Et Yemeyi Bırakmak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?

Eti hayatınızdan çıkarmayı karar verdiyseniz, en iyisi bunu, bu süreçte size rehberlik edebilecek bir uzmanın yardımıyla yavaş yavaş yapmaktır. 
Et Yemeyi Bırakmak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Hem vejetaryenlik hem de veganlık hayvanların suistimal edilmesi ve sağlık sorunları gibi pek çok nedenle içerisinde etin yer almadığı beslenme trendlerinden biridir. Bu beslenme trendlerinin çevreye olumlu etkisi vardır çünkü et yemeyi bırakmak isteyenler, hayvan besleme ve sulamanın çevreye zararlı etkilerinin azalmasına katkı sağlamış olurlar.

Beslenme uzmanları, dengeli bir diyette tüm besinlerin etkili bir şekilde bulunması gerektiğini söylerler. Bir başka deyişle en sağlıklı beslenme şekli çeşitli farklı gıdaların uygun ve tavsiye edilen miktarlarda tüketilmesidir.

Herhangi bir yiyeceği (örneğin eti) hayatınızdan çıkarmaya karar verirseniz, sonunda vücudunuzun zarar görmemesi için bazı anahtar noktaları göz önünde bulundurmalısınız.

Et yemeyi bırakmak isteyenler: Yükselen bir trend

Örneğin İspanya’yı ele alalım. İspanyol Beslenme Birliği tarafından yapılan ANIBES isimli çalışmaya göre İspanyol nüfusunun yüzde 2’si her gün et yemeyi bıraktı.

Aynı çalışma, ülkedeki nüfusun yüzde 12’sinin işlenmiş et yemediğine de dikkat çekiyor. Ayrıca veganların (hayvansal gıdaları tüketmeyenler) İspanyol nüfusunun yalnızca yüzde 1’ini oluşturduğunu belirtmekte de fayda var.

Öte yandan bir başka çalışmanın sonuçları, önemli sayıda İspanyol’un kırmızı et tüketimini azalttığını gösteriyor. Hatta İspanyolların yüzde 43’ünün kırmızı et tüketiminde azalma olduğu belirtiliyor.

Hayatınızdan eti çıkarmak ya da yalnızca yediğiniz et miktarını azaltmak istiyorsanız bunun, sağlığınız açısından yaratabileceği zararlı etkileri önlemek için aşağıdaki tavsiyeleri mutlaka okuyun. Her bir bireyin birbirinden farklı olduğunu ve belli beslenme ihtiyaçlarının kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini unutmamalısınız.

Bu nedenle en iyisi bir profesyonelin de yardımıyla beslenme programınızı günden güne kademeli olarak değiştirmenizdir. Kaliteli bir beslenme uzmanı, bu süreçte size rehberlik edecek ve sizi yalnız bırakmayacaktır.

dilimlenmiş kırmızı et

Kırmızı etin ve işlenmiş etin tüketimi son yıllarda tüm dünyada azalmıştır.

Et yemeyi bırakmak isteyenler diğer protein kaynaklarını tüketmeliler

Öncelikle diğer yiyeceklerden protein almanız gerektiğini unutmamanız önemlidir. Örneğin vegan değilseniz yumurta, diğer hayvansal gıdaların yerine geçebilen harika bir protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır.

En çok tavsiye edilen miktar, haftada 4 yumurta veya günde 2 yumurta beyazıdır. Eğer imkanınız varsa düzgün koşullarda yetişmiş tavuklardan gelen organik yumurtaları seçmeniz her zaman en iyisidir.

Yumurtanın dışında size iyi protein sağlayabilecek pek çok yiyecek vardır. Ancak yine de bireysel beslenme ihtiyaçlarınıza göre size uygun bir diyet hazırlaması için bir uzmanı ziyaret etmelisiniz.

Yüksek miktarda protein içeren bazı seçenekler şunlardır:

  • Sebzeler (soya fasulyesi, edamame, brokoli, kuşkonmaz, mung fasulyesi ve Brüksel lahanası)
  • Kuru yemişler (badem, fıstık, ceviz, kaju, fındık)
  • Buğdaygil (yulaf, kinoa, teff, yabani pirinç, esmer buğday, darı, süpürge darısı)
  • Tohumlu gıdalar (kabak çekirdekleri, susam çekirdekleri, kendir otu tohumları, ayçiçeği çekirdekleri ve chia tohumları)
  • Baklagiller (mercimek, yer fıstığı, bezelye, nohut, barbunya, kırmızı barbunya, siyah fasulye ve küçük beyaz fasulye)

Aklınızda tutmanız gereken önemli bir nokta şudur, tahıllı gıdaları baklagillerle bir araya getirdiğinizde, daha yüksek kaliteli protein tüketmiş olursunuz. Bunun iyi bilinen bir örneği de mercimek ve pirinçtir. Bu durumda, proteinin kalitesi ve miktarı, örneğin sosisle kombinlediğiniz pirince veya mercimeğe göre daha yüksektir.

Süt ürünleri tüketiminde aşırıya kaçmayın

Özellikle de vegan değilseniz, süt ürünlerinde aşırıya kaçmak iyi bir fikir değildir. Bunu unutmamanız önemli. Bunun sebebi çok fazla süt ürünü tüketmenin kolesterol seviyenizi artırabilecek olmasıdır.

Ayrıca bu alışkanlık sindirim sorunlarına da neden olabilir.

Soya sütü, yulaf sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü ve pirinç sütü temelli ürünler, et yemeyi bırakmak isteyenler veya vegan olmak isteyenler için çok sağlıklı değişimler olabilir.

süt ürünleri

Et tüketiminizi azaltırken, süt ürünleri, diyetinizi tamamlamak için idealdirler. Ancak onları ölçülü bir şekilde tüketin.

Bunu da okuyun: Kilo Vermek İsteyenler İçin Badem Sütü Tarifi

Yeterli miktarda B12 aldığınızdan emin olun

Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, suda çözülebilen bir vitamindir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasında, hücre metabolizmasında, sinir fonksiyonlarında ve DNA kopyalamasında önemli rol oynar.

Et yemeyi tamamen bırakmaya karar verdiyseniz, vücudunuz yıllarca yetecek miktarda B12 vitamini depolayabiliyor olsa da bu vitaminin eksikliğini yaşama ihtimaliniz yüksektir.

Bu nedenle B12 seviyenizi sık sık kontrol ettirmeniz ve yumurta, süt ürünleri ve spirulina gibi size yeterince B12 sağlayabilecek yiyecekleri tüketmeniz önemlidir.

Et yemeyi bırakmak için en önemli sebepler

4 yıl önce, Dünya Sağlık Örgütü’nün çatısı altındaki organizasyonlardan biri olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), yüksek miktarda işlenmiş et tüketmenin doğurabileceği olası sağlık sorunlarıyla ilgili insanları uyardı.

Temelde aşırı tüketimin kolorektal kanserle ilişkili olabileceğini söyleyerek uyardılar. Kırmızı et tüketiminin doğuracağı sonuçlar o kadar net değildi ancak IACR belli hastalıkların gelişiminde kırmızı et tüketiminin riski artırdığını açıkladı.

Sağlıkla ilgili sebeplerin yanında, pek çok kişi gıda endüstrisindeki hayvan suistimali nedeniyle eti hayatından çıkarmaya karar verdi.

Üstelik et üretiminin kitlesel bazda yapılması, aşırı sığır otlatma nedeniyle, ormanların yok edilmesine de katkıda bulunuyor.

Et yemeyi doğru bir şekilde bırakın

Et yemeyi bırakmak istiyorsanız, yeni beslenme programınızın beslenme ihtiyaçlarınızın tamamını karşılayacağından emin olmalısınız. Bu nedenle sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanma sürecinizde size rehberlik etmesi için bir beslenme uzmanına gitmenizi tavsiye ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wolfe RR., Cifelli AM., Kostas G., Kim IY., Optimizing protein intake in adults: interpretation and application of the recommended dietary allowance compared with the acceptable macronutrient distribution range. Adv Nutr, 2017. 8 (2): 266-275.
  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.