Böbrek Sağlığını Korumak için Sodyum Dengeleyici 7 Yiyecek

Önemli olan sodyumdan kaçınmak değil, tüketimine dikkat etmek ve her zaman daha taze ve daha doğal yiyecekleri tercih etmektir. 
Böbrek Sağlığını Korumak için Sodyum Dengeleyici 7 Yiyecek
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Böbrek sağlığını korumak için sodyum tüketimi konusunda dikkatli olmanız önemlidir. Bu yazımızda, sodyum seviyesini dengeleyen yiyecekleri paylaşıyoruz. 

Kulağa ilginç gelse de sodyum, gün içinde yediğimiz hazır ve endüstriyel yiyeceklerin neredeyse hepsinde bulunur. Marketlerde satılan meyve suları ve karbonatlı içecekler de bunlara dahildir.

Aşırı miktarda sodyum tüketmek, yüksek tansiyon, kemik, sindirim, kalp damar ya da cilt problemlerini de beraberinde getirir. 

Her ne kadar sodyum tüketiminize dikkat etmeniz gerekse de, sodyumu tamamen hayatınızdan çıkarmak gibi bir hataya düşmemelisiniz. 

Bu mineralin hücresel metabolizma için çok önemli olduğunu unutmayın. Kas kontradiksiyonunu giderir ve vücuttaki “asit-baz” dengesini düzene sokar.

Dahası, bu mineralin büyük bir bölümü idrar, dışkı ve ter yoluyla vücuttan atılır.

Bu yüzden sodyum minerali oldukça önemlidir. Ancak yine de vücudunuzun bazı fonksiyonları yerine getirmesi ve özellikle böbrek sağlığını korumak için aldığımız sodyum miktarının dengeli olması gerekir. 

Yazımızın devamında sodyum seviyesini dengeleyerek böbrek sağlığını korumak için size yardımcı olacak 7  yiyeceği keşfedebilirsiniz.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Sodyum Seviyesini Dengeleyen Yiyecekler

1.Ananas

Bu lezzetli meyvenin en önemli yararları arasında idrar söktürücü olması ve iltihap önleyici özelikler taşıması bulunmaktadır. 

  • Lenf sistemine iyi gelir, bakır ve magnezyum açısından zengindir. Bu iki mineral, vücuttaki fazla sodyumun dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • Aynı zamanda içerdiği bromelayin ve C vitamini, vücutta fazla sodyumun birikmesi sonucu oluşan iltihaplanma sürecini azaltarak böbrek sağlığına katkı sağlar. 

Her zaman doğal sebze ve meyveler tüketmeye özen gösterin. Bu yüzden pakette satılan ananaslardan kaçının.

Ayrıca ananası yemeklerinize eklemek için hayal gücünüzü kullanmaktan çekinmeyin.

2. Güvey otu

güvey otu

Güvey otu, harika bir baharat ve tuzun muadilidir. 

Unutmayın: Sodyum, ekmek gibi işlenmiş her türlü yiyeceğin içinde bulunmaktadır.

Her gün yediğiniz ekmekte bulunan tuz miktarını azaltmanın yollarından biri de ekmeğin üzerine bir yemek kaşığı zeytin yağı ile güvey otu eklemektir. Deneyin, çok seveceksiniz.

Güvey otu aynı zamanda, beta-karyofilin içerir. Beta-karyofilin, şişkinliği önleyen ve kan dolaşımını hızlandıran bir maddedir. 

Güvey otunu beslenmenize eklemekten çekinmeyin.

3. Çilek

Düzenli olarak organik çilek yemek, böbrek sağlığını korurken ürik asit seviyesini, kötü kolesterolü (LDL) ve hipertansiyonu düşürür. 

Ancak unutmayın, her zaman organik çilek tercih etmelisiniz. Çilek reçeli ya da paketlenmiş çilek yediğiniz an, farkında olmadan vücudunuza daha fazla sodyum almış olursunuz.

Olgun bir çilek ya da ahududu, ham veya marketlerde satılan dondurulmuş çilek ya da ahududuya kıyasla daha fazla flavanoid içerir.

Mevsimindeyken bu meyvenin yararlarından faydalanmayı unutmayın ve çileğin harika tadıyla birlikte yararlarını tüm ailenizle paylaşın.

4. Enginar

enginar

Enginar, içerdiği vitaminlerle sodyum miktarını azaltarak kan basıncını dengeler. 

Enginarı biraz zeytin yağı ve limon suyuyla tüketebilirsiniz. Bu şekilde karaciğeri temizler; içerdiği asitler, vitaminler ve enzimler sayesinde böbrek sağlığını korur.

5. Kişniş

Kişniş, salatalarınıza ya da çorbalarınıza ekleyerek yararlarından faydalanabileceğiniz çok güçlü doğal bir idrar söktürücüdür.

Yoğun ve orijinal aroması, özellikle bazı yemeklerle çok güzel gider aynı zamanda tuz yerine de kullanabilirsiniz. 

Buna ek olarak, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, yüksek tansiyonun en belirgin etkileri olan baş ağrısı ya da migreni azaltır. 

6. Sarımsak

Mutfağınızsa sarımsak tuzu bulunduruyor musunuz?

Cevabınız hayırsa, hipertansiyona en etkili bu doğal ilacı mutfağınızda kesinlikle bulundurmaya başlamalısınız. Ayrıca bunu sofra tuzu yerine de kullanabilirsiniz.

Sarımsak, herkesin mutfağında bulunması gereken tıbbi özellikleri olan bir yiyecektir.

Antibiyotik olarak görev yapar, hipertanisyonu düşürür ve kalp ve böbrek sağlığını korumak için yardımcı olan alisin enzimini içerir. 

7. Turp

böbrek sağlığını korumak için turp tüketmek

Turbun keskin aroması, tazeleyici tadı ve en az sarımsak kadar faydalı özellikleri vardır. 

Turp, Hint mutfağında oldukça sık kullanılan bir sebzedir. Hipertansiyona iyi gelir.

Turbun harika yararları içerdiği etil asetoastat enziminden gelir. Doğal bir şekilde tüketildiği takdirde bu enzimin yararlarından faydalanabilirsiniz.

Bu sebzeyi “çiğnemek” için harcanan çaba ve keskin aromasını kesinlikle bunlara değer. Sağlığınız üzerindeki yararlarını unutmayın!

Sonuç olarak yukarıda belirttiğimiz gibi, önemli olan sodyumdan kaçınmak değil, tüketimine dikkat etmek ve her zaman daha taze ve daha doğal yiyecekleri tercih etmektir. Başka bir deyişle, denge sağlayan yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.

Kendinize biraz daha iyi bakmaya başlayacak mısınız? 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Quesada I, de Paola M, Torres-Palazzolo C, Camargo A, Ferder L, Manucha W, Castro C. Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Curr Hypertens Rep. 2020 Jan 10;22(1):6. doi: 10.1007/s11906-019-1009-9. PMID: 31925548.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.