Ebeveynlerin Fark Etmediği 7 Toksik Davranış

Çocuklar dünyaya geldikleri zaman bizlere nasıl daha iyi anne babalar olacağımızı öğreten bir el kitabıyla gelmezler. Aslında birçoğumuz çocukların gelişimini olumsuz etkileyen toksik davranışlar sergileriz.
Ebeveynlerin Fark Etmediği 7 Toksik Davranış

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Ebeveynler her zaman çocuklarını bildikleri en iyi şekilde yetiştirmeye çalışırlar. Ama bazen sergiledikleri bu toksik alışkanlıkların iyilikten ziyade kötülük ettiğini fark etmezler. İşte bizler de bugün toksik davranış konusuna odaklanacağız, umuyoruz ki bazen gözden kaçırdığımız gerçekleri daha iyi göreceksiniz.

Toksik anne baba davranışları

İnanmayabilirsiniz ama sadece iyi niyet her zaman yeterli değildir. Arada sırada kendinizi eleştirmeli ve çocuklarınızı olumsuz etkileyebilecek toksik davranışları teşhis edebilmelisiniz. Ayrıca bu onların özgüvenlerini her şeyden çok etkileyebilir ve gelecekte hayatlarında ciddi sorunlar yaşamalarına sebep olabilir.

Ama… ebeveynler bu toksik davranışlar için suçlanmalı mı? Hayır. Bazen ebeveynler kendi ebeveynlerinden gördükleri davranışları kopyalar çünkü onlara ebeveynliği öğreten bir kurs bulunmaz. Bu deneyimle öğrenilmesi gereken bir şeydir.

Bu yüzden kendinizde de görebileceğiniz 7 toksik davranıştan bahsedeceğiz. Önemli olan bu konuda gönlünüzü ve zihninizi açık tutmak ve bunları yaptığınızı reddetmemektir. Çocuğunuzun ne kadar önemli olduğunu bir düşünün. Haydi bir bakalım!

1. Aşırı eleştirelsiniz

Bir çok zaman çocuklarınıza karşı ne kadar eleştirel olduğunuzu göremeyebilirsiniz. Hatalara işaret ediyor olmanız iyidir, çünkü bu çocuklarınıza hata yaptıklarını gösterir ve değişmelerine yardımcı olur.

Ama aynı zamanda sürekli eleştirinin iyi olmadığını da fark etmelisiniz. Aşırı derecede eleştirel olmak çocuklarınızda özgüvensizlik yaratabilir ve onların kendi güçlerine ve yeteneklerine olan inançlarını zedeleyip güvensizlik yaratabilir.

Şu da ilginizi çekebilir: Aile İlişkilerini Zedeleyen 6 Hata

2. Onları olumsuz duygularla cezalandırıyorsunuz

Bazen bir çok olumsuz duygunun olumlu etkileri olmasına rağmen olumlu ve olumsuz duygular arasında ayrım yaparız. Mesela korku birçok durumda hayatınızı kurtarabilir.

kızmak

Bu yüzden çocuklarınızın duygularını ifade etmelerine izin vermelisiniz. Ağlamalarına, üzüntülerini göstermelerine izin verin. Eğer korkuyorlarsa bunu da göstermelerine izin verin. Baskı hiç bir zaman iyi değildir çünkü eninde sonunda bu baskı bir yerlerden çıkacaktır.

3. Onlar yerine karar veriyorsunuz

Çocuklar çocuktur ama bu onların kendi fikirlerini dile getiremeyecekleri veya karar veremeyecekleri anlamına gelmez. Elbette bazı davranışlara ebeveynler etki edebilir ama diğer zamanlarda… buna gerek yok!

Çocuklarınızın yapabildikleri zaman kendi adlarına karar vermelerine izin verin. Bu onların özgüvenini arttıracak ve siz de bunun tam tersi bir durumdan korunmuş olursunuz.

4. Onları korkutuyorsunuz

Çocukların güvenli bir ortama ihtiyaçları vardır, sürekli korku duymaya değil. Çocukların hata yapması, keşfetmesi ve hayatı deneyimlemeye başlaması gerek. Eğer korkarlarsa kendilerine güvenmeyen korkak insanlar olurlar. Onlara korku vermekten uzak durun çünkü korku duyarak yaşamak yaşamak değildir.

5. Onların suçu değil

toksik davranış

Bazen anne babalar kızgınlıklarını çocuklarından çıkarır. Onları sorumlu olmadıkları şeylerden sorumluymuş gibi hissettirirler. Bu kısa sürede büyük problemlere yol açabilir. Bu suçluluk halini içselleştirmeye başlayabilirsiniz. Hiç kimse bir başkasının kendini suçlu hissetmesine sebep olmamalı, buna ebeveynler de dahildir.

6. Sevgi karşılıksızdır

Bu ebeveynlerin farkında olmadan yaptıkları büyük bir hatadır. Bir annenin veya babanın çocuğu için duyduğu sevgi hiç bir koşul gerektirmemelidir, bu çocuğun başarısına ve nasıl davrandığına göre belirlenmemelidir. Bu sadece onların sevilmeyi hak etmediklerini düşünmelerine sebep olur ve hayatlarının geri kalanında bunu taşırlar.

Bu yazımıza da bir göz atın: Zehirli Aileler ve Tipik Özellikleri

7. Sınırlar koymuyorsunuz

Bazen birden çok çocuğunuz olduğunda bu durum oluşabilir, sadece sınır koymayı planlamazsınız. Bu bir hatadır. Çocukların dünyayı keşfetme süreçlerinde onları güvende tutması için bazı sınırlara ihtiyaçları vardır. Bu sınırlar pozitif olmalıdır, onlarsız çocuklarınız negatif, kötü alışkanlıklar geliştirebilir.

Toksik davranış türlerini öğrenmek önemlidir. Eğer bir anne veya baba olarak bu toksik davranışlarla bağlantı kurduysanız veya onları yapan bir başka anne baba gördüyseniz, bu davranışları hemen değiştirmeniz ve bir daha yapmamanız çok önemli.

çocuğa yönelik toksik davranış

Bu dünyada yaşamak zorunda olacak ve başkalarıyla bağlantı kuracak bireyler yetiştiriyorsunuz. Yukarıda sıraladığımız davranışların hiçbiri onların hayatını kolaylaştırmıyor. Aksine daha da zor hale getiriyor. Gelin bugünden itibaren toksik davranış sergilememeye çalışalım.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ballesteros-Moscosio, M. Á. (2017). Padres y madres sobreprotectores: el reto de la escuela y los docentes. Diálogo: Familia Colegio, 328, 22-28. https://www.researchgate.net/publication/337244477_Padres_y_madres_sobreprotectores_el_reto_de_la_escuela_y_los_docentes
  • Bi, X., Yang, Y., Li, H., Wang, M., Zhang, W., & Deater-Deckard, K. (2018). Parenting Styles and Parent-Adolescent Relationships: The Mediating Roles of Behavioral Autonomy and Parental Authority. Frontiers in Psychology9, 2187. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.02187
  • Fuentes, M. C., García-Ros, R., Pérez-González, F., & Sancerni, D. (2019). Effects of Parenting Styles on Self-Regulated Learning and Academic Stress in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health16(15), 2778. https://doi.org/10.3390/ijerph16152778
  • Gorostiaga, A., Aliri, J., Balluerka, N., & Lameirinhas, J. (2019). Parenting Styles and Internalizing Symptoms in Adolescence: A Systematic Literature Review. International Journal of Environmental Research and Public Health16(17), 3192. https://doi.org/10.3390/ijerph16173192
  • Kuppens, S., & Ceulemans, E. (2019). Parenting Styles: A Closer Look at a Well-Known Concept. Journal of Child and Family Studies28(1), 168–181. https://doi.org/10.1007/s10826-018-1242-x
  • Lorence, B., Hidalgo, V., Pérez-Padilla, J., & Menéndez, S. (2019). The Role of Parenting Styles on Behavior Problem Profiles of Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health16(15), 2767. https://doi.org/10.3390/ijerph16152767
  • Ong, M. Y., Eilander, J., Saw, S. M., Xie, Y., Meaney, M. J., & Broekman, B. (2018). The influence of perceived parenting styles on socio-emotional development from pre-puberty into puberty. European Child & Adolescent Psychiatry27(1), 37–46. https://doi.org/10.1007/s00787-017-1016-9
  • Parra, Á., Sánchez-Queija, I., García-Mendoza, M., Coimbra, S., Egídio Oliveira, J., & Díez, M. (2019). Perceived Parenting Styles and Adjustment during Emerging Adulthood: A Cross-National Perspective. International Journal of Environmental Research and Public Health 16(15), 2757. https://doi.org/10.3390/ijerph16152757

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.