Duygularınızı Bastırmak Anksiyetenizi Arttırıyor
Duygularınızı bastırmak işkenceye dönüşebilir. Sonuçta, duygular ifade edilip ışığa çıkmalıdır. İçinizde sıkışıp kalmak için var olmamışlardır.
Anksiyete problemleriniz olduğunda, duygularınızla ilgili de bir probleminiz olabilir. Onları iyi bir şekilde nasıl idare edeceğinizi bilmezsiniz ve bunları ifade etmekte sorunlarınız vardır.
Yalnız olduğunuzda bile saçma sapan ağlıyor musunuz? Çığlık atmaya cesaret edemiyor musunuz, hatta yastık içinde boğulmuş gibi mi hissediyorsunuz? Bu sizseniz, bastırılmış duygularla ilgili bir sorununuz olabilir.
Hangi inançlar sizi etkiliyor?
Duygusal bir probleminiz olduğunda, onları bastırmak için hangi inançların sizi etkileyebileceğini öğrenmek önemlidir.
Bu inançlar ne olabilir?
- Ağlamak zayıf insanlar içindir.
- Duyguları göstermek çocuksudur.
- Kontrol altında olmalıyım, ben bir yetişkinim.
- Ben güçlüyüm, içimde tutmak zorundayım.
Doğru olduğunu düşündüğünüz birçok düşünce var, ancak yaptıkları şeyler size zarar veren eylemlere yol açıyor.
Küçük yaşlardayken, duygularınızı hiç utanmadan ifade edersiniz. Ancak, azar azar ebeveynleriniz sizi dizginlemeye çalışır.
“Düzgün dur”, “bunu yapma” ve “ağlamayı bırak” gibi şeyler söylerler, bilmeden sadece gittikçe büyüyen bir baskı başlatırlar.
Yani yetişkinliğe girdiğinizde, kendi kendinize hapsolmuş hissedersiniz. Yalnız olduğunuzda bile ağlayamazsınız ve bu baskıların ne kadar çok ileri gittiğinin göstergesidir.
Ancak, her şey iyi gidiyor gibi görünmekle birlikte, anksiyetenin ortaya çıkması duygularınızı hissetmeye başlamanız gerektiğinin açık bir uyarısıdır.
Bu makaleye de bir göz atın: Dürüst Olmaya ve Sizin İçin Neyin İyi Olduğunu İfade Etmeye Cesaretiniz Var Mı?
Duygularınızı bastırmanın bir sonucu olarak anksiyete
Anksiyete çok yavaş başlayabilir. Bununla birlikte, dikkat gerektirir ve buna gereken ilgiyi vermezseniz, bu durum büyümekte ve sürekli büyümeye devam etmektedir.
Anksiyete ortaya çıktığında, kendiniz hakkında bilgi edinmeli ve duygularınızı daha iyi yönetmeyi öğrenmeye başlamalısınız. Bu, onları daha fazla bastırmak ve kontrol etmek anlamına gelmez. Bu onların ifade edilmesine izin vermeniz gerektiği anlamına gelir.
Eğer kızgınsanız, neden ifade etmiyorsunuz? İnsanlara öfkesini kusan ya da bağıran birine dönüşmek zorunda değilsiniz.
Kendinizi dinlemeyi ve kendine güvenen biri olmayı öğrenmelisiniz. Doğru kelimelerle, öfkenizi belirtmiş ve içinizde tutmamış olursunuz.
- İsterseniz, bunları herkese açık olarak ifade etmek zorunda değilsiniz. Eve gittiğinizde yastığınızdan çıkarın ya da boş odada bağırın.
- Önemli olan, onu ifade etmeniz, izin vermeniz ve saklamamanızdır.
İlk başta utanıyor olmak hiç önemli değildir. Kimse size bakmıyor! Bu bir süreç ve çok özgürleştirici olabilir.
Hislerinizin ortaya çıkmasına izin vermezseniz, anksiyete hayatınızı ele geçirmeye başlayacak.
Bunu da okuyun: Anksiyetenin Vücudunuz Üzerinde Az Bilinen 6 Etkisi
Sorunun kaynağına bakın
Bazen, hislerinizi bastırmayı bırakmak ve bazı inançların sizi etkilediğini anlamak istiyorsanız, neler olduğunu görmek için içinize bakmak zorundasınız.
Peki bu neden bu kadar zor?
Çünkü acıyor. Çoğu zaman orada iyileşmemiş olan ve hala iltihap geçiren bir yara vardır.
Ancak, acı ile uğraşmak ve endişenizin nereden geldiğini bulmak için çaba sarfetmek sizi başarı yolunda ilerletecektir.
Bunu yapmak, problemle yüzleşmenize ve düzeltmenize yardımcı olacaktır. Ne de olsa, neler olduğunu biliyorsanız, düzeltmek çok daha kolay olur.
Gitmeden önce okuyun: Renkler Kararlarınızı ve Duygularınızı Nasıl Etkiliyor?
Anksiyete probleminiz mi var? Genellikle duygularınızı bastırıyor musunuz? Tüm bunlara bir son vermek uzun, can sıkıcı ve yorucu bir süreçtir, ama buna değecektir. Tüm bunları dışa vurmak artık içinizde bir şeyler tutmamanızı sağlayacak ve bazen oluşan patlamaları engelleyecektir.
Kendinizin duygularınızı bastırmasına izin vermeyin, eğer verirseniz dayanılmaz bir anksiyete ile karşı karşıya kalabilirsiniz..
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cano-Vindel, A., & Fernández-Castro, J. (1999). Procesos Cognitivos y Emoción. (Monografía de ‘Ansiedad y Estrés’). Murcia: Compobell.
- Friedman, S. (1997). Cultural issues in the treatment of anxiety. New York: Guilford Press.
- Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
-
Cameron, L. D. (2003). Anxiety, cognition, and responses to health threats. The self-regulation of health and illness behaviour, 1, 157-183.