Enfekte Bir Yarayı Tedavi Etmek İçin 6 Adım
Kaç kez bir yaralanma ile karşı karşıya kaldınız ve ne yapacağınızı bilemediniz? Bu yazımızda, enfekte bir yarayı ya da diğer yaraları tedavi etmek için bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.
Dikkat dağınıklığı, telaş ve yorgunluk genellikle evin içinde ve dışında küçük kazaların olmasının sebebidir. Bir yaralanma olduğunda yaranın enfeksiyon kapması çok yaygındır. Tedavi etmezseniz, sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu enfekte yaraların mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.
Enfeksiyon İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Aşağıdaki durumlarda bir yaranın enfekte olma olasılığı daha yüksektir:
- Sonraki 8 saat içinde temizlenmemiş ya da işlem görmemiş olması.
- Örneğin bir çivi ya da kırık cam yüzünden gerçekleşen bir delinmenin sonucu olması.
- Kir ya da tükürük içermesi.
- Bir insan ya da hayvan ısırığından gelmesi.
- İyileşmesinin uzun zaman alması.
- Şeker hastalığı, alkolizm ya da zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan bir kişide görülmesi.
Bu yazımızı okumak da ilginizi çekebilir: Yüzeysel Yanık Tedavisi
Yaranın Enfekte Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Yaranızın enfekte olup olmadığından emin değilseniz, şu belirtileri kontrol etmelisiniz:
- Bölgede sürekli kızarıklık, kenarlarda şişme ve hassasiyetin eşlik ettiği lokal ya da genel ateş.
- Nazik hareketlerde bile kalıcı ağrı. Aşırı vakalarda, keskin ya da batma yapan ağrınız da olabilir.
- Cerahat akıntısı.
- Kabuklanma işaretlerinin bulunmaması.
- Kötü koku ve görünüm.
Eğer bu belirtileri fark ederseniz, bölgenin bakteriler ile enfekte olduğundan emin olabilirsiniz ve burayı kötüleşmeden önce çok dikkatli bir şekilde tedavi etmelisiniz.
Enfekte Bir Yarayı Tedavi Etmek İçin Adımlar
1. Adım
Öncelikle yarayı sabun ve su ile temizlemelisiniz. Enfeksiyon nedeniyle acıması ve kaşınması normaldir. Bu, üzerine yapışan kir ve kanı atmaya yarar. Yarayı gazlı bezle temizlemelisiniz çünkü pamuk kullanırsanız, pamuğun lifleri yarada kalabilir. Reçetesiz satılan iyi bir antiseptik kullanmaya bile değerdir.
2. Adım
İdeal olarak, açık yarayı steril bir bandaj ile kapatmalısınız. Bunu yaparken, enfeksiyonun kötüleşmesini önlemek için ellerinizi çok iyi yıkamalısınız. Bölgede kabarcıklar ya da iltihap varsa, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bunları patlatmamak en iyisidir.
Enfekte Bir Yarayı Tedavi Etmek İçin Üçüncü Adım
Düzgün iyileştiğinden emin olmak için yarayı sık sık kontrol etmelisiniz. Aloe vera gibi doğal ürünler yarayı iyileştirmeye ve enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olabilir. Bu, bu bitkinin yenileyici ve iyileştirici özellikleri sayesindedir.
4. Adım
Eğer hatırı sayılır bir süre geçerse ve herhangi bir iyileşme görmezseniz bir doktora görünmelisiniz, çünkü bu daha karmaşık bir enfeksiyon olabilir ve kendi kendinize ilaç almanın risklerinden kaçınmak için doktorunuzun reçete etmesi gereken antibiyotik ilaçları gerektirebilir.
5. Adım
Kırmızı görünüp görünmediğini ve bölgenin sıcak ve şişmiş olup olmadığını görmek için yarayı dikkatlice inceleyin. Acıya ek olarak bölge sıcak ve şişmişse, bu kesinlikle bir enfeksiyondur.
Enfekte Bir Yarayı Tedavi Etmek İçin 6. Adım
Koltuk altınıza bir termometre koyarak vücut ısınızı kontrol edin. Ateşiniz normalden yüksekse, bu ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir, bu nedenle hemen doktora gitmenizi tavsiye ederiz.
Yaralarda Enfeksiyon Nasıl Engellenir
İdeal olarak, bir yaranız olduğunda, enfeksiyon kapmaması için hemen harekete geçmelisiniz. Bakterileri yok etmek için bölgeyi tuz solüsyonu ile iyice temizlemek en iyisidir. Daha sonra yarayı gazlı bezle kapatmalı ve üzerine her gün antiseptik uygulamalısınız. Bu şekilde cilt birkaç gün içinde iyileşecektir.
Bu yazımızı da okuyun: Seyahat İlk Yardım Seti Nasıl Hazırlanır?
Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi muhtemelen enfeksiyonun türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Doktorunuz bakteriler ile savaşmak için oral antibiyotikler reçete edebilir. Ayrıca yarayı antibiyotik solüsyon ile yıkayabilir ya da antibiyotik merhem uygulayabilirsiniz. Bir irin birikmesi (apse) oluşursa, doktor sıvının dışarı çıkması için burayı açacaktır. Enfeksiyon çok ciddiyse, hastanede bakıma ihtiyacınız olabilir.
Artık enfekte bir yarayı nasıl iyileştireceğinizi bildiğinize göre, zamanı geldiğinde bunları uygulamaya koyabilirsiniz. Ancak unutmayın: şüphe duyduğunuzda bir doktordan yardım alın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ledermann D, Walter. (2009). Darwin y las bacterias. Revista chilena de infectología, 26(1), 60-65. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182009000100010
- Da Silva, Priscilla Nicácio, de Almeida, Onislene Alves Evangelista, & Rocha, Izabella Chrystina. (2014). Terapia tópica en el tratamiento de las heridas crónicas. Enfermería Global, 13(33), 33-45.
- Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer [Internet]. 2006 Sep 22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es.