Elektromanyetik Alan Nedir ve Sizi Nasıl Etkiler?

Elektromanyetik Alan Nedir ve Sizi Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2018

Bilgisayarlar, cep telefonları, prizler, mikrodalga fırınlar, Wi-Fi… Her gün kullandığınız veya hayatınızı kolaylaştıran cihazlar sağlığınızı olumsuz etkileyen elektromanyetik alan üretmektedir. Bu alanlar uykusuzluk, anksiyete, alerjiler, kuru cilt gibi pek çok soruna neden olur.

Bu makalede manyetik alan ve bunun sizi nasıl etkilediğini ele alacağız. Ayrıca sağlığınıza zarar vermeden bu cihazları kullanmaya devam etmek için kendinizi nasıl koruyabileceğinizi açıklayacağız.

Elektromanyetik Alan Nedir?

Günümüzde elektromanyetik alanlar her yerdedir, çünkü elektronik aletler kullanmıyor olsanız dahi komşularınızın kullandığı cihazların dalgaları size ulaşacaktır. Elektronik alan, yalnızca diğer insanlardan uzak yaşayan ve yaşadıkları yerde kablo bulunmayan insanları etkilemez.

Elektronik alan adını verdiğimiz bu alanlar insan gözü tarafından görülmez. Zaten bu konuyu göz ardı etmemizin başlıca nedeni de budur.

ofis

Söz konusu alanlar bağlantıların, televizyon antenlerinin, telsiz veya telefon istasyonlarının, güç kaynaklarının, x-ray cihazlarının ve akla gelebilecek tüm elektronik cihazların ürettiği elektrik yükünün birikimi sonucu ortaya çıkar.

Bir aleti prize taktığınızda o cihazı çevreleyen elektronik dalgalar havaya yayılmaktadır. Gerilim ne kadar yüksekse, elektronik alan da o kadar yoğun olur. Eğer bilgisayarınız internete bağlıysa, çevrenizde mevcut olan wi-fi alanlarını görebilirsiniz. Bunların hepsi bir şekilde vücudunuzla temas eder.

Ayrıca dünyanın enerjisi tarafından üretilen doğal bir elektromanyetik alan da vardır. Bu da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir, ama etkileri bu makaledeki önerilerimizle büyük ölçüde önlenebilir.

Elektromanyetik Alan Sizi Nasıl Etkiler?

Elektromanyetik alanlar özellikle son dönemde iyice yaygınlaştığı için, bunlara maruz kalmanın olumsuz etkileri hakkında henüz uzun süreli bir çalışma bulunmamakta. Her halükarda, bütün gününü elektromanyetik alanlarda geçiren bir insan, bunun etkilerini vücudunda hissedecektir.

Uzun süre ofis ortamında çalışan pek çok insan bu etkileri her gün hissetmekte ve çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır.

Bu etkilerin bazıları:

  • Sinir sistemi bozuklukları: depresyon, anksiyete, sinirlilik, vs.
  • Uykusuzluk
  • Alerjiler
  • Hipertansiyon
  • Görme sorunları
  • Kuru cilt
  • Konsantrasyon sorunları, baş dönmesi, yönelim bozukluğu
  • Migren
  • Stres
  • Kısırlık ve gebelik sorunları
  • Otoimmün hastalıklar
  • Aritmi

Çeşitli çalışmalar aynı zamanda uzun vadede kanserojen etkilerin de söz konusu olabileceğini belirtmektedir.

Bunların Etkilerinden Kaçınmanın Yolları

elektromanyetik alan ve evler

En ideal seçenek doğanın ortasında, etrafta herhangi bir elektrik bağlantısının olmadığı organik bir evde yaşamaktır. Ne var ki bu, çoğu insan için imkansız bir seçenektir.

Başta gününüzün çoğunu geçirdiğiniz odalarda veya ortamlarda mümkün olduğunca elektronik cihazlardan uzak durmaya çalışmak ve wi-fi yerine kablolu internet kullanmanın yanı sıra bu elektromanyetik kirlilikten kurtulmak için birkaç yol daha var:

  • En az bir saat kumda veya çimende yalın ayak yürüyün.
  • En az 15 dakika bir ağaca sarılın.
  • Yatağınızın altına doğal koyun yününden yapılmış bir battaniye koyarak uyuyun, bu battaniye yalıtım görevi görecektir.
  • Elektromanyetik dalgaları izole eden ürünler satın alın (örneğin cep telefonları için bu tür kılıflar vardır).
  • Doğal yalıtım oluşturmak için bakır kullanın (bakır parçacığı içeren kıyafetler, bakır bilezikler, vs.), çünkü bakır bu dalgalara karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Bir Deneye Ne Dersiniz?

Daha şüpheci insanların bir deney gerçekleştirmelerini öneriyoruz.

Bir ay süresince bunu her gün yapmanız gerek: Bir miktar suyu mikrodalga fırında kaynatın ve ılıyan suyla bir çiçeği sulayın. Diğer yandan, aynı özellikteki bir diğer çiçeği sıradan musluk suyuyla sulayın.

Bir ay sonunda her birinin ne kadar büyüdüğünü gözlemleyeceksiniz. Mikrodalga fırında ısıtılan suyla sulanmış çiçeğin zayıf olduğunu ve fazla dayanamadığını göreceksiniz.

Resimler Paladin27 ve phototouring izinleriyle kullanılmıştır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.