Enerji Seviyenizi Anında Yükselten Sağlıklı Alışkanlıklar
Litrelerce kahve içseniz bile gün boyunca enerjik hissetmenize yetmeyecek gibi mi geliyor? Nedenini bilmiyorsunuz ama yapmanız gereken şeyleri yapmak için motivasyonunuz yeterince yüksek değil mi?
Size iyi bir haberimiz var. Enerji seviyenizi yükseltmek için birkaç alışkanlığınızı değiştirmeniz ve onların yerine sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz yeterli olacak. Yapmanız gereken her şeyi bir günün içine sığdırabilecek enerjiyi kendinizde bulacaksınız
Gün boyunca nasıl daha enerjik olunabilir?
Günlük rutininiz vücudunuzu yıpratıyor olabilir. Bir de bunun üstüne iyi beslenmemeyi ve iyi uyumamayı eklersek tüm gün yeterince enerjik hissetmeyişiniz oldukça normaldir. Bu nedenle kendinizi gün boyunca enerjik hissetmeniz için sizinle aşağıdaki sağlıklı alışkanlıklar listesini paylaşmak istiyoruz. Vakit kaybetmeden başlayın!
1. Uykunuzu alın
Bu bariz bir şey gibi görünebilir ancak yine de bu tavsiyemizi aklınızda tutmanız önemli. Uykunuzu almanız gün boyunca daha enerjik olmanıza yardımcı olacaktır. Uyuduğunuz süre değil (yine de 8 saat idealdir), uykunuzun kalitesi önemlidir.
Yorganınızla birlikte yatağınızda rahat ettiğinizden emin olun. Uyuduğunuz ortamda olabildiğince az ışık olsun. Yatağa gitmeden bir saat önce televizyon izlemeyi veya telefonunuza bakmayı bırakmalısınız.
2. Egzersiz yapın
Sabah saat 10:00’dan önce egzersiz yapmak kulağa çok zor geliyor olabilir. Ancak o saatte egzersiz yapmak öğleden sonra veya akşam egzersiz yapmaktan çok daha iyidir. Bunun nedeni egzersizin endorfin salgılamanızı sağlayarak ruh halinizi iyileştirmesidir. Böylece günün geri kalan kısmı için hazırlanmış olursunuz.
Geç saatte gidebileceğiniz bir işiniz olması şart değil. Uyandıktan sonra 15 dakikalığına da olsa köpeğinizi yürüyüşe çıkarmanız ve o süre boyunca hareket etmeniz bile yeterli. Alarmı biraz erkene kurmanız gerekecek ama buna değecek.
Erken kalkmayı sevmiyorsanız bir diğer seçenek vücudunuzu daha az “resmi” bir şekilde hareket ettirmenizdir. Örneğin işe bisikletle gidebilir, asansör yerine merdivenleri tercih edebilir veya biraz yürüyüş yapmak için arabanızı ofisten uzak bir yere park edebilirsiniz.
3. Meditasyon yapın
Sağlığınız için çok faydalı olsa da egzersiz yapmayı sevmiyor olabilirsiniz. Gün boyunca daha enerjik olmanıza yardımcı olacak sakin bir aktivite mi arıyorsunuz? Öyleyse size 10 dakikanızı meditasyon için ayırmayı tavsiye ediyoruz.
Tibet’li bir rahip olmanıza veya meditasyon konusunda uzmanlaşmanıza gerek yok. Lotus pozisyonunu alın (bağdaş kurmaya benzer şekilde ve sırtınız dik), gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
İş, para, ilişkiler veya bölgesel sorunlar üzerine düşünmeyi bir kenara bırakın. Vücudunuzdan başka hiçbir şeye odaklanmayın.
4. Evinizin doğal ışık almasını sağlayın
Beyninizin kalkma zamanının geldiğini anlamasının en iyi yolu doğal ışıktır. Vücudunuz ışığı fark ettiğinde uyanır. Bu yüzden gece hava karanlıkken uyuruz.
Evinizdeki tüm perdeleri açın. Bu mümkün değilse en azından alarmınız çalmaya başlar başlamaz başucunuzdaki gece lambasını açın. Böylece vücudunuz kalkma zamanının geldiğini anlayacaktır.
5. Güzel bir kahvaltı edin
Bu öğünü atlamamanız veya geciktirmemeniz önemli. Hepimizin bildiği gibi kahvaltı sayesinde, güne başlamamız için ihtiyaç duyduğumuz tüm besinleri alıyoruz.
Evden aceleyle çıkan insanlar genellikle yolda bir kahve alıp içmeyi tercih ederler. Ancak kahve, kahvaltı için yeterli değildir.
10 dakika erken kalkın (alarmınızı ertelememeye çalışın) ve meyve, kahvaltılık gevrek ve süt ürünlerinin (yağsız süt) olduğu bir kahvaltı hazırlayın.
Karbonhidrat ve lif içeren kahvaltılar gün boyunca enerjinizi yüksek tutmanıza yardımcı olur. Örneğin kahvaltıda bir kase yulaflı yoğurt, bir dilim kepekli ekmek, peynir ve bir muz yiyebilirsiniz.
Bunu da okuyun: Güne Zinde Başlamak İçin 5 Sağlıklı Kahvaltı Tavsiyesi
6. Duruşunuza dikkat edin
Uyanmak için iki fincan kahveye ihtiyaç duymadan güne başlamaya alıştığınızda, gün içinde daha enerjik hissetmek için ofisinizdeki alışkanlıklarını da değiştirebilirsiniz. İlk tavsiyemiz masanızı doğal ışık alan pencerenin yakınına taşımanız. Bu, beyninizin aktif kalmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı alışkanlıklar listemizin bir diğer önemli maddesi ise duruşunuza dikkat etmeniz. Böylece ağrılardan ve tutulmalardan da kurtulmuş olacaksınız. Ayrıca ekranın önündeyken “uyumayacaksınız.”
Bunu başarabilmek için omuzlarınız olabildiğince dik durmalı ve kulaklarınızdan uzak olmalı. Boynunuz ise rahat bir pozisyonda kalmalı.
7. Hareketli olun
Günün ortasında egzersiz yapın demiyoruz. Saatlerce aynı pozisyonda durulması nedeniyle oluşan tutulmalardan kaçınmaktan bahsediyoruz. Saat başı beş dakikalığına oturduğunuz yerden kalkın ve ofiste ufak bir yürüyüş yapın.
İşlerden kaytarıyormuşsunuz gibi görünmemesi için işle ilgili aramalar yapabilir, sorular sorabilir veya bir yandan yürürken bir yandan da bazı belgeleri gözden geçirebilirsiniz. Böylece kan dolaşımınız ve enerjiniz artacak.
8. Arka plandan müzik eksik olmasın
Bazen insanları uyandırabilecek güçte hiçbir şey yokmuş gibi gelir. Peki, motive edici şarkılar dinlemeye ne dersiniz? Kendi başınıza dinleyebilir veya ofiste izin veriliyorsa oradaki arkadaşlarınıza da dinletebilirsiniz.
Keyifli melodiler beyni aktifleştirir, dikkati ve konsantrasyonu artırır. Ayrıca gerginliği azaltmaya da yardımcı olur.
Böylece edineceğiniz yeni sağlıklı alışkanlıklar sayesinde hayat çok daha keyifli hale gelecek!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4
- Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003
- Karageorghis, C. I., & Priest, D. L. (2012). Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part II). International Review of Sport and Exercise Psychology. https://doi.org/10.1080/1750984X.2011.631027
- Thoma, M. V., La Marca, R., Brönnimann, R., Finkel, L., Ehlert, U., & Nater, U. M. (2013). The Effect of Music on the Human Stress Response. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070156
- Lykins, E. L. B., & Baer, R. A. (2009). Psychological Functioning in a Sample of Long-Term Practitioners of Mindfulness Meditation. Journal of Cognitive Psychotherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2013.09.027