Elektrokardiyogram veya EKG: Yorumlamak için Adımlar

Bir elektrokardiyogram EKG olarak da bilinir ve çıplak gözle, anlamsız bir grafikten başka bir şey değildir. Dolayısıyla, yorumlamak için birkaç şeyi göz önünde bulundurmak gerekir.
Elektrokardiyogram veya EKG: Yorumlamak için Adımlar

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Elektrokardiyogram veya EKG, özellikle acil servislerde ve dahili tıpta en sık kullanılan testlerden biridir. Doğru yorumlanması birçok durumda belirleyicidir. Çok yaygın bir test olmasına rağmen, yorumlanması ilk bakışta göründüğü kadar basit değildir.

Kalbin elektriksel sinyalleri elektrokardiyograma kaydedilir. Her kalp atışı EKG tarafından kaydedilen bir elektrik sinyal yayar. Bu nedenle, test tıp uzmanlarının kalp aktivitesini görselleştirmelerini ve olası değişiklikleri tespit etmelerini sağlar.

Kendi başına, bir elektrokardiyogram yalnızca doğrusal bir temsildir. Bir kardiyoloğun yorumlaması gereken bir grafik gösterir. Bunu yapmak için, aşağıda açıklamak üzere olduğumuz adımlar gibi bir dizi adımı izlemeleri gerekir.

Elektrokardiyogram veya EKG Analizinde Akılda Tutulması Gerekenler

1. Güvenilirliği Doğrulayın

Yapılacak ilk şey, elektrokardiyogramın doğru olduğunu teyit etmektir. EKG, 25 mm/s hıza ve 10 mm’de 1 mV genişliğe sahip olmalıdır. Bir hatadan şüpheleniyorsanız, testi tekrarlamanız gerekir.

Her şey yolundaysa, bu analitik araçta bulduğunuz verileri ve değerleri yorumlamak için bir sonraki adıma geçin.

2. Kişinin Kalp Atış Hızını Hesaplayın

elektrokardiyogram çektiren kalp hastası
Kalp atış hızı, sağlık problemlerini teşhis ederken en önemli verilerden biridir.

Kalp atış hızı, bir elektrokardiyogramdan çıkarmanız gereken en önemli veridir. Bazı EKG’ler bunu otomatik olarak hesaplar. Hesaplamıyorsa, bunu yapmak için bazı manuel yöntemler vardır.

Temel olarak, kalp atış hızı, bir kalbin vücudun geri kalanına kan pompalamak için kasılma sayısıdır. Bunu bilmek, olası anomalileri ve sorunları tanımlamak için önemli koşullar olan taşikardi veya bradikardi olup olmadığını belirleyebilir.

3. Kalp Atış Hızının Değerlendirilmesi

Kalp atış hızı, kalbin kas sisteminin içindeki sistol ve diyastol dizilimidir. Organ normalse, dakikada 70 ila 75 kez kasılma olması gerekir. Bir elektrokardiyogramda, bu QRS komplekslerinde temsil edilir.

Bu gözlemlenmesi en kolay verilerden biridir. Doktorların kalp atış hızının düzenli mi yoksa düzensiz mi olduğunu belirlemesini sağlar.

4. Kalbin Elektrik Ekseninin Kurulması

ekg okuyan kadın
Aritmi gibi hastalıklar kalbin elektriksel eksenini gözlemleyerek değerlendirilebilir.

Bu bir elektrokardiyogramın yorumlanmasında en zor adımlardan biridir.

Kardiyak elektrik ekseni, elektrik stimulusunun ventriküllerden geçerken izlediği yöne karşılık gelir. Bu veri, olası intraventriküler iletim kusurları hakkında bilgi sağlar.

5. Elektrokardiyogram veya EKG: ST Segmentinin Değerlendirilmesi

QRS kompleksi, ventriküllerin tüm hücrelerinin elektriksel deşarjlarının toplamıdır. Daha sonra, T dalgası ventriküllerin repolarizasyonunu veya elektriksel olarak geri kazanılmasını temsil eder. QRS kompleksi ile T dalgası arasındaki mesafe ST segmenti olarak adlandırılır.

Bazen, ST segmenti yukarı veya aşağı gider, ancak bu değerler belirgin değilse, o zaman büyük olasılıkla normaldir. Aksine, değerler minimum aralığı aşarsa, iskemik kalp hastalığının varlığı çok muhtemeldir.

İlginizi çekebilir: Kalp Krizini Fark Etmenin 5 Yolu

6. Elektrokardiyogram veya EKG’nin Dalgaların ve Aralıkların Değerlendirilmesi

kalp atış grafiği
Her tür kardiyovasküler hastalığın tanısında dalgalar arasındaki zaman aralıklarının önemi büyüktür.

Ayrıca, değerlendirilmemiş dalgaların ve aralıkların her birinin bir analizini yapmak önemlidir.

PR aralığı ve QT aralığı özellikle önemlidir. Bu yüzden PR aralığı kısa olduğunda, hızlandırılmış bir atriyoventriküler iletim olduğu anlamına gelir. Ancak, aralık uzun olduğunda, iletimin yavaşladığı anlamına gelir.

QT aralığı ventriküler elektrik sistolünün süresini gösterir. Ek olarak, QRS aralığını, ST segmentini ve T dalgasını içerir. Ayrıca, kalp atış hızı ile yakından ilgilidir. Bu sebeple hızlı olduğu zaman aralıklar azalır ve yavaş olduğunda aralıklar artar.

7. Şematik Sentez

Sonuç olarak, bunlar bir doktor bir elektrokardiyogramı şematik olarak yorumladığında izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • İlk önce, bir kişinin kalp atış hızını belirleyin.
  • Ardından, kalp ritmini ayarlayın.
  • Ardından, ekseni tanımlayın.
  • Sinüs ritmini tanımlayın (her QRS kompleksinden önce Q dalgalarının varlığı).
  • Ardından PR aralığını inceleyin.
  • Ek olarak, QT aralığını değerlendirin.
  • QSR komplekslerini değerlendirin.
  • Ardından, ST segmentini analiz edin.
  • Son olarak, T dalgalarını değerlendirin.

Tüm bu adımları uyguladıktan sonra, çoğu sorunu tespit edebilirler. Ardından, takip edilecek eylem planını ve bir kişinin tedaviyle ilgili hangi kararları vermesi gerektiğini belirleyebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hamm, C. W., & Willems, S. (2010). El electrocardiograma: su interpretación práctica; 32 cuadros. Ed. Médica Panamericana.
  • Picarzo, J. P. L. (2011). Taller de lectura sistemática del electrocardiograma pediátrico o “cómo interpretar un electrocardiograma y no perecer en el intento.” Pediatria de Atencion Primaria13(SUPPL.20), 225–233.
  • Sociedad Española de Imagen Cardíaca. Complejo QRS.
  • ZÚÑIGA, A. K., GUARDIOLA, G. T., POSADA, M. R., & DEL MAR CASTRO, M. (2018). EL ELECTROCARDIOGRAMA NORMAL. In Electrocardiografía clínica. Modelo de aprendizaje. (pp. 31–47). Editorial Unimagdalena.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.