Ertesi Gün Haplarının Bedeninizdeki Etkileri

Pek çok ülkede reçetesiz ilaç olarak satılmalarına rağmen, ertesi gün haplarını sadece tıbbi gözlem altında kullanmalısınız. Ayrıca, bunları hiçbir koşul altında bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanmamalısınız.
Ertesi Gün Haplarının Bedeninizdeki Etkileri

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ertesi gün hapının risklerini ve etkilerini biliyor musunuz?

Korunmasız cinsel ilişki ciddi risk taşır. Sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmakla kalmaz, aynı zamanda istenmeyen bir hamilelikle da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Her iki durumdan kendinizi korumanın en iyi yolu prezervatif kullanmak olsa da, koruyucu önlem almadığınızda ya da önlemler başarısız olduğunda gebeliği önlemenin bir yolu vardır.

Ertesi gün hapından bahsediyoruz. Etkileri sayesinde bu türdeki doğum kontrol yöntemi son yıllarda oldukça popüler hale geldi.

İçeriği nedir? Yan etkileri nelerdir? Düşüğe sebebiyet olabilir mi? Çoğu kişinin bu soruların cevaplarını bilmediğini düşünerek burada bu soruları cevaplamak istiyoruz.

Ertesi Gün Hapı nedir?

avuçta iki haplı kap

Ertesi gün hapı hormonsal bir acil durum doğum kontrol yöntemidir. Büyük oranda levonorgestrel denilen sentetik bir hormondan oluşur. Genel olarak etki oranı %52 ila %95 arasında değişir.

Yine de, hiçbir koşul altında bunu sık bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanmamalısınız, çünkü bedeninizde yan etkilere sebep olabilir. Aslında ideal olanı, sadece bir defa, veya en fazla iki defa kullanmaktır.

Ayrıca diğer doğum kontrol yöntemleri gibi, bu yöntemin sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korumadığından bahsetmeliyiz. Sadece korunmasız cinsel ilişkiye girdiğinizde veya prezervatif yırtıldığında hamileliği önler.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Çalışır?

Acil doğum kontrol yumurtlamayı ve sonrasında takip eden diğer süreçleri etkileyerek çalışır. Daha spesifik olmak gerekirse, servikal mukusun kalınlaşmasını sağlar, böylece sperm yumurtaya ulaşamaz.

Cinsel ilişkinin ilk 24 saati içerisinde aldığınızda en iyi etkiyi elde edersiniz. Etkisi korunmadan girilen cinsel ilişkiden sonra 72 saate kadar işe yarasa da, zaman geçtikte etkisi yavaş yavaş azalır.

Bu yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz: Pap-Smear Testi Yaptırmak İçin 3 Neden

İlk 12 ila 24 saat arasında alırsanız hamileliği %95 oranında engeller. 48 saatten sonra, etki oranı %85’e düşer. 72 saatten sonra ise %52’ye kadar düşer. Yine de, hapında kendisi düşüğe sebep olmaz. Yaptıkları:

  • Yumurtalığın olgunlaşmış yumurtayı bırakmasını engeller.
  • Yumurta zaten bırakılmışsa, spermin yumurtayı döllemesini engeller.
  • Eğer sperm zaten yumurtayı döllediyse, döllenen yumurtanın rahme düşmesini engeller.

Hapın Etkileri

karnı ağrıyan kadın

Ertesi gün hapı progesteron olarak bilinen bir hormon içerir. Kadın bedeni bundan az miktarda doğal olarak üretir. Temel işlevi, rahmi döllenmiş olan yumurtayı kabul etmeye hazırlamaktır.

Ama ertesi gün hapı daha yoğun miktarda bu hormondan barındırır. Her biri 10 sıradan doğum kontrol hapına tekabül eder.

Bu yüzden, bunun sadece bir acil durum yöntemi olduğunun altını çiziyoruz. Çok sık kullanımı rahatsız edici yan etkilere sebep olabilir.

Kadınların karşılaşabileceği yan etkiler aşağıdaki gibidir:

  • Uyuşukluk
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yorgunluk ve baş dönmesi
  • Baş ağrıları
  • Karın ağrısı
  • Düzensiz vajinal kramplar ve kanama

Buna ek olarak, kullanımı menstrüasyon döngüsünde değişimlere sebep olabilir. Aslında, bazı kadınlar akıntı ve reglde gecikme yaşarken, diğerleri ciddi kanama görebilir.

Hapın Uygunsuz Olduğu Durumlar

bir bardak suyla ilaç içen kadın

Yan etkileri ve uygunsuz olabileceği durumlar olduğu için, ertesi gün hapını sadece tıbbi gözlem altında kullanmalısınız. Pek çok ülkede reçetesiz satılan bir ilaç olmasına rağmen, almadan önce doktorunuzun karar vermesi en uygun olanıdır.

Aktif maddesi olan levonorgestrel’e veya içeriğindeki diğer maddelere alerjiniz varsa, kesinlikle almamalısınız.

Ayrıca aşağıdaki durumlardan herhangi birisine sahipseniz almamanızı tavsiye ediyoruz:

  • Daha önce dış gebeliğe rastlanmış olması
  • Dölyatağı borusunda inflamasyon görülmüş olması (salpingitis)
  • Ciddi karaciğer rahatsızlıkları
  • Ciddi migren rahatsızlığı
  • Kardiyovasküler sıkıntılar
  • Crohn hastalığı ya da ülserli kolit

Ertesi Gün Hapı Düşüğe Sebep Olur Mu?

Eğer halihazırda hamile olan kadınlar ertesi gün hapı alırsa, hamilelik devam edecektir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda, acil doğum kontrol haplarının hamile kadına ya da fetüse bir zararı olduğu bulgusuna rastlanmamıştır.

Bu sebeple, rahatsızlık verebilecek sıkıntılara rağmen, düşüğe sebep olabilecek bir yöntem olarak görülmemektedir.

Yine de, artık bu hapın etkilerini bildiğinize göre, sadece acil durumlarda kullanılması gerektiğini de biliyorsunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dirección General de Salud Pública. (2015). Guía de Métodos Anticonceptivos. Salud Sexual.
  • Bombí, I. (2010). Métodos Anticonceptivos. https://doi.org/10.1016/j.scriptamat.2012.05.010
  • Labrador, I. G., & Pieiga, E. M. (2001). Consideraciones sobre planificación familiar: Métodos anticonceptivos. Revista Cubana de Medicina General Integral.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.