Erken Kırışıklık Nedeni Gıda ve Alışkanlıklar
Her ne kadar kırışıklıkların yaşlılık sonucu oluştuğu kabul edilse de, yakın zamanda yapılan araştırmalar cilt üzerinde özellikle yüzdeki erken kırışıklık ve “izlerin” oluşmasının tek sebebinin yaşlılık olmadığını ortaya koymaktadır.
Belli gıdalar ve zararlı alışkanlıklar da bir çok kadın için gerçek anlamıyla bir “kabus” olan erken kırışıklık oluşumuna sebep olabilmektedir.
Kırışıklık hakkında bilinmesi gereken gerçeklerden en önemlisi kırışıklığın yaşlanmanın bir parçası olduğudur, fakat yanlış bilinen durum ise yaşlılığın belli bir yaşa ererek gerçekleşeceğini sanmaktır.
Herbirimiz erken yaşlanma mağduru olabiliriz ve hepimizin bundan kaçınması gerekmektedir.
Bu duruma yaşlandığımız zaman hücre bölünmesinin yavaşladığını ve dolayısıyla cildin doğal elastikiyeti, hidrojen ve nemini kaybettiği gerçeklerini de ekleyin; bunun sonucu olarak cildimizde korkunç “kırışıklıklar” meydana gelir.
Kırışıklık türleri
Yer çekimi kırışıklığı:
Bunlar yer çekimi sonucu oluşan kırışıklıklardır; yer çekimi kuvveti sonucu cildin aşağı doğru “sarkmasına” sebep olur. Bu duruma karşı gösterilen direnç kişinin kendine gösterdiği bakım ile olduğu kadar kişinin genleri ve cilt türleriyle de alakalıdır.
Ayrıca bakınız: Bir Ayda Cilt Sorunlarınızdan Kurtulun
Yer çekimi kırışıklıklarının en yaygın olarak görüldükleri yerler dudakların aşağı sarkması sonucu ağız kenarıdır.
Dinamik kırışıklıklar:
Bu kırışıklıklar yüz kaslarının hareketi sonucu oluşur – bu hareketlerin içerisine gülümsemek, konuşmak, sigara içmek vb. sayılabilir. Hareket düzeni her kişide farklı bir kırışıklık formasyonuna sebep olabilmektedir.
Örneğin, eğer düzenli olarak pipet kullanarak içeceklerinizi içiyorsanız, konuştuğumuz zaman ağzınızı hareket ettirmekle belirgin hale gelen bir kırışıklığa sahip olursunuz.
Bu durum elastikiyet ve kolajen kaybıyla daha da belirgin bir hal alır. Dinamik kırışıklığın en bilinen türleri arasında dudak üzerindeki çizgiler, alın çizgileri ve göz çevresindeki “kaz ayağı” olarak bilinen çizgiler yer almaktadır.
Karışık orijine sahip kırışıklıklar:
Bu kırışıklıklar yukarıda bahsedilen iki türün kombinasyonu sonucu ortaya çıkar: başka bir deyişle, yer çekimi ve hareketin kombinasyonuyla.
Buna örnek vermek gerekirse, boyun çevresinde yer çekimi sonucu cildin sarkması ile oluşan kırışıklıklara, tekrar tekrar gerçekleştirdiğimiz başın onaylama hareketi ile ortaya çıkan kırışıklıkların eklenmesi gösterilebilir.
Kırışıklıklara sebep olan alışkanlıklar nelerdir?
Cilt üzerinde yaşlanma etkisiyle görülen etkilerin dışında, bazı kişiler diğerlerine oranla daha erken yaşlarda kırışıklığa maruz kalır. Peki, bunun sebebi nedir?
Kırışıklıkların yüzde ortaya çıkmasına sebep olan bazı kötü alışkanlıklar şunlardır:
- Alkollü içecekler: Her gün veya hafta sonu boyunca alkollü içecek tüketen kişiler, ciltlerinin normal yaşam döngüsünü iki yıl azaltmış olurlar.
- Hareketsiz yaşam tarzı: Haftalık egzersizleri yapmamanın kırışıklık oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir.
- Uykusuzluk: Yeterli uyku uyumamanın dermis üzerinde erken yaşlanma etkisine sebep olduğu anlaşılmıştır, çünkü uyku kolajen yenilenmesini sağlayan hormon üretimini arttırmaktadır.
- Çok fazla güneşe maruz kalmak: Eğer dışarıda güneşlenirken fazla zaman harcarsanız, güneş dermis kalınlaşmasına sebep olmasının yanı sıra çizgilere yol açar, güneş lekesi oluşumuna neden olur ve hatta cilt kanserine yakalanma riskini arttırır.
- Sigara içmek: Bu birçok sebepten dolayı kötü bir alışkanlıktır. Söz konusu kırışıklık olunca, nikotin cildin “nefes almasını” engeller. Daha da fazlası, sigaradan çekilen her bir “nefes” özellikle üst dudak olmak üzere ağız çevresinde kırışıklığa yol açar.
- Stres: Cildin strese tepkisi uykusuzluğa olan tepkisiyle benzerlik gösterir. Gerilmiş olmak veya stres altında bulunmak yüzün yaşlanması, kırışıklık, saç beyazlaması ve saç dökülmesi ile aynı anlama gelmektedir.
- Kahvaltıyı atlamak: Günümüz toplumunda birçok kişi düzgün bir kahvaltı yapmamaktadır, bunun sebebi ise ya kahvaltı yapacak zamanlarının ya da kahvaltı yapma alışkanlıklarının olmamasıdır. Fakat günün ilk öğünü her zaman en önemli öğündür ve kahvaltının dengeli ve sağlıklı olması sizin için daha iyidir.
Erken kırışıklık için başka nelere dikkat etmeliyiz?
- Kötü ruh hali: Kızgınlık ve kendini suçlamayı alışkanlık haline getiren kişiler sinir sistemlerinin işleyişini arttırırlar ve bu da uyku kalitelerinin düşmesine ve bununla beraber görünüşlerinin kötüleşmesine yol açar.
- Tatlılar: Yüksek miktarda şeker içeren diyetler sadece kilo almaya ve obeziteye yol açmakla kalmaz, aynı zamanda diyabet, kırışıklık ve akne oluşumu riskini de arttırır.
- Hastalık: Bazı belli tıbbi rahatsızlıklar erken kırışıklık oluşumuna sebep olabilir, bunun sebebi kullanılan ilaçların yan etkisi veya hastalığın bizzat kendisi olabilir. Bazen vücutta her şeyin dengeli olmasını sağlamak zor olabilmektedir.
- Ani kilo kaybı: Aşırı kilolu olan ve hızlı şekilde zayıflayan kişiler, verdikleri kilolara bağlı olarak değişiklik gösterirler – bu kişiler bazen “daha yaşlı” görünebilirler. Deri altı yağları kırışıklıkları doldurur ve cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlar, fakat kilo verdiğimiz zaman bu durum tersine döner.
Kırışıklığa yol açan gıdalar
Genç ve güzel bir cildin en büyük düşmanı şekerdir. Fakat dikkat edin: suçlu olan sadece tatlılar, çikolatalar veya şekerlemeler değildir – “glikasyon” işlemine sebep olan veya karbonhidrat, protein ve yağların arasında yüksek sıcaklıkta reaksiyon oluşmasını sağlayan tüm gıdalar suçludur.
Marine edilmiş etlerden kaçının, patates kızartması ve kızarmış balık gibi gıdaları yemeyin ve yemekleri yüksek sıcaklıkta pişirmeyi daha az gerçekleştirin. Pişirme zamanını arttırsa da, her zaman kısık ateşte veya orta ateşte yemeklerinizi pişirin. Yemek sırasında çok fazla sıvı tüketmeyin.
Bunun yanı sıra, şeker yerine meyve ve sebze tüketmek vücuttaki serbest radikallerin atılmasını sağladığından sizin için daha faydalıdır.
Antioksidan açısından zengin olmalarına ilave olarak, bu gıdalar aynı zamanda oldukça lezzetlidir ve kilo yapmazlar. Bu erken kırışıklık oluşmasını önleyen gıdaları diyetinize ekleyerek, yüzünüzün çok daha genç görünmesini ve hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lemperle, Gottfried & Holmes, Ralph & Cohen, Steven & Lemperle, Stefan. (2001). A Classification of Facial Wrinkles. Plastic and reconstructive surgery. 108. 1735-50; discussion 1751. 10.1097/00006534-200111000-00048.
- MedlinePlus. Arrugas. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003252.htm
- Kids Health. ¿Qué son las arrugas? https://kidshealth.org/es/kids/wrinkles-esp.html
- Arch Dermatol. 2009;145(12):1375-1379. Factors That Affect Skin AgingA Cohort-Based Survey on Twins. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/712313
- American Academy of Sleep Medicine. (2013). Study reveals the face of sleep deprivation. https://aasm.org/study-reveals-the-face-of-sleep-deprivation/
- Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013; 6: 221–232. Published online 2013 Sep 27. Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin. doi: 10.2147/CCID.S44686
- Int J Dermatol. 2002 Jan;41(1):21-7. Cigarette smoking associated with premature facial wrinkling: image analysis of facial skin replicas. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11895509