Endometriyoz ve Hayatınızı İyileştirecek İpuçları
Endometriyoz, kronik bir hastalıktır. Kadın nüfusunun dikkate değer bir yüzdesini etkileyen bu tıbbi durumu çözecek etkili bir tedavi bulunmuş değildir.
Aynı şekilde endometriyumda ve hatta uterin kavitenin dışında alışılmadık şekilde bir doku büyümesi ile karakterize bu hastalığın sebepleri de belirsizdir.
Endometriyoz çok yaygın bir sorundur ve bunu yaşayan kadınların yaşam kalitesini büyük oranda etkilemektedir.
Her zaman endometriyoz dokunun bulunduğu yere bağlı olan sessiz bir ağrıdır. Hatta bağırsaklara ve mesaneye bile ulaşabilir.
Çok hassas durumlarda hastalar vardır. Örneğin, acı çekmeden idrar yapabilmek için bir katete ihtiyaç duyan genç kızlar bile vardır.
Bazı kadınlar da bu sorunu çözmek için bir dizi karmaşık operasyon geçirmek zorunda kalabilirler. Fakat bu ameliyatlar ağrıdan tamamen kurtulmanızı sağlamaz.
Endometriyoz ile ilişkili tedavi hemen hemen her zaman östrojen üretimini düzenleyen cerrahi müdahaleler ve hormonal tedavileri içerir.
Bununla birlikte, hatırlamaya değer bir şey de şudur ki, bu kronik hastalığa yakalanırsanız hiçbir zaman sadece bir seçeneğe odaklanmamalısınız.
Tıbbi tedavileri doğal ve hatta psikolojik tedavilerle birleştiren çok boyutlu yaklaşım son derece yararlı olabilir.
Bugünkü yazımızda, endometriyoz rahatsızlığından muzdaripseniz özel ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabileceğinizi düşündüğümüz alternatif tedavileri denemenizi öneriyoruz.
Aşağıda 5 doğal yöntemden söz edeceğiz.
Ayrıca bakınız: Vajinadaki Kaşıntıyı Azaltmak İçin 5 Doğal Tedavi
1. Endometriyoz ağrılarını azaltmanıza yardımcı olan yiyecekler
İlk olarak, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenin tek başına endometriyozun iyileşmesine neden olmadığını açıklığa kavuşturmalıyız.
Doğru yiyecekleri yiyerek şişkinliğin azalması, düzenlenmiş östrojen üretimi ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine yardımcı olursunuz.
Aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- Lif alımını artırın.
- Sağlıksız yağ tüketiminizi azaltın, ancak omega 3 gibi sağlıklı yağların tüketimini artırın.
Buna ek olarak, düzenli beslenmenize aşağıdaki gıdaları eklediğinizden emin olun:
- Somon
- Kuruyemiş
- Zeytinyağı
- Avokado
- Konserve sardalya
- Keten tohumu
- Brokoli
Organik ürünleri tüketmelisiniz ve diyetiniz her zaman olabildiğince doğal olmalıdır. Şunları hatırlayın:
- Gluten tüketiminizi azaltın.
- Süt ürünlerini bitkisel içecekler için değiştirin.
Size yardımcı olabilecek diğer yiyecekler:
- Sarımsak
- Turunçgiller
- Ispanak
- Karahindiba
- Rezene
- Elma sirkesi
- Sebzeler (Soğan, Salatalık, Havuç)
- Kinoa
- Papaya
2. D vitamini alımınızı artırın
Endometriyozu olan çoğu hastaya östrojen üretimini düzenleyen ilaçlar verilmektedir.
Bu ilaç kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle D vitamini takviyeleri almak için doktorunuza danışmalısınız.
Ayrıca bakınız: Rahim Kanserinin Yan Etkileri
3. Semptomlarınızın takvimini tutun
Bir kadının vücudu bir döngüyü takip eder ve endometriyoz semptomları düzenlidir.
Bazı belirtileri anlamak için ne hissettiğinizi, neyin canınızı yaktığını ve sizi endişelendiren şeyleri not almak için bir takvim veya günlük tutmak çok yararlıdır.
Hastalığınızı yavaş yavaş tanımaya başlarsınız ve bu daima size bir avantaj sağlayacaktır.
4. Endometriyoz ile ilişkili ağrıları azaltmanıza yardımcı olabilecek egzersizler yapın
Endometriyozdan muzdaripseniz, fiziksel egzersiz harika olacaktır.
Bununla birlikte, birkaç şeyi aklınızda tutmak gereklidir:
- En çok keyif aldığınız ya da sağlığınıza en yararlı egzersizleri yapın. Bunun her şeyden önceki amacı endorfin üretimini arttırmaktır. Bu nedenle, sizi yormayacak fakat eğleneceğiniz bir egzersiz yapmalısınız.
- Arka arkaya 10 dakikayı geçmeyecek bir şekilde egzersiz yapın. Bu egzersizler orta dereceli olmalıdır. Bunlar aynı zamanda ter atmanıza yardımcı olurken, rahatlamanıza da yardımcı olmalıdırlar.
- Yürüyebilirsiniz, dans edebilirsiniz veya yüzebilirsiniz: Bütün bunlar kan dolaşımınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
- Düzenli egzersiz yapmak vücudunuzun ürettiği östrojen miktarını da düşürecektir.
5. Düzenli olarak dinlenin
Endometriyoz, hayatınızın birçok alanını etkileyebilir. Mesela, sizi fiziksel, duygusal ve mesleki olarak etkileyebilir ve hatta cinsel yaşamınızı bile etkileyebilir.
Karmaşıktır, hassastır ve her şeyden önce birçok yönden sizi etkisiz hale getirmektedir.
Yanlış anlaşılan, çevrelerinden, ailelerinden ve iş yerinden ihtiyaç duydukları desteği alamayan kadınlar vardır.
Her şeyin giderek gelişeceğini ve toplumun bu hastalığa sahip olanlar için daha fazla anlayışa sahip olacağını biliyoruz.
Bununla birlikte, endometriyozunuz varsa kendinize öncelik vermeniz ve kendinize iyi bakmanız önemlidir. Unutmayın:
- Stres, yorgunluk ve sorumluluklarınızı yerine getiremediğinizi düşündüğünüz günler gibi faktörler yorucudur.
- Bunaldığınızda ve yorulduğunuzda, bağlantıyı kesip dinlenmelisiniz. Kendinize bir “ben” zamanı verin.
- Kendinize biraz zaman ayırmanız esastır. Kendinizi şarj etmek için buzaman dilimini kullanarak acı ve ağrıyla daha kolay başa çıkabilirsiniz.
Ana görsel referans: © wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Covington, M. B. (2004). Omega-3 fatty acids. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/B978-0-9531949-3-3.50014-6
- Bulun, S. E. (2018). Endometriosis. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00025-1
- Dunselman, G. A. J., Vermeulen, N., Becker, C., Calhaz-Jorge, C., D’Hooghe, T., De Bie, B., … Nelen, W. (2014). ESHRE guideline: Management of women with endometriosis. Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/det457
-
Attaman, J. A., Stanic, A. K., Kim, M., Lynch, M. P., Rueda, B. R., & Styer, A. K. (2014). The Anti‐Inflammatory Impact of Omega‐3 Polyunsaturated Fatty Acids During the Establishment of Endometriosis‐Like Lesions. American Journal of Reproductive Immunology, 72(4), 392-402.
-
Harris, H. R., Chavarro, J. E., Malspeis, S., Willett, W. C., & Missmer, S. A. (2013). Dairy-food, calcium, magnesium, and vitamin D intake and endometriosis: a prospective cohort study. American journal of epidemiology, 177(5), 420-430.
-
Marziali, M., Venza, M., Lazzaro, S., Lazzaro, A., Micossi, C., & Stolfi, V. M. (2012). Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?. Minerva chirurgica, 67(6), 499-504.