürünleri de tüketebilirsiniz.

2. Lif alımınızı artırın

Lif açısından zengin yiyecekleri yemek kolay bir yöntemdir. Ancak şeker yeme isteğini azaltmak için kuru yemiş, keten tohumu, meyve ve sebze gibi doğal çözülebilir lif içeriği yüksek olan yiyecekleri seçmelisiniz.

Bu yiyeceklerdeki lif sindirim hızını yavaşlatır. Sonuçta da kan şekeri seviyesi dengelenir. Bu, şeker yeme isteğini ve diyabet riskini etkili bir şekilde azaltır.

Yüksek lifli beslenmenin bir diğer faydası da daha uzun süre tok hissedecek olmanızdır. Çünkü bu tür yiyecekler daha yavaş sindirilir.

3. Şeker yeme isteğinizi azaltmak için keskin tatlı yiyecekleri tercih edin

Canımız tatlı bir şey istediğinde, bu istekle savaşmanın en iyi yollarından biri keskin tadı olan bir şey yemektir. Tadı böyle olan yiyeceklerin pek çoğunun probiyotik veya organik asit içeriği yüksektir. Bunlar iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olurlar.

Suya limon veya lime eklemek de iyi bir çözüm olabilir. Bu meyvelerdeki asitler sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur. Böylece kan şekeri seviyesinin dengede kalmayı sürdürmesine ve tatlı yeme isteğini önlemeye yardımcı olurlar.

4. Tatlı yeme isteğini önlemek için dinlenin ve iyi uyuyun

uyuyan mutlu kadın

Yorgun hissettiğimizde, yorgunlukla savaşmak için şekerli yiyecekler yemeye meyilli oluruz. Bu yüzden iyi bir şekilde dinlenirseniz tatlı yeme isteği yaratan bu faktörü elemiş olacaksınız.

5. Dikkatinizi dağıtacak şeyler yapın

Son olarak ne zaman canınız tatlı istese başka bir şey düşünmeye çalışın. Bu istek genellikle 10 ile 20 dakika arası sürer. Yani eğer dikkatinizi dağıtmayı başarırsanız, isteğiniz kaybolacaktır. Bu alışkanlığı pratik ettikçe, istenmeyen tatlı yeme arzusunu unutmanız o kadar kolaylaşacaktır.

Kapsamlı olarak konuşmak gerekirse, şekeri aşırı tüketmek sağlığımız için zararlıdır. Bu 5 tavsiye tatlı yeme isteğinizi kontrol altında tutmanıza ve totalde şeker alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.