Her Gün Yürüyüş Yapmanın Müthiş Faydalarını Öğrenin

Her gün 30 dakikalık yürüyüşler yapmak sizi hem fiziksel hem de psikolojik anlamda değiştirecektir. Bu alışkanlığı edinmeyi kesinlikle düşünmelisiniz.
Her Gün Yürüyüş Yapmanın Müthiş Faydalarını Öğrenin
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hareketsiz bir yaşam vücudunuza gerçekten zarar verebilir ve hareketsizliğin yol açtığı bir çok hastalığa karşı savunmasız bırakabilir. Bu yüzden, hareketsizlik sizin için bir engel oluşturur ve hayattan daha fazla keyif almanızı engeller. Bu makalede her gün yürüyüş yapmanın faydalarından bahsedeceğiz.

Hareketsizliğin getirdiği mutsuzluk, yaşam tarzınızı değiştirmeniz için bir uyarıdır. Sadece biraz çabayla sağlığınızda ve ruh halinizde büyük bir değişim olduğunu fark edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken daha enerjik hissetmek için her gün yürüyüş yapmak!

Bununla birlikte, egzersizden iyi sonuçlar almak istiyorsanız pes etmemeniz gerektiğini unutmayın. Biraz çabayla daha sağlıklı alışkanlıklar edinmekte güçlük çekmeyeceksiniz. Gelin her gün yürüyüş yapmanın vücudumuza olan faydalarını inceleyelim.

Yürüyüş Yapmak Size Neden İyi Gelir

kilo vermek kalp sağlığı

Daha sağlıklı alışkanlıklar edinmek için en iyi yollardan biri başlangıç olarak günde 30 dakikadan az yürüyüş yapmaktır. Ayrıca her gün yürüyüş yapmadan önce ısınma hareketleri yapmayı unutmayın.

Bu şekilde olası sakatlıkları önlemiş olursunuz. Elbette bol bol su içmeniz gerekir. Egzersiz yapma kararı aldıktan sonra vücudunuza kesinlikle dikkat etmelisiniz. Egzersizi tamamlamak için fazla yorulmuşsanız kendinizi çok zorlamayın ve ara verin.

Beş dakikada bir ara vererek daha kolay hale getirebilirsiniz. Bunun devam eden bir süreç olduğunu hatırlayın. Eğer bir sonraki seviye için hazır hissediyorsanız bu kararı vermeden önce bir uzmana danışın.

Yaş, kilo ve fiziksel durumumuza göre sınırlarımızı bilmek önemlidir. Bu şekilde, sakatlanma riski olmadan egzersiz yapabilirsiniz. Bir sağlık sorununuz varsa, her gün yürüyüş yapmaya başlamadan önce bir doktora görünmeniz önem taşır. Doktorunuz sizin için en uygun egzersizi söyleyecektir.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Her Gün Yürümenin 4 Yararı

Her Gün Yürüyüş Yapmanın Başlıca Faydaları

her gün yürümek
  • Kan dolaşımımıza olumlu etkisi vardır. Bu da sağlıklıdır; çünkü her hücrenin beslenmesini ve oksijen almasını daha kolay hale getirir.
  • Aynı şekilde kol ve bacaklarınızla ilgili problemleri de önlemiş olursunuz.
  • Diyabet olma riskiniz azalır; çünkü kan şekeriniz daha düşük olur.
  • Diğer yandan, kolesterol seviyesini düşürür ve kalori yakar. Bu da en sağlıklı şekilde kilo vermenize yardımcı olur. Sadece yağ yakmakla kalmayıp kaslarınızı da güçlendirendirirsiniz.
  • Yürümeye başladıktan kısa bir süre sonra günlük aktivitelerinizi yaparken daha enerjik hissettiğinizi fark edeceksiniz. Bu da yetmezmiş gibi, vücudunuzun pozitif değişimlerden geçtiğini gördükçe öz saygınız da artacaktır.
  • Eklemleriniz ve kemikleriniz daha sağlıklı olur. Böylece yırtılma, çatlak, kontraktür gibi problemler yaşama riskiniz azalır. Daha güçlü ve çevik olursunuz.
  • Ayrıca yürümek kabızlığı önlediği için sindirim sisteminize de iyi gelir.
  • Kalp ve solunum yollarınızın sağlığı önemli ölçüde iyiye gider.
  • Her gün yürüyüş yapmak stresi de azaltır.
  • Uyku problemleri yaşamazsınız; çünkü daha çok enerji harcadığınız için daha çabuk uykuya dalarsınız. 
  • Yürümek vücudunuzun sizi daha iyi ve neşeli hissettiren hormonlar salgılamasını sağlar; böylelikle keyifsiz olmazsınız.

Bugün başlayın!

her gün yürüyüş yapmanın faydaları

Yürümenin tüm faydalarından yararlanmak istiyorsanız tek yapmanız gereken uygun kıyafetler giymek ve ileride olabilecek sakatlanmaları önlemek için yürüyüşünüz bittikten sonra esneme hareketleri yapmaktır. 

Günlük yürüyüşler dengeli bir beslenme ve bol su içmekle birleştiğinde vücudunuz için en sağlıklı şeyi yapmış olursunuz. Hareket etmek vücudunuzun doğasında vardır.

Uzun süre hareketsiz kalmak sizi daha hızlı yaşlanmaya mahkum eder. Her gün yürümek ilk başta canınızı sıkabilir; ama vücudunuza olan tüm o faydalarını aklınızdan çıkarmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barton, J., Hine, R., & Pretty, J. (2009). The health benefits of walking in greenspaces of high natural and heritage value. Journal of Integrative Environmental Sciences, 6(4), 261–278. Available at: https://doi.org/10.1080/19438150903378425. Accessed 12/05/2020.
  • Franke, A., Harder, H., Orth, A. K., Zitzmann, S., & Singer, M. V. (2008). Postprandial walking but not consumption of alcoholic digestifs or espresso accelerates gastric emptying in healthy volunteers. Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases17(1), 27. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18392240. Accessed 12/05/2020.
  • Murtagh, E. M., Murphy, M. H., & Boone-Heinonen, J. (2010). Walking: the first steps in cardiovascular disease prevention. Current Opinion in Cardiology, 22(5), 490–496. Available at: https://doi.org/10.1097/hco.0b013e32833ce972. Accessed 12/05/2020.
  • Richardson, C. R., Newton, T. L., Abraham, J. J., Sen, A., Jimbo, M., & Swartz, A. M. (2008). A Meta-Analysis of Pedometer-Based Walking Interventions and Weight Loss. The Annals of Family Medicine, 6(1), 69–77. Available at: https://doi.org/10.1370/afm.761. Accessed 12/05/2020.
  • Sullivan Bisson, A. N., Robinson, S. A., & Lachman, M. E. (2019). Walk to a better night of sleep: testing the relationship between physical activity and sleep. Sleep Health, 5(5), 487–494. Available at: https://doi.org/10.1016/j.sleh.2019.06.003. Accessed 12/05/2020.
  • Williams, P. T., & Thompson, P. D. (2013). Walking Versus Running for Hypertension, Cholesterol, and Diabetes Mellitus Risk Reduction. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 33(5), 1085–1091. Available at: https://doi.org/10.1161/atvbaha.112.300878. Accessed 12/05/2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.